Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ένας Καριώτης στη Λιβαδειά!!




Στις 16 Δεκεμβρίου 2015 βρέθηκα στη Λιβαδειά για τα βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Μετά τον Εμφύλιο» του Μιχάλη Λυμπεράτου (εκδόσεις Νότιος Άνεμος) αφού ο συγγραφέας μου έκανε για δεύτερη φορά την τιμή να συμμετέχω στο πάνελ των ομιλητών.

Μετά την βιβλιοπαρουσίαση που και κόσμο είχε και καλή κουβέντα έγινε, με βρήκε ο ιδιοκτήτης του χώρου που έγινε η βιβλιοπαρουσίαση (art café  Αστραδενή), ο Σίμος Μπούρας και μου θύμισε ότι πριν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη Λιβαδειά, είχαμε κάνει αρκετές τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αφού υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Και πολλές από αυτές το διάστημα που εργαζόμουν στον «επικοινωνία 94FM», είχαν μεταδοθεί και από την Ικαριακή Ραδιοφωνία, που συνεργάζονταν με το ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου. Δεν είχε συμβεί το ίδιο από τη συχνότητα της ΕΡΑ Φιλία, καθώς υπήρχε διαφορετικό και περιοριστικό θεσμικό πλαίσιο στην ΕΡΤ.

Φυσιογνωμικά μέχρι της δια ζώσης επικοινωνίας μας δεν τον γνώριζα, αφού το τηλέφωνο δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Κουβέντα στην κουβέντα φτάσαμε στην Ικαρία και μου είπε ότι κατάγεται από τον Κάμπο, η οικογένεια έχει φύγει πολλά χρόνια πριν, από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ο ίδιος έχει επισκεφτεί το νησί λίγες φορές. Γι αυτό και τιμητικά η φωτο στην ανάρτηση είναι η παραλία του Κάμπου.
Μιλήσαμε και για τη σημερινή πραγματικότητα του νησιού, με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση για το νοσοκομείο.

Τον τελευταίο καιρό, σχεδόν σε όποια επαρχιακή πόλη βρεθώ, ανακαλύπτω και έναν Καριώτη, ή κάτι σχετικό με την Ικαρία – θυμίζω στην Πάτρα ότι ανακάλυψα το μεζεδοπωλείο «Ακαμάτρα» που ίδρυσαν φίλοι και επισκέπτες του νησιού.

Σας προτείνω να επισκεφτείτε την Αστραδενή ηλεκτρονικά σε blog και facebook, αλλά και από κοντά όσοι τύχει και βρεθείτε στα πλαίσια κάποιας εκδρομής, ή κάποιας άλλης υποχρέωσης στη Λιβαδειά, γιατί ο τόπος είναι πανέμορφος και ο χώρος δημιουργικός.