Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

H κρίση αφήνει το αποτύπωμά της και στον αθλητισμό

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Aλλαγές δημιουργεί η κρίση, όχι μόνο εντός των αγωνιστικών χώρων, αλλά και εκτός αυτών, αφού φαίνεται ότι επηρεάζει και τις επιλογές των φιλάθλων.



Για παράδειγμα το κόστος για να παρακολουθήσει ένας πατέρας με το παιδί του έναν αγώνα της Super League, μπορεί να φτάσει και τα 50ευρώ. Αυτό υπολογίζοντας δύο εισιτήρια της τάξης των 15 έως 20 ευρώ, το κόστος μετακίνησης από το σπίτι προς το γήπεδο και την κατανάλωση νερού, αναψυκτικών, καφέ, πρόχειρου φαγητού, ή και την αγορά αναμνηστικών της ομάδας.
orthioi
Άρα αν με βάση την υπόθεση εργασίας που κάναμε, πατέρας και γιός πάνε σε δύο εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους, έχουμε μηνιαία επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, περίπου κατά 100ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις δύσκολες εποχές που ζούμε, σε κάποιο ή κάποιους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, έξοδα για φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, κλπ.

Προφανώς η τιμή του εισιτηρίου γνωρίζει αυξομειώσεις ανάλογα και με τη σημασία του αγώνα.
Βεβαίως υπάρχουν και προσφορές από ομάδες που έχοντας αντιληφθεί τις συνέπειες της κρίσης, προσφέρουν διάφορα πακέτα, αλλά αυτά απευθύνονται κατά κανόνα στο σταθερό πυρήνα των φίλων της ομάδας, ενώ ο φίλαθλος που επιλέγει συγκυριακά και με βάση το αγωνιστικό ενδιαφέρον κάποιο αγώνα, συνήθως δεν κάνει μακροπρόθεσμο, ή μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό.



Οφείλουμε φυσικά να σημειώσουμε τις ειδικές χαμηλές τιμές για μαθητές και ανέργους, (με επίδειξη της σχετικής κάρτας) που έχουν θεσπίσει αρκετά σωματεία.

Στον αντίποδα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Αθήνας η τιμή του εισιτηρίου στην Α΄ κατηγορία είναι 6 ευρώ και στη Β΄ κατηγορία 5 ευρώ. Οι κάρτες διαρκείας μπορούν να έχουν κόστος 50 ευρώ για όλη τη χρονιά, για να αναφέρουμε μια τιμή που έχουμε υπόψιν και έχουν εφαρμόσει αρκετά σωματεία στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αθήνας.

Κατά κανόνα η επιλογή παρακολούθησης αγώνα ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος γίνεται και με κριτήρια γειτνίασης, άρα επηρεάζεται και το κόστος μετακίνησης που γίνεται πιο χαμηλό από αυτό της μετακίνησης στα «μεγάλα» γήπεδα που έχουν πιο «μητροπολιτικό» χαρακτήρα ως προς τα στρώματα των φιλάθλων που προσελκύουν.
filathloi
Κάνουμε την πρόσθεση και τα 12 ευρώ εισιτήριο για δύο άτομα, με κάποιο καφέ ή αναψυκτικό φτάνουν περίπου στα 15 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι τα κυλικεία στα ερασιτεχνικά γήπεδα έχουν σαφώς πιο χαμηλές τιμές από αυτά των μεγάλων επαγγελματικών συλλόγων και είναι λογικό, αφού είτε πρόκειται για διαφορετικούς όρους μίσθωσης, είτε για δημοτικά γήπεδα.

Πρόσφατα σε επισκέψεις μας σε γήπεδα ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στην επαρχία, είδαμε και εισιτήριο της τάξης των 3 ευρώ, για την πρώτη τοπική κατηγορία. Σε άλλες περιπτώσεις όπου τα προβλήματα περίφραξης είναι εμφανή, επιστρατεύεται αντί εισιτηρίου το γνωστό κουτί όπου ο καθένας ρίχνει τον οβολό του, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει.

Αν και επιχειρήσαμε με επικοινωνίες με ενώσεις ερασιτεχνικών σωματείων να δούμε και την αποτύπωση αυτής της εξέλιξης, με δεδομένο ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν είναι υποχρεωμένα να καταγράφουν και να αποδίδουν στις υπερκείμενες αρχές τέτοια στοιχεία, δεν κατέστη εφικτό.


Διάχυτη είναι όμως η αντίληψη ότι υπάρχει τουλάχιστον μία ελαφρά αύξηση της προσέλευσης θεατών στους αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, στις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, γιατί στην επαρχία ισχύει η συσπείρωση σε ένα ή και περισσότερα σωματεία με άλλα κριτήρια, όπως η καταγωγή, η διαμονή στον τόπο όπου είναι η έδρα, η ύπαρξη ή όχι άλλων σωματείων σε κοντινές αποστάσεις, κλπ

Ακόμα και κάτω από τη SuperLeague, όπως είναι η Football League οι τιμές δεν αντέχουν σε σύγκριση με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αφού οι πίνακες που αναρτά η ΕΠΑΕ δείχνουν τιμές κατά μέσο όρο 10 ευρώ, αλλά και 15 και 20 και σε ορισμένες περιπτώσεις και 30.

Στην επόμενη κατηγορία τη Football League2 οι τιμές είναι κατά μέσο όρο 10 ευρώ.
Συνεπώς παρά το «αναγκαστικό» τοπίο που έχει δημιουργήσει η κρίση και στον αθλητισμό, η πιο οικονομική επιλογή και ταυτόχρονα η πιο ουσιαστική, αφού στηρίζει τη βάση του αθλητισμού, είναι η ενίσχυση των ερασιτεχνικών συλλόγων, όπου ακόμα και το μικρό ποσό που κοστίζει το εισιτήριο, πιάνει τόπο και δίνει ανάσες για τη ζωή τους και τη συνέχιση του έργου τους.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος