Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η «Κανέλα από τη Σμύρνη» και οι παλιοί και νέοι πρόσφυγες στο Κερατσίνι


...αναδημοσίευση από https://kanelabook.wordpress.com/...

 Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κερατσινίου, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Κανέλα από τη Σμύρνη» του Θωμά Σίδερη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με την ενεργό συμμετοχή του Τμήματος Πολιτισμού και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.


 Με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Αγγελίδης, παρουσίασε τα αθλητικά σωματεία που ίδρυσαν οι πρόσφυγες μετά τον ερχομό τους Ελλάδα, παραθέτοντας σπάνιες πληροφορίες για την ιστορία τους αλλά και για το πώς λειτούργησαν ως συνεκτικός ιστός στις διεκδικήσεις των προσφύγων.

 Η Σίσσυ Αρβανιτίδου, επίσης δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ανέλυσε την εχθρότητα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες από τον ντόπιο πληθυσμό, τους κατοίκους της λεγόμενης «παλαιάς Ελλάδας», που έβλεπαν τους πρόσφυγες ως ξένους και ανεπιθύμητους, αποδίδοντάς τους μάλιστα συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, όπως «πρόσφιγγες», «τουρκόσπορους», «ξενομερίτες» κλπ.

Η δημοσιογράφος του BBC και της πάλαι ποτέ Ελευθεροτυπίας Έρση Βατού αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της προσφυγικής μνήμης στις γειτονιές του Πειραιά, αλλά και στο πώς η ηρωίδα του μυθιστορήματος, η Κανέλα από τη Σμύρνη, η Λέλα των Βούρλων, διαμόρφωσε την ταυτότητά της κουβαλώντας σε όλη τη ζωή της τον προσφυγισμό.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και η Έλενα Αγγελοπούλου, πυρήνας και ψυχή της Συλλογικής Κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος», βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή κοντά στους πρόσφυγες της Λέσβου, στη Συκαμιά και στα στρατόπεδα προσφύγων στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ, μαγειρεύοντας και προσφέροντας ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφεραν συγκλονιστικές ιστορίες από τη δράση τους δίπλα στους πρόσφυγες και συνέδεσαν το τότε με το σήμερα.

 Την εκδήλωση προλόγισε η ιστορικός Ελένη Κυραμαργιού, ενώ συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νάσος Μπράτσος, συγγραφέας του βιβλίου «Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα«, ένα μέρος του οποίου αναφέρεται και στους πρόσφυγες.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Φεβρωνία Ρεβύνθη και η Έλενα Αγγελοπούλου, ενώ τη βραδιά έντυσε μουσικά η Μαρία Ρεμπούτσικα, παίζοντας στο βιολί της τις υπέροχες μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από την «Πολίτικη Κουζίνα».
 Στιγμιότυπα από την εκδήλωση: