Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Στον απόηχο της γενικής απεργίας σε εξέλιξη σειρά ζητημάτων στους χώρους εργασίας

Μπορεί στην εργασιακή επικαιρότητα να κυριάρχησε η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όμως παράλληλα, σειρά ζητημάτων έχουν προκύψει που ανάγκασαν τα συνδικάτα των εργαζομένων να πάρουν θέση, από θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, έως εκφράσεις αλληλεγγύης σε συνδικάτα του εξωτερικού. Το ert.gr σταχυολόγησε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.






Ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών ασφαλτόστρωσης στο 2ο χλμ Φλώρινας – Θεσσαλονίκης  που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργατικού κέντρου Φλώρινας για το συμβάν: «Τα αποτελέσματα  της μη τήρησης των κανονισμών και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και η κακή ψυχολογική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι οι οποίοι καλούνται να εργάζονται σε σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο, είχαν ακόμα ένα θύμα στην Φλώρινα.
Οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας αποδυναμώνονται και καταργούνται. Είναι φυσικό και επόμενο αυτή η πολιτική απόφαση και τακτική να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.
Στην ασφάλεια στην εργασία μας δεν χωράνε ούτε προϊστάμενοι, ούτε πιέσεις, ούτε φίλοι, ούτε συνδικάτα. Ο καθένας μας θα πρέπει να αξιολογεί τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν κάθε ώρα και στιγμή και να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους γύρω του. 
Στην  εργασία μας πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και εγρήγορση. Και πάνω από όλα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επαναφέρουμε την χαμένη αλληλεγγύη και συναδελφικότητα και ενεργώντας σαν σύνολο να διασφαλίζουμε ότι θα τηρούνται από όλους οι κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης και ολοκληρωμένη έρευνα. Το Εργατικό μας Κέντρο θεωρεί πως το να επιστρέφουμε από τη δουλειά σώοι και αβλαβείς, αποτελεί το πρώτιστο  ιερό δικαίωμά μας».


Στην Ελευσίνα το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής καταγγέλλει την εταιρεία καθαρισμού ΑΒΑΞ (TASK) που ως μειοδότρια εταιρία ανέλαβε να παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού στην εταιρεία ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με το ΕΚΕΔΑ: «Όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο μέλος μας των ΕΛΠΕ  -ΠΣΕΕΠ-, η εταιρεία αυτή συνάπτει με τους εργαζόμενούς της μεσαιωνικές συμβάσεις και έχει φασιστική συμπεριφορά προς αυτούς.
Επίσης, κοινοποιήθηκαν απολύσεις σε ορισμένες εργαζόμενες. Πρέπει, επιτέλους ν΄αντιληφθούν οι πάντες ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και πράξεις δεν είναι ανεκτές από κανέναν.
Ζητάμε άμεσα να ανακαλέσουν τις απολύσεις και να επαναπροσδιορίσει την στάση της ως εταιρεία απέναντι στους εργαζόμενούς της που εργάζονται για την επιβίωσή τους και όχι ως σκλάβοι.
Οφείλει, επίσης, η εταιρεία ΕΛΠΕ που σε κάθε επίσημη θέση της μιλά για εταιρεία με επίκεντρο τον άνθρωπο, να μην επιτρέπει στους χώρους της τέτοια φαινόμενα , διαφορετικά είναι συνυπεύθυνη των πράξεων αυτών.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας σε συνεργασία με το επιχειρησιακό σωματείο θα ενεργήσει για την αποτροπή αυτής της υπόθεσης».


Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της AIR FRANCE

Το εργατικό κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με ανακοίνωσή του «εκφράζει την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της AIR FRANCE που αγωνίζονται ενάντια στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας, που προβλέπει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.
Όσοι με τις πολιτικές που εφαρμόζουν περικόπτουν συνεχώς τους μισθούς, τα  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όσοι ελαστικοποίησαν την εργασία, αλλά στην ουσία τη ζωή των ανθρώπων, δε μπορούν να μιλούν και να συστήνουν ηρεμία. Όσοι χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σα στυμμένες λεμονόκουπες, όπου αφού τους στύψουν τους πετούν στη συνέχεια σαν άχρηστους στο καλάθι της ανεργίας, δε μπορούν να μιλούν για ειρηνική συνύπαρξη και διάλογο. Γιατί δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.
Το ΕΚΑ καταδικάζει τις προσπάθειες ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων και των συνδικάτων της  AIR FRANCE. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη απέναντι σε συνδικαλιστές και εργαζομένους που αγωνίζονται να μη μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί τους».


Τέλος στη Δράμα, το εργατοϋπαλληλικό κέντρο του νομού στο απεργιακό του ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων τις διεκδικήσεις του που είναι οι ακόλουθες:
– «Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
– Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
– Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
– Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των εργατικών οικογενειών, για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, οι μνημονιακές δεσμεύσεις – πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στα εισοδήματα των εργαζομένων.
– Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση».