Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΕΔΗΝ: Θα σώσουμε το ΕΣΥ την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης

Η θέση της ΠΟΕΔΗΝ για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Προειδοποιεί με κινητοποιήσεις η ομοσπονδία των Υγειονομικών.




 Αναλυτικά οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ:



Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ που επιβεβαιώνει το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΤΕΛΜΑ του ΕΣΥ, αν και τελικά απεσύρθη επειδή θεωρήθηκε παράλληλο πρόγραμμα. Τα παράλληλα προγράμματα της κυβέρνησης ούτως ή άλλως τέμνονται με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3, διαλύοντας το ΕΣΥ την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης.
Οι Υπουργοί της Υγείας δηλώνουν ότι ανακάλυψαν τη ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, σωτηρίας του συστήματος εφαρμόζοντας το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3.

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Οι υπηρεσίες θα απαξιώνονται, θα συρρικνώνονται, θα ιδιωτικοποιούνται και οι πολίτες θα βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη, για αγορά των υπηρεσιών.

Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση οι υπηρεσίες κοστολογούνται και οι πολίτες καλούνται να τις αγοράζουν με κρυφά ή φανερά χαράτσια.

Παρότι προαναγγέλθηκε από τον Υπουργό Υγείας η κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ (εργαλείο κοστολόγησης των υπηρεσιών) στο Νομοσχέδιο δεν συμπεριλήφθηκε τελικά η κατάργησή της.

Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ εντάσσεται Νοσοκομείο (Γενικό Νοσοκομείο ΘΗΡΑΣ) που θα λειτουργεί με ιδιοκτησιακό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε. Μ.Υ. ΑΕ). Μάλιστα προβλέπεται η τιμολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρει και η λειτουργία του με ιδία έσοδα.
2% αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, χωρίς να καταλήγει ούτε ένα ευρώ στο σύστημα.

5,2% είναι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας (6% προέβλεπε το 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ). Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%.
3,1% είναι οι Ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%.
Οι πολίτες της χώρας πληρώνουν 5δις ευρώ περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες για να βρουν την υγεία τους, αν και βιώνουμε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι 520εκ.ευρώ, από 0,6% του ΑΕΠ που προβλέπει ο συστατικός Νόμος. Ο Οργανισμός είναι σε κακό οικονομικό χάλι, καθότι αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις.

Το βιβλιάριο ασθενείας κατάντησε κουρελόχαρτο.

Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη.
Η Δωρεάν Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων που προωθεί το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου θα στοιχίσει 100εκ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ούτε ένα ευρώ από το ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ!!! Από τον ΕΟΠΥΥ παρότι βρίσκεται σε αυτή τη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Πρόκειται λοιπόν για επικοινωνιακή διαχείριση της σημερινής κατάστασης και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

Τα εμπόδια θα συνεχίζουν να υφίστανται. Εξάλλου με το Νομοσχέδιο η πρόσβαση παραπέμπεται σε Υπουργικές Αποφάσεις, συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια. Ταυτόχρονα συστήνονται για την πρόσβαση στο σύστημα, διαμεσολαβητές Υγείας και συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας. Με άλλα λόγια δηλαδή και άλλη σύνθεση οι σημερινές Τριμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων. Οι πολίτες θα κληθούν λοιπόν για άλλη μια φορά να πληρώσουν έμμεσα ή άμεσα την όποια άρση των εμποδίων πρόσβασης στο σύστημα, αφού δεν προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν προβλέπει το Νομοσχέδιο μέτρα ενίσχυσης των Νοσοκομείων.
Για άλλη μια φορά έχουμε να κάνουμε με επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.
Εφέτος τα Νοσοκομεία πήραν κρατική χρηματοδότηση 906εκ. ευρώ, από το 1,5δις που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του έτους 2015. Πέρυσι δόθηκαν 2,5δις ευρώ (1,6δις ευρώ τακτική επιχορήγηση και 900εκ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών). Η κυβέρνηση συνεχίζει να βαπτίζει το ψάρι..... κρέας.

Την συνεχή συρρίκνωση των Δημοσίων Δαπανών της Υγείας την εμφανίζουν ως αύξηση. Κρύβουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που λειτουργεί ως κόφτης των Κοινωνικών Δαπανών όταν ξεφεύγουν τα έσοδα (Ν.4334/2015).
Τα Νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 1,7δις στους προμηθευτές.
Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα.
Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 είναι στο ύψος του εφετινού. Μόνο που δεν ξεκαθαρίζουν από το Υπουργείο Υγείας εάν θα είναι ίδιος με το εκταμιευμένο κονδύλι ή το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό του έτους 2015. Από τα 906εκ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης, τα 400εκ. ευρώ τα Νοσοκομεία έλαβαν τις τελευταίες ημέρες με την υποσημείωση ότι αν δεν απορροφηθούν μέχρι τέλος του έτους θα επιστρέψουν στη ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Με τις διαδικασίες ενταλματοποίησης, τις καθυστερήσεις στους Παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεγάλο μέρος των εν λόγω κονδυλίων θα επιστραφούν.
Και όμως οι Υπουργοί ανακοινώνουν μέχρι και τώρα επιχορηγήσεις στα Νοσοκομεία, σε γνώση τους, ότι θα επιστραφούν στη Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά θα ρίξουν την ευθύνη στις υπηρεσίες των Νοσοκομείων.

Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις 20.000 αποχωρήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις.
«Άνθρακας ο θησαυρός» των 4.500 προσλήψεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός 2 Απρίλη έξω από το Υπουργείο Υγείας. ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ.
1 στους 3 είναι κενές οι οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων.
1 Νοσηλεύτρια για 40 Ασθενείς σε κάθε βάρδια με οφειλόμενες κανονικές άδειες και χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού κάθε Νοσοκομείου.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία προς κατάργηση και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (προσωπικό με μπλοκάκια)
Με το Νέο Μισθολόγιο το επίδομα θέσης ευθύνης των Προϊστάμενων Τμημάτων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής υπηρεσίες των Νοσοκομείων, υπολείπεται 40ευρώ σε σχέση με τα άλλα τμήματα του Δημόσιου Τομέα και των Νοσοκομείων.
20% μειώθηκε η αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης.

Υγειονομικός υπάλληλος σε φουλ κυκλικό ωράριο θα αμείβετε με 70ευρώ το μήνα.
Αποκλείονται πολλά από τα επαγγέλματα που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που ούτως ή άλλως τίθεται σε αμφισβήτηση η χορήγησή του (έως 31-12-2017).

Το επίδομα παραμεθορίων – προβληματικών περιοχών χορηγείται με ημερομηνία λήξεως (Μάρτιος 2016)
Το ΕΣΥ καταστρέφεται με την ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και ΚΑΝΕΝΑ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Οργανώνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις αντίστασης μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς της κάθε περιοχής.
Θα σώσουμε το ΕΣΥ την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης.