Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή η παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» (ΦΩΤΟ)


Στο «φως» άγνωστες πτυχές του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικών αντιστάσεων

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και με αναφορές σε πολλές, άγνωστες πτυχές για τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, του κινήματος του εργατικού αθλητισμού, όπως και σε άλλες ιστορικές αθλητικές αντιστάσεις, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέα, Νάσου Μπράτσου, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής στην  Πάτρα.

Παρουσία αρκετών εμπλεκόμενων με τον αθλητισμό, αλλά και νεολαίας, την παρουσίαση πραγματοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ το έργο προλόγισε ο  Τάκης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Πατρέων και παλαίμαχος μπασκετμπολίστας.




Στην παρέμβασή του για το βιβλίο, ο Τάκης Πετρόπουλος, στάθηκε στην προσπάθεια του συγγραφέα, να αναδείξει το ταξικό υπόβαθρο που επικράτησε πριν από έναν αιώνα, με τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν στο σήμερα. Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι όπως και η περίοδος μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι το ξέσπασμα του Β' Π.Π., έτσι και στις μέρες μας, το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καπιταλιστικής κοινωνίας, ανέδειξε πτυχές της ταξικής πάλης και μέσα από αυτό.

Έκανε αναφορά στις προσπάθειες έκφρασης εργατικών διεκδικήσεων, αλλά και πολιτικών παρεμβάσεων και μέσα από τον αθλητισμό, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά συμβάλλουν ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, να υπάρξουν δράσεις για την ανάπτυξη και του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που ακολούθησαν γι' αυτό το σκοπό μετά το 1974, από την ίδρυση του Συλλόγου Ελλήνων Αθλητών, ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από την πλευρά του, ο Νάσος Μπράτσος, αναφέρθηκε εισαγωγικά στη σχέση του με την Πάτρα, αλλά και την αθλητική ιστορία της, υπογραμμίζοντας ότι από την πόλη  « πέρασαν γενιές αθλητών που άφησαν το αποτύπωμα τους αθλητικούς και κοινωνικούς, τόσο γηγενείς, όσο και μετέπειτα εγκαταστάθηκαν. Μικρασιάτες πρόσφυγες, ιδιαίτερα δημιουργικοί στον αθλητικό τομέα από τις πατρίδες που άφησαν».

Εξήγησε, ότι αυτό σημαίνει πως  «μέσα σε δεκαετίες δύσκολες κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, ένα δυναμικό πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κράτησε ζωντανό το κύτταρο του αθλητισμού μέσα στον κοινωνικό ιστό»  αναφερόμενο ταυτόχρονα, στο έργο διοικητικών στελεχών σωματείων που κράτησαν τη συνέχισή τους στην πόλη. με μεγάλες θυσίες, καθώς και ότι αυτή η ιστορία «κρατήθηκε» μέσα από όλους όσοι της έδωσαν χώρο για να φανεί.

Στάθηκε στον διπλό στόχο του βιβλίου, αρχικά να ξεπεραστεί με νέα πιο πλούσια  και εμπεριστατωμένη δουλειά ώστε να βοηθήσει στο προχώρημα της έρευνας αλλά και να δώσει, γνώση και απαντήσεις στις εκδοχές του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού της εποχής, των πολιτικών-οικονομικών επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται μέσα του.



Επίσης, μίλησε για επίκαιρα γεγονότα και ειδικά για το βιβλίο, στάθηκε σε μια αναδρομή πριν από τον Β' Π.Π. στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με την προσπάθεια των αρχουσών τάξεων, τα αθλητικά σωματεία να έχουν «κέντρα νεοσυλλέκτων» μπροστά στον νέο πόλεμο που ερχόταν, αλλά και με μπροστάρηδες τους Κομμουνιστές να υπάρξει σημαντική παρέμβαση στο χώρο.

Εξήγησε την έχθρα και τη φοβία όλων των αστικών κυβερνήσεων απέναντι στην ΕΣΣΔ, που έφτασαν στο σημείο να εκτιμήσουν τον Χίτλερ ως ανάχωμα απέναντί ​​της, αλλά και στη μη δικαίωση των προσδοκιών τους.

Μέσα από τις αναφορές του ανέδειξε πως συνδέθηκε η παρέμβαση της άρχουσας τάξης χωρών με τον αθλητισμό με σειρά γεγονότα, όπως στο Μουντιάλ του 1934, στην Ολυμπιάδα του 1936, αλλά και τη δράση που αναπτύχθηκε από τον εργατικό – λαϊκό παράγοντα, με μπροστάρη το ΚΚΕ την ΟΚΝΕ, και στην Ελλάδα, πριν τον πόλεμο και κατά τη διάρκειά του στην περίοδο της κατοχής.




Ανέδειξε το πως οργανώθηκε ένα μεγάλο κίνημα μέσα στα γήπεδα, ενώ ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του, στις πρώτες ελληνοτουρκικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, το ενθουσιώδες κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους αθλητές και στα λαϊκά στρώματα, εκεί που διεξάγονταν αγώνες. Επίσης, αναφορές έγιναν και στην ιδιαιτερότητα των Δωδεκανήσων, μέσα σε όλη αυτή την περίοδο (όπου είχαν ιταλική κατοχή), μέχρι και με την ενσωμάτωση τους με την Ελλάδα το 1947.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν πλούσιος διάλογος και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, τέλος ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Κώστας Πετρόπουλος, οι αθλητικοί παράγοντες Τάκης Θανόπουλος (Θύελλα Πατρών), Κώστας Καλπουζάνης (Ολυμπιακός Πατρών), Παναγιώτης Σεμιτέκολος (Ερ. Παναχαϊκή), Γιάννης Παυλάκης (Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία), Νίκος Μπαλάσης (ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ), καθώς και άλλοι αθλητές και προπονητές.