Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση για τους «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες» στον Εύδηλο Ικαρίας


Μικρό αποδείχτηκε το Κουτσουφλάκειο για την εκδήλωση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος), που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 25 Ιουλίου 2018 στον Εύδηλο Ικαρίας. 

Η αίθουσα γέμισε, υπήρξαν και όρθιοι, ενώ ορισμένοι παρακολούθησαν την εκδήλωση έξω από την είσοδο στο χώρο του πρώην δημαρχείου. Συμμετείχαν περίπου 80 άτομα ενώ πέρασαν περίπου 100.


Το άνοιγμα έκανε ο συντονιστής της συζήτησης Σωτήρης Πολίτης διευθυντής της Ικαριακής Ραδιοφωνίας. Ακολούθησε η εισήγηση του Ηλία Γιαννίρη αντιπροέδρου της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών , που αναφέρθηκε στα ντοκουμέντα και την ιστορική αξία του βιβλίου.


Στη συνέχεια έγινε η εισήγηση του συγγραφέα-ερευνητή Νάσου Μπράτσου που παρουσίασε τα βασικά σημεία του βιβλίου, καθώς και την αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης στην πάλη ενάτια στο φασισμό-ναζισμό και τις ρατσιστικές αντιλήψεις και ακολούθησε συζήτηση.


Ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Ομίλου Μεσαριάς, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση, Μανώλης Κουντούπης, στο χαιρετισμό του,  αναφέρθηκε στην ιστορική αξία του βιβλίου.


Ο Στέλιος Κουντούπης αντιδήμαρχος του Δήμου Ικαρίας, υπενθύμισε την προσπάθεια του συνδικάτου οικοδόμων να καταγράψει αντίστοιχες μαρτυρίες, τόνισε την αξία του βιβλίου, καθώς και ότι υπάρχει ακόμα αρκετός κόσμος του οποίου η μαρτυρία μπορεί να καταγραφεί.

 Η Δαμασκηνή Δουρή τόνισε ότι έμαθε για πρώτη φορά για το προσφυγικό ταξίδι του πατέρα της, από τους επικήδειους λόγους που εκφωνήθηκαν στην κηδεία του.

Παρέμβαση έκανε η Αγγελική Μπαστούνα πρόσφυγας στις πηγές του Μωυσέως.

Η εκπαιδευτικός  Μαρία Στέλλα Αλούπη, έκανε γνωστό ότι αντίστοιχο πρόγραμμα δουλεύτηκε στο σχολείο και δήλωσε ότι συγκινήθηκε από τις αναφορές που έγιναν.


Ο Γιώργος Πλακίδας εκπαιδευτικός χαρακτήρισε το βιβλίο σαν εργαλείο αντιμετώπισης φασιστικών – ρατσιστικών επιχειρημάτων και έκανε γνωστό ότι οργάνωσε αντίστοιχη εκδήλωση στην 28η Οκτωβρίου στο σχολείο, με το θέμα αυτό και συγκινήθηκαν οι μαθητές.

Η Σμαράγδα Μάγια Πατεράκη αναφέρθηκε στο θέμα της συνεργασίας με ομογενειακές οργανώσεις.


Η Τούλα Γάκη αναφέρθηκε στο προσφυγικό ταξίδι της οικογένειάς της από την Ικαρία στην Κύπρο.

Ο εκπαιδευτικός Στέλιος Φωκιανός με την ευκαιρία της συζήτησης δήλωσε ότι το μνημείο των εκτελεσμένων Ικαριωτών μαζί με τους 200 της Καισαριανής, πρέπει να προσεχτεί περισσότερο από το Δήμο, επειδή δίπλα σε αυτό υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων.


Ο επιμελητής της έκδοσης Βασίλης Καρναβάς, ανακοίνωσε ότι θα βγει και δεύτερη έκδοση του βιβλίου με περισσότρες μαρτυρίες, οι οποίες ήδη συλλέγονται, επίσης ανακοίνωσε ότι το ποσοστό του συγγραφέα από τις πωλήσεις του βιλίου στην εκδήλωση θα προσφερθεί στον Α.Ο.Μ. Όλο το διαθέσιμο στοκ του βιβλίου στην εκδήλωση εξαντλήθηκε και υπήρξαν αρκετοί που δεν πρόλαβαν και θα το προμηθευτούν τις επόμενες ημέρες.

Στο τέλος της εκδήλωσης εκτός από τις επικοινωνίες που οργανώθηκαν για να συνεχιστεί η έρευνα, αρκετοί εκπαιδευτικοί δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να οργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις-βιβλιοπαρουσιάσεις σε σχολεία τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. 

Το παρόν έδωσε από την Πανικαριακή Αδελφότητα της Αμερικής η Ιωάννα Μελαχροινού, ενώ παρόντες ήταν αρκετοί πρόσφυγες εκείνης της περιόδου και απόγονοι αυτών.

Η επόμενη εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίασης θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 8.30μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στον Άγιο Κήρυκο, με συντονιστή το διευθυντή της Ικαριακής Ραδιοφωνίας Σωτήρη Πολίτη και στο πάνελ τον αντιδήμαρχο Ικαρίας Νίκο Λαρδά, τον πρόσφυγα εκείνης της εποχής και κορυφαίο επιστήμονα και συνεργάτη της NASA Dr Θεμιστοκλή Σπέη και το συγγραφέα του βιβλίου.