Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Λέσβος: Μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση για τους "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"

Γέμισε το αμφιθέατρο και αρκετοί έμειναν και όρθιοι στην παρουσίαση του βιβλίου "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", που έγινε στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Νέου Κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.
Επίσης προβλήθηκαν επιλεκτικά αποσπάσματα από το Α' μέρος του ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Φίλοι της Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ) και η ΕΣΗΕΠΗΝ - Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων.

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ



Την εκδήλωση άνοιξε από τους ΦΙΜΠΟΔ ο Παναγιώτης Κουτσκουδής, κάνοντας αναφορά και σε όλους τους φορείς που ζητούν την άμεση μετάδοση και του Β' μέρους του ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες.

Μετά πήρε τη σκυτάλη ο συγγραφές του βιβλίου και δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Νάσος Μπράτσος. Ακολούθως έγινε η προβολή, που στο τέλος της απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων.


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη δημοσιογράφο της ΕΡΑ Β. Αιγαίου Μυρσίνη Τζινέλλη, που όπως και ο Π. Κουτσκουδής καυτηρίασε την αναβολή μετάδοσης του Β' μέρους του ντοκιμαντέρ.

Στο τέλος απαίτηση όλων ήταν να δρομολογηθεί άμεσα η προβολή του από τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Γ. Τυρρίκος - Εργάς, που μετέφερε τις μνήμες της Καλύμνιας στην καταγωγή γιαγιάς του, Ελένης Παύλου,  που βρέθηκε στη Συρία στο Β'ΠΠ.

Τέλος, ο Γιώργος Γαλετσάς, από τους ΦΙΜΠΟΔ, αναφέρθηκε στην ιστορία του Παντελή Χαλδέζου, του οποίου τα εγγόνια δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Έκανε λόγο για τους 55 εκτελεσμένους από τους Γερμανούς, επειδή επιχείρησαν να διαφύγουν.

Μάθαμε ότι επειδή η Λέσβος είχε και τότε πολύ λάδι, τα μέτρα φύλαξης των κατακτητών, ήταν ιδιαίτερα σκληρά, ώστε να μην "δραπετεύουν" εργατικά χέρια, ώστε να ωφελούνται και αυτοί από την παραγωγή λαδιού.

Έτσι φαινόμενα μαζικής προσφυγιάς οικογενειών αντίστοιχο με άλλα νησιά (πχ Σάμος, Ικαρία, Χίος, κλπ) δεν κατεγράφη στη Λέσβο.

Το πρωί της ίδιας μέρας συνεντεύξεις για το βιβλίο με την παρουσία του συγγραφέα στο στούντιο, έγιναν στην ΕΡΑ Β. Αιγαίου και"Στο νησί", ενώ εκτεταμένες αναφορές έκαναν εφημερίδες και ιστοσελίδες της Λέσβου.

 https://www.dimokratis.gr/index.php?article=2020-1-28_bibliofagos

https://www.stonisi.gr/post/6589/otan-oi-aigaiopelagites-efeygan-prosfyges-video

https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/1377352802468612/











ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
Στο κατάμεστο φιλόξενο αμφιθέατρο του Νέου Κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης έγινε την Τετάρτη (29/1/2020) το βράδυ η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ), με θέμα "Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".
Ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος μίλησε για το ομότιτλο βιβλίο του "Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Τουρκία - Μέση Ανατολή - Αφρική - Κύπρος). Μια οδύσσεια επιβίωσης μέσα από αφηγήσεις των πρωταγωνιστών" (Εκδόσεις "Νότιος Άνεμος" 2017) και παρουσίασε τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσιογραφικής του έρευνας. Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα του Α΄ Μέρους του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες πρόσφυγες στη Συρία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".


Ακολούθησε παρέμβαση της Μυρσίνης Τζινέλλη, εργασιακής εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Βόρειο Αιγαίο, και η συγκινητική μαρτυρία του Γιώργου Τυρρίκου-Εργά για τα όσα έζησαν Καλύμνιοι συγγενείς του που υπήρξαν πρόσφυγες στη Συρία. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιώργος Γαλέτσας, που μίλησε για τους Λέσβιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πονεμένη ιστορία του Πλωμαρίτη πρόσφυγα στη Συρία Παντελή Χαλδέζου.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής.

Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για την παραχώρηση της αίθουσας (και ιδιαίτερα τον προϊστάμενό της, κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, και τους υπαλλήλους για την βοήθειά τους), τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή και κάλυψη της εκδήλωσης, τον ακούραστο Κώστα Καρατζά για την τεχνική στήριξη της, καθώς και όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του.