Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Μόρια: Δεύτερο μέρος από το φωτορεπορτάζ




Δεύτερη παρτίδα με φωτο από τις "3" Μόριες, που σημαίνει το ΚΥΤ Μόριας, τη διπλανή βοηθητική εγκατάσταση με τις σκηνές, τον "ελαιώνα" και την πιο διπλανή "ζούγκλα", όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες την έχουν ονομάσει, δηλαδή την εκτός δομών διαβίωση-επιβίωση στη φύση μέσα σε παραπήγματα.

 ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ



Είδαμε με τα μάτια μας αγροτικά αυτοκίνητα με γηγενείς, φορτωμένα με παλέτες να τις πουλάνε έναντι 4 ευρώ τη μία, για να χρησιμοποιούνται σαν κρεβάτια, να μπαίνει πάνω η κουβέρτα και ενδιάμεσα των ξύλων της παλέτας να περνάει το νερό όταν πλημμυρίζει η σκηνή. Η παλέττα, είναι το πιο περιζήτητο είδος στη "ζούγκλα".



Είδαμε μεγάλο σούπερ μάρκετ που έχει φτιαχτεί για τις ανάγκες της Μυτιλήνης, τώρα με την έλευση των προσφύγων και των μεταναστών, να κάνει χρυσές δουλειές, αφού αγοράζουν οι πρόσφυγες είδη και τα μεταπωλούν στο προσφυγικό στρατόπεδο σε αυτοσχέδια μαγαζάκια. Είδαμε παλιές εγκαταστάσεις να έχουν μισθωθεί από ΜΚΟ σαν αποθήκες ιματισμού και άλλων υλικών.






Είδαμε συνθήκες διαβίωσης, όπου η χωματερή στα Άνω Λιόσια συγκρινόμενη με τη Μόρια, ίσως να είναι και καλύτερη.


Ακούσαμε για κάτι κομπινούλες με τις μερίδες σίτισης, για να εξαγριώνονται οι πρόσφυγες, να γίνονται επεισόδια , να παρεμβαίνει η αστυνομία και ποτέ να μην μετρώνται όσες πραγματικά, καταναλώθηκαν και πόσες παρασκευάστηκαν, πιο λίγες από όσες πληρώθηκαν.


 Μάθαμε για κάτι ΜΚΟ που πηγαίνουν στο νοσοκομείο τους πρόσφυγες (και μέχρι εδώ καλά κάνουν), αλλά παίρνουν τη σειρά από κόσμο που έχει έρθει από χωριά με το ΚΤΕΛ και κινδυνεύει να φύγει χωρίς να εξεταστεί. Και έτσι πυροδοτούνται εντάσεις. Ποιοι το οργανώνουν ή το ανέχονται αυτό να συμβαίνει;
Γιατί μόνο οι πρόσφυγες δεν φταίνε γι αυτό. Περίθαλψη για όλους χωρίς παιχνιδάκια που στήνουν εντάσεις λοιπόν. Αν στην Υγεία το προσωπικό είναι λίγο να γίνουν προσλήψεις, τόσος κόσμος είναι άνεργος.

Η Μόρια είναι κοντά στην εμφάνιση μαζικών επιδημιών, από όσα είδαμε, παιδιά να περπατάνε στις λάσπες μόνο με παντόφλες, ή μόνο με κάλτσες, να παίζουν σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Μάθαμε για κάτι "ρεπορτάζ" ότι δήθεν παίρνει 400 ευρώ ο πρόσφυγας, όταν η κάρτα για ένα άτομο είναι 90 ευρώ το μήνα (η τράπεζα κρατάει 2,5), όταν είναι ζευγάρι είναι περίπου 160 ευρώ και για τους δύο και μπαίνει πλαφόν το 400άρι ή 450 δεν θυμάμαι καλά, για τις πολύτεκνες οικογένειες, ανεξάρτητα από αριθμό, είτε είναι πχ 6, είτε είναι πχ 10.

Μάθαμε και για κάτι "ρεπορτάζ" ότι οι πρόσφυγες δημιουργούν ουρές στα ΑΤΜ της Μυτιλήνης (στην οποία η κυκλοφορία προσφύγων είναι περιορισμένη, δεν δίνει εικόνα πόλης που κοντά της έχει το κολαστήριο), αλλά δεν μας είπαν ότι γίνεται μία φορά το μήνα, λόγω της κάρτας τους, ούτε είδαμε ρεπορτάζ για τις ουρές όταν είναι η μέρα πληρωμής των συνταξιούχων που οι ουρές είναι μεγαλύτερες (ούτε και τις διαδηλώσεις τους καλύπτουν βέβαια). Γιατί άραγε;

"ηλεκτρολογική" εγκατάσταση στη Μόρια - πως να μην πάρουν φωτιά μετά
Μάθαμε και διαβάσαμε για κάτι χουνταίους και κάτι άλλους "αίμα τιμή δεν ήμουνα εκεί", που σπέρνουν φήμες άμα δουν κάποιον να μαστορεύει το σπίτι του ή να κάνει οικοδομικές εργασίες, ότι δήθεν είναι για στέγαση προσφύγων και δημιουργία νέας Μόριας.

Και για κάτι πλαστές-παραπλανητικές αφίσες μάθαμε για τις οποίες ενημερώθηκε ο εισαγγελέας γιατί οδηγούν σε εντάσεις και μισάνθρωπες συμπεριφορές

Μάθαμε ότι ορισμένοι θέλουν αυτήν την προβληματική κατάσταση γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκες είναι πιο εύκολη και η εκμετάλλευσή τους, με κάθε παράνομο τρόπο.

Μάθαμε ότι το προσφυγικό μείωσε τον τουρισμό, με εξαίρεση τους Τούρκους, αλλά μάθαμε και ότι στη Μυτιλήνη αλλά και παρά έξω, δεν βρίσκεις σπίτι να νοικιάσεις, γιατί τα έχει κλείσει η Frontex, με καλά λεφτά όπως μας είπανε, καθώς και προσωπικό ΜΚΟ, συν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου που προϋπήρχαν.

Μάθαμε ότι πολλοί θέλουν ΚΥΤ όχι βέβαια στο χάλι της Μόριας, αλλά αποσυμφορημένο, γιατί γύρω του υπάρχουν δορυφορικές δουλειές, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται και ως "αγανακτισμένοι" για να μην χάνουν και αυτή τη συγκεκριμένη πελατεία.

Είδαμε και ντραπήκαμε να φωτογραφίσουμε τα WC (χημικές τουαλέτες) που ΔΕΝ επαρκούν για όλο αυτό τον κόσμο.

Καταλάβαμε γιατί η απελπισία της "ζωής" σε αυτές τις συνθήκες οδηγεί στον παραλογισμό και στα μαχαιρώματα, για μια θέση στο WC ή στα ντους, ή για μια μικροκλοπή, ή για την καλύτερη θέση στο παράπηγμα, μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που με αυτά που ζούν δεν ξέρω αν ψυχικά θα επανέλθουν ποτέ σε αυτό που ήταν πριν ξεριζωθούν.

Μάθαμε και για αντιθέσεις με τους αφρικανούς εντός του καμπ, άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες σε συνθήκες απελπιστικά απαράδεκτες.

Ακούσαμε και άλλα πολλά, αλλά υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι στο νησί, που δεν ασκούν την παραδημοσιογραφία στην οποία επιδίδονται διάφορα φρούτα της εποχής και τους εμπιστευόμαστε απολύτως και για τη συνέχεια. Θυμίζω ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Β. Αιγαίο έχουν βραβευθεί για την ψύχραιμη, τεκμηριωμένη και ευαίσθητη στάση τους σε όλο αυτό το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων.

Κατανοήσαμε πλήρως την καλή μπίζνα που παίζεται, είτε νομότυπα, είτε υπογείως και για άλλη μία φορά οι αιτίες που δημιουργούν πολέμους, φυσικές καταστροφές, προσφυγιά, μετανάστευση και ξεριζώνουν τους πολλούς για τα συμφέροντα λίγων, πρέπει να γίνονται οι βασικοί στόχοι, όσων δεν θέλουν Μόριες και ξεριζωμένους πουθενά, αντί να επιχειρούν να τις πασάρουν σε κάποιο γείτονά τους.

Δείτε ΕΔΩ και το Α' μέρος του φωτορεπορτάζ, αλλά και ΕΔΩ την πετυχημένη παρουσίαση στη Λέσβο του βιβλίου "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Y.Γ. η μουσική στο μικρής διάρκειας βίντεο είναι από αυτοσχέδιο "κατάστημα" στη Μόρια.