Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

...αναδημοσίευση από το ert.gr και το sports.ert.gr...

 του Νάσου Μπράτσου

Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά και δεν το ανακαλύψαμε χτες, ούτε είμαστε και οι μόνοι.
Αλλά η βράβευση στην οποία θα αναφερθούμε έγινε σε συγκεκριμένη στιγμή που αναγκαστικά δημιουργεί συγκρίσεις.

Το πρώτο αθλητικό Σαββατοκύριακο του 2020 χαρακτηρίστηκε  από όλα όσα προηγήθηκαν στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στην κορυφαία κατηγορία, για το αν τελικά θα έκαναν αποχή οι διαιτητές, τι συμβαίνει με τις επιθέσεις εναντίον τους, το περιβάλλον που υπάρχει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με κορυφαία διοικητικά στελέχη ομάδων να εκφέρουν δημόσιο λόγο επιπέδου τρούμπας και άλλα λίγο – πολύ γνωστά και απολύτως απωθητικά. Η «ασθένεια» έχει εξαπλωθεί, όχι στον ίδιο βαθμό, και σε άλλα αθλήματα.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ενέργεις που δείχνουν ήθος και πολιτισμό, «υποχρεωτικά» πρέπει να αναδεικνύονται σαν το αναγκαίο αντίβαρο.

Η βράβευση του αθλητή του Αμύντα Υμηττού, Χρήστου Γκαβανόπουλου, από τη διοίκηση του Τρίτωνα για την τετραετή προσφορά του στο σύλλογο των Σεπολίων και μάλιστα σε περιόδους ανόδων κατηγοριών, πριν πάρει μεταγραφή, το χειροκρότημα των φίλων και των δύο ομάδων που βρέθηκαν στο κλειστό γήπεδο του Στρέφη, το Σάββατο 4/1/2020 για τον αγώνα του πρωταθλήματος της Α2 στο μπάσκετ, ήταν ενέργειες που δείχνουν αθλητικό πολιτισμό και αξίζουν κάθε προβολής.

Και να συμπληρώσουμε ότι μιλάμε για δύο ιστορικά σωματεία με προσφορά δεκαετιών στο χώρο. Ο Αμύντας από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 με ρίζες από το 1948 και ο Τρίτωνας από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής το 1942. Για την ιστορία του έχουμε ξαναγράψει και στο τέλος του μήνα, μαζί με αντίστοιχες άλλες ιστορίες αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς, θα κυκλοφορήσουν στο νέο βιβλίο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις»,  για το οποίο θα επανέλθουμε με νέο δημοσίευμα. 

Συνεπώς η πολύχρονη προσφορά σε συνδυασμό με τις λογικές που οδηγούν σε ενέργειες σαν αυτές που προαναφέραμε, είναι το δείγμα γραφής στο οποίο πρέπει να σταθούμε.

Για να επανέλθουμε στη βράβευση, την έκαναν τα διοικητικά στελέχη του Τρίτωνα Αντώνης Σελεμενάκης, που είπε και κάποια λόγια για την προσφορά του αθλητή που τιμήθηκε, καθώς και ο Νίκος Παπακώστας.

Τιμητικές διακρίσεις συλλόγων σε πρώην αθλητές τους έχουν γίνει πολλές και θα γίνουν περισσότερες. Η στιγμή όμως που έγινε η συγκεκριμένη βράβευση ήταν αυτή που την έκανε να «γράψει» ακόμα περισσότερο.

Υ.Γ. λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση, ήρθε μία τραγική είδηση να δικαιώσει (δυστυχώς) τα όσα λέγαμε. Τη μεταφέρουμε: "Επεισόδια μεταξύ οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των οποίων 28χρονος Βούλγαρος οπαδός έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην προσπάθειά του να αποφύγει οπαδούς που τον κυνηγούσαν.
Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ακόμη δύο άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο".