Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

”Ο κήπος με τα κυπαρίσσια” στο Γενικό Λύκειο Ευδήλου – Κυριακή 26 Ιανουαρίου

...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...

Για μία και μόνο παράσταση έρχεται στην Ικαρία η Θεατρική Ομάδα Σάμου καλεσμένη της Θεατρικής Ομάδας DUENDE.

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στο Γενικό Λύκειο Ευδήλου στις 8:30μμ., θα παιχτεί το έργο «Ο κήπος με τα κυπαρίσσια» του Δημήτρη Θρασυβούλου σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάρκου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και τους συντελεστές της παράστασης.


Είσοδος 7 ευρώ.

Δύο λόγια για τον «Κήπος με τα Κυπαρίσσια».

Κατοχή, εμφύλιος, μεταπολεμική Σάμος, μετανάστευση και ερήμωση των χωριών μας, δικτατορία, μεταπολίτευση, δεκαετία του ’80 και της συμφιλίωσης (;). Το πέρασμα πενήντα και πλέον χρόνων χαράσσει το σώμα του νησιού και τις ζωές μιας Σαμιώτικης οικογένειας. Κυρίαρχο το “τραύμα” της απώλειας ενός νέου μέλους της,, αντάρτη στον εμφύλιο, και του τρόπου που το τραύμα αυτό βιώθηκε και διαχειρίστηκε από τη μάνα και τα παιδιά της.

Ο Δημήτρης Θρασυβούλου δεν γράφει έργο ιστορικό. Δίνει όμως τη φωνή της λογοτεχνίας στους απλούς ανθρώπους που δεν μίλησαν αν και οι ζωές τους σφραγίστηκαν από όσα συνέβησαν τότε. Το βιώματα αυτά προσπαθήσαμε να αφομοιώσουμε, να εκφράσουμε θεατρικά και εν τέλει να  κοινωνήσουμε μαζύ σας.

Από την όλη μας εμπειρία μας απομένει μια πεποίθηση, έστω ελπίδα, πως τα νησιά μας δηλαδή εξακολουθούν να είναι ένας “κήπος”, όπου παρά τις πυρκαγιές, τις ασθένειες, αλλά και τις ενίοτε αυτοκαταστροφικές διαθέσεις, εξακολουθούν να φυτρώνουν ορθόκλαδα, ψηλόκορμα “κυπαρίσσια”.