Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Σκληρά φαινόμενα στην αγορά εργασίας με διαθεσιμότητες, απολύσεις, καθυστερήσεις δεδουλευμένων, μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων


...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Στην εκπνοή του 2015 και η εργασιακή πραγματικότητα για αρκετούς εργαζόμενους, μόνο εορταστική δεν είναι, καθώς το Δώρο Χριστουγέννων δεν έχει καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες με καταγγελίες από εργαζόμενους, προσδοκώντας τουλάχιστον υπό την πίεση αυτή να καταβληθεί τουλάχιστον μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν οφειλές σε εργαζόμενους και από το Δώρο του 2014!! Από τον κατάλογο των προβλημάτων δε λείπουν διαθεσιμότητες, απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων και λοκ άουτ.



Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν στο χώρο του εμπορίου και του επιστιτισμού – τουρισμού, ενώ στα ΜΜΕ οι εργαζόμενοι σε Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και www.enet.gr παρά τις καταγγελίες τους στο τέλος του 2014 στην Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμα δεν το έχουν εισπράξει από την εταιρεία ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ.

Επίσης πριν λίγες ημέρες το εργατικό κέντρο Λασιθίου αντιμετώπισε καταγγελίες για απόπειρα χορήγησης του Δώρου Χριστουγέννων σε…είδος από προϊόντα σούπερ μάρκετ και μάλιστα και διώξεις εργαζομένων που δεν το αποδέχτηκαν.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, «καταγγέλλει την διεύθυνση του κέντρου αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ, για την μη πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, που παράλληλα τους οφείλει και αρκετούς μήνες δεδουλευμένα.
Καλεί άμεσα την επιθεώρηση εργασίας να παρέμβει και να επιβάλει την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους και τις σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η εργοδοσία της ΑΡΩΓΗΣ έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και αντεργατικής συμπεριφοράς. Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι επι μήνες, δίχως Δώρο Χριστουγέννων, απολύσεις, δικαστήρια, εκφοβισμό σε όποιον διαμαρτύρεται και διεκδικεί το δίκιο του».

OIKO

Υπενθυμίζουμε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο:

«Τρόπος καταβολής: Το επίδομα Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά σε χρήμα.
Συνέπειες μη καταβολής: Χρόνος καταβολής Με τον Ν.1082/1980 ορίστηκε ως χρόνος καταβολής για το επίδομα Χριστουγέννων η 21η Δεκεμβρίου. Ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει την αναλογία του επιδόματος εορτών που αντιστοιχεί μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου και να το καταβάλει το αργότερο κατά την ημερομηνία εκείνη.
 
Σε περίπτωση μη καταβολής, ο εργαζόμενος έχει αξίωση έναντι του εργοδότη, την οποία μπορεί να εγείρει ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας.

Η αξίωση του εργαζομένου παραγράφεται  μετά  την  πάροδο  πενταετίας. Επιπλέον, η μη καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων επισύρει ποινικές κυρώσεις, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, αφού τα επιδόματα αυτά εμπίπτουν στην έννοια του μισθού και προστατεύονται ομοιοτρόπως (άρθρο 8 παρ 1 του Ν.2336/1995). Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ποινική δίωξη του εργοδότη και μέσω υποβολής καταγγελίας στο αρμόδιο τμήμα του  Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Τέλος, η μη καταβολή των επιδομάτων επισύρει σε βάρος του εργοδότη και διοικητικά πρόστιμα».

KEΠEA: Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Ενημέρωση από το κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ: «Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.  Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.  Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. 

Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).
 
Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
 
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων».
ergatiko-atyxima-660_0

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα του Δώρου, υπάρχουν και οι διαθεσιμότητες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργατικού κέντρου Φλώρινας: «Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας καταγγέλλει τόσο την διοίκηση της Κ/ξιας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΤΕΡΝΑ Α.Ε., όσο και την διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες προσδοκώντας  στην μεγιστοποίηση των κερδών και στη διασφάλιση των οικονομικών τους συμφερόντων,  έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την μεταξύ τους συνεργασία, θέτοντας:
Σε κίνδυνο τη λειτουργία του πιο σύγχρονου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της χώρας
Σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων (165 συναδέλφων) και
Οδηγώντας στην ανεργία άλλους 500 συνανθρώπους μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο ορυχείο Αχλάδας.

Η θυσία των εργαζομένων ως “εργοδοτικό ατού”, σε μια περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές αλλά και σε μια περιοχή που η ανεργία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση παρέμβαση του συνόλου των θεσμικών φορέων του νομού.
Το Ε.Κ.Φ. βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συναδέλφων και ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση επιστροφή στην δουλειά τους».


ΕΒΓΑ

Υπό την πίεση της τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, απέσπασαν χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, η οποία είχε προχωρήσει σε λοκ άουτ και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ή όχι.
oaed

Και απολύσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, ανακοίνωσε τα εξής: «Καταγγέλλουμε την Επιχείρηση Ζαχαροπλαστικής Μαρτίνης Χριστόφορος & Σια, Πειραιάς για την παράνομη και καταχρηστική καταγγελία της σύμβασης του συναδέλφου μας Νίκου Μυγδάλη, Αναπληρωτή Γ. Γραμματέα του Κλαδικού Σωματείου «Ένωση τεχνιτών ζαχαροπλαστών και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού ζαχαρωδών προϊόντων και αποφοίτων Τουριστικών σχολών Αθηνών Πειραιώς – Περιχώρων» που ανήκει στη δύναμη της Ομοσπονδίας μας, κατά παράβαση των διαδικασιών που προβλέπονται στον Ν.1264/82 για την αιτιολογημένη καταγγελία της σχέσης εργασίας ενός συνδικαλιστικού στελέχους.

Παρά, την πανηγυρική απόρριψη πρόσφατης αίτησης της στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλισ-τικών Στελεχών του Άρθρου 15 του Ν.1264/82, η οποία βεβαίωσε τη συνδικαλιστική ιδιότητα του συναδέλφου μας και απέρριψε τους αβάσιμους ισχυρισμούς της, η επιχείρηση συνέχισε με επαναλαμβανόμενα επεισόδια εις βάρος του και πλέον με πρόσχημα μια μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, του κοινοποίησε την απόλυση.

Καταγγέλλουμε την παραπάνω επιχείρηση, καταδικάζουμε την παράνομη όσο και άκυρη λύση της σύμβασης του συνδικαλιστικού μας στελέχους και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή του. Ο συνάδελφός μας έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στην Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά ζητώντας εργατική διαφορά, η οποία θα συζητηθεί προσεχώς και πέραν της εξώδικης καταγγελίας που αποστείλαμε ήδη στην επιχείρηση, θα έχει την αμέριστη υποστήριξή μας στη διεκδίκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων του.

Ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας να επιβάλουν τα δέοντα. Καλούμε το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε συμπαράσταση του διωκόμενου συναδέλφου μας».