Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Πρωτογενείς πηγές και κοπιαστική μελέτη


Σχόλιο του Τάκη Πετρόπουλου αντιδημάρχου Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων για το νέο μας βιβλίο και με χρώμα ο πρόλογος που περιέχεται σε αυτό.

 Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ουσιαστικά ολοκλήρωσε την κατάργηση της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα (άρθρο 16) σταθερής ετήσιας χρηματοδότησης του Ελληνικού Αθλητισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγώντας τον στην αγκαλιά του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο βέβαια θα εντείνει τη χειραγώγηση του προς ίδιον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό όφελος.

Πρόκειται για την χαριστική βολή στον αθλητισμό δια χειρός του ανεκδιήγητου Υπουργού Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη, ο οποίος θα περάσει στην ιστορία για λάθος λόγο! 

Είναι η ολοκλήρωση της εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90 από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και συντελέστηκε υπό την επίδραση του νέου παγκόσμιου ιστορικού πλαισίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού από τον καπιταλισμό, την επικράτηση της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ένωση και την επακόλουθη αποδόμηση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Σήμερα έχουν διαμορφωθεί οι αντικειμενικές συνθήκες και ωριμάζουν οι υποκειμενικές για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου λαϊκού αθλητικού μετώπου, που θα αντεπιτεθεί.

Το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου συμπυκνώνει την ιστορική πείρα από την περίοδο του Μεσοπολέμου και μας δείχνει το δρόμο της αντεπίθεσης, που εμείς πρέπει απλά να την προσαρμόσουμε στις σημερινές πολύ διαφορετικές σφαλώς συνθήκες.

Ευχαριστώ τον συγγραφέα Νάσο Μπράτσο και τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ που μου έκαναν την τιμή να προλογίσω μαζί με άλλους συντρόφους και συνοδοιπόρους αυτό το σημαντικό βιβλίο :

[Ο Νάσος Μπράτσος καταφεύγοντας σε πλήθος πρωτογενών και άλλων ιστορικών πηγών και μετά από πολύχρονη και κοπιαστική μελέτη, μας παραδίδει ένα σημαντικό ιστορικό πόνημα, στο οποίο δεν περιγράφει απλά γεγονότα της ταξικής πάλης στο εσωτερικό του αθλητισμού σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αλλά εμβαθύνει και αποκαλύπτει την ιδεολογικοπολιτική σημασία τους.

Ρίχνει άπλετο φως σε άγνωστες ή στην καλύτερη περίπτωση σε πολύ λίγο γνωστές πτυχές της ιστορίας του αθλητικού κινήματος εκείνης της εποχής, κατά τη διάρκεια της οποίας η εργατική τάξη στο πλαίσιο διαμόρφωσης ταξικής συνείδησης και ισχυροποίησης της, που την σηματοδοτεί η ίδρυση του κόμματος της, του ΚΚΕ, μαζί με τους συμμάχους της συγκρότησε το κοινωνικο - αθλητικό μέτωπο "εργατικός αθλητισμός" ή "κόκκινα σπορ" όπως τα αποκαλούσαν πολλοί, που εκφράστηκε ως ορμητικό ανατρεπτικό ρεύμα, επικίνδυνο για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.

Το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου μας βοηθάει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα, για το βαθύ ταξικό χαρακτήρα του σύγχρονου αθλητισμού, πως τον χρησιμοποιούν τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αλλά και για να μπορέσουμε να ξεχωρίζουμε τις δημιουργικές προσπάθειες "από τα κάτω"  και να τις στηρίζουμε για να αναπτυχθεί, να δυναμώσει και να έχει ταξική συνέπεια το νέο αθλητικό κίνημα που γεννιέται.]