Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

"Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις" - Μπήκε στον κόσμο του βιβλίου


Και τυπικά μπήκε στον κόσμο του βιβλίου, η νέα έκδοση "Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις - Μεσοπόλεμος, Κατοχή, Δικτατορία, Μεταπολίτευση", (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος), μετά την βιβλιοπαρουσίαση που έγινε την Παρασκευή 24/1/2020 στην ΕΣΗΕΑ.Το πάνελ αποτελούσαν: 






Ο Νίκος Μάλλιαρης (προεδρείο της βιβλιοπαρουσίασης) υπήρξε ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα και της Προοδευτικής, δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Αστέρας 2004», δραστήριος στις τάξεις των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα, αλλά και στο κλαμπ των φίλων της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα.
Γ.Ουσταμπασίδης


Ο Διονύσης Χριστακόπουλος, αθλητής σε μικρή ηλικία στην Κατοχή και «αετόπουλο» της ΕΠΟΝ, όπου το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη των αντιστασιακών δραστηριοτήτων ενάντια στους κατακτητές, στην πόλη της Καλαμάτας, όπου διέμενε. Ο πατέρας του με έντονη συνδικαλιστική δράση, εκτελέστηκε στους 200 της Καισαριανής.

Ο Κώστας Μανταίος, καλαθοσφαιριστής των Αμπελοκήπων, του Αετού Θεσσαλονίκης και ακολούθως του Πανελευσινιακού την εποχή που η χούντα είχε ορίσει στρατιωτικούς επιτρόπους στις διοικήσεις των σωματείων. Ενδιάμεσα στα χρόνια της αθλητικής του δράσης υπήρξε και πολιτικός κρατούμενος του δικτατορικού καθεστώτος. Σήμερα είναι πρόεδρος του ΑΟ Αμπελοκήπων, αλλά και μέλος ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974.
Α.Σελεμενάκης
Ο Γιάννης Ξαρχουλάκος, ποδοσφαιριστής στην ανεξάρτητη ομάδα ΠΑΟΛ και στη συμμετέχουσα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αθήνας, Βικτώρια και οργανωτικός γραμματέας του ΣΦΕΑ 1967-1974.
Ο Δημήτρης Μακρής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Θύελλας Ραφήνας και μερικά χρόνια αργότερα και γυμναστής της ομάδας.
Ο Τάσος Επιτρόπου, δημοσιογράφος και διευθυντής της ΕΡΑ Σπορ.

Ακολούθησε ο συγγραφέας του βιβλίου Νάσος Μπράτσος.





Μεταξύ άλλων συμμετείχαν στην εκδήλωση, ο Τζούλιος Συναδινός, πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ο Αριστομένης Συγγελάκης συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, η Γεωργία Μαχαίρα πρόεδρος του πανελλαδικού συνδέσμου φίλων και απογόνων της ΕΠΟΝ, ο Θοδωρής Λιάπης από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σιφωνιός που εκτός από πρόεδρος των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία στη μεγάλη απεργία του 2012, υπήρξε και ποδοσφαιριστής, ενώ την περίοδο της απεργίας είχε διεξαχθεί και ποδοσφαιρικός αγώνας για τη στήριξή της, ο Αντώνης Σελεμενάκης και ο Νίκος Παπακώστας από τη διοίκηση του Α. Ο. Τρίτων, ο Γιώργος Ουσταμπασίδης εκ μέρους των παλαιμάχων της Νέας Ιωνίας, ποδοσφαιριστής στη Σαφράμπολη που η δικτατορία συγχώνευσε με την Καλογρέζα, φτιάχνοντας τον Ίκαρο, φίλοι του Α.Ο. Νέας Ιωνίας (refugees club) και του Αστέρα Εξαρχείων, οι δημοσιογράφοι Μωυσής Λίτσης, Λήδα Μοσχονά, Γιώργος Μουσγάς, Γιάννης Γεωργάκης, καθώς και άλλοι φίλοι του αθλητισμού.

Μετά τις εισηγήσεις από τους συμμετέχοντες στο πάνελ, έγιναν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό της εκδήλωσης και στη συνέχεια ένα σύντομο κλείσιμο.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης έγινε προβολή αρχειακού υλικού. Όλη η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από την Ικαριακή Ραδιοφωνία, που ήταν χορηγός επικοινωνίας της έκδοσης.