Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Συγκέντρωση Ικαριωτών για την Υγεία την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα



Συνεχής είναι η ροή ειδήσεων για την κινητοποίηση των Ικαριωτών έξω από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 11πμ. Ομόφωνη απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας, ενώ κάλεσμα απευθύνουν και οι φορείς που υπογράφουν την επισυναπτόμενη αφίσα. Διαβάστε και το επισυναπτόμενο ψήφισμα...

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του τακτική συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα ότι προκύπτει εκ νέου ανάγκη για κινητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα της υγείας στο αρμόδιο υπουργείο. Κινητοποίηση στην οποία θα καλούν όσοι φορείς συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο και με το πλαίσιο αιτημάτων που ο κάθε φορέας εκτιμά ως αναγκαίο για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

   Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαρίας καλεί τόσο τις παροικιακές οργανώσεις της Αθήνας όσο και τους μαζικούς φορείς των νησιών μας. Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που  να οργανώνει σε συνεννόηση με τους  εργαζόμενους στην υγεία, στις 11/12/2015(11: 00 π.μ) .

  Το Δημοτικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε επίσης ομόφωνα για το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας.



ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ




Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
   Στην Ικαρία σήμερα 3 Δεκεμβρίου  2015 οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, που συγκεντρωθήκαμε  στην πλατεία Ευδήλου , κατά την διάρκεια της Γενικής Πανεργατικής Απεργίας. Έχοντας υπ οψιν τα προβλήματα στον χώρο της υγειάς στα νησιά μας, καθώς και την έκκληση του Δήμου Ικαρίας για κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγειάς για όλα αυτά , στις 11/12/15.  
Διαπιστώνοντας
   Οτι προκύπτει εκ νέου ανάγκη για κινητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα της υγείας, αποφασίζουμε την συμμετοχή μας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο Υπουργείο Υγειάς,  11 Δεκεμβρίου 2015 στις 11:00 π.μ.    
  Υποστηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ομόφωνα το ενέκρινε Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας στην τελευταία του συνεδρίαση. Διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.  Όλη η λογική μας  περιγράφεται με τη φράση:
«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».
Ø Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ø Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που  προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Ø Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Ø  Διεκδικούμε την συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, σε τρεις καθοριστικούς τομείς για την δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου  από τον Δήμο Ικαρίας.   1) Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, 2) Στην δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού,                   3)  Στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα.
Ø  Δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια υποβάθμισης  νοσοκομείων και Κ.Υ. στα νησιά μας
Ø Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.
Πλαίσιο αιτημάτων για  Ικαρία    
Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:
ü Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική)  με τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών.
ü Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος,  ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδίατρου, ΩΡΛ.                                                                   
ü Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. (Στους  τομείς εστίασης - διανομής και ιματισμού-πλυντηρίων έχουν απομείνει 3 εργαζόμενες -  Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρως τραυματιοφορέων- Στην τεχνική υπηρεσία  υπηρετεί μόνο 1 συντηρητής- Χρειάζεται βοηθός φαρμακείου).                                    
ü Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
ü Μονάδα τεχνητού Νεφρού
ü Σταθμός Αιμοδοσίας.
ü Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
ü Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.
ü Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
ü Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
ü Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.
Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
ü Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού,  ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του).
ü Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.
üΣύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
üΟικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
üΥπηρεσίες πρόληψης,  υγιεινής και ασφάλειας.
üΕπιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
üΕιδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν  χρήση των ιαματικών λουτρών.
üΠεριφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
üΙδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.                           
Για το ΕΚΑΒ:
ü Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό. 
Πρόνοια:
ü Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
ü Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές),  με μόνιμο προσωπικό.
ü Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
ü Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.
  Πρόληψη:
ü Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
ü Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
ü Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
ü Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
ü Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.







Εργατικό  Κέντρο  Νομού Σάμου —
Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Σωματείο Επισιτισμού Ικαρίας  -                           Σωματείο ΕΤΕ/ ΔΕΗ -  Σωματείο μισθωτών συνταξιούχων  -
Σύλλογος αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας -
Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας -

 


Εργατικό  Κέντρο  Σάμου
Συνδικάτο Οικοδόμων -
Σωματείο Επισιτισμού -                       Σωματείο ΕΤΕ/ ΔΕΗ -
Σωματείο μισθωτών συνταξιούχων -
Σύλλογος αυτοαπασχολουμένων δήμου Ικαρίας -
Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας -