Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: "Μετά τον Εμφύλιο" του Μιχάλη Λυμπεράτου στο Art Cafe Αστραδενή - Λιβαδειά

Τα σεμινάρια πάνω στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου των Προκόπη Παπαστράτη και Μιχάλη Λυμπεράτου, οι εκδόσεις ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και το Art Cafe Αστραδενή σας προσκαλούν την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 19:00, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Λυμπεράτου, με τίτλο: «Μετά τον Εμφύλιο» 

 Το βιβλίο παρουσιάζουν:
Προκόπης Παπαστράτης, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Νάσος Μπράτσος. δημοσιογράφος,
Σταύρος Καλλώνης, εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ

 Μελετώντας τα γεγονότα του παρελθόντος επιδιώκουμε να κατανοήσουμε (και σε ένα βαθμό να ξορκίσουμε) γεγονότα του παρόντος τα οποία απ’ ότι φαίνεται κινούνται σε μια κυκλική εναλλαγή στην πορεία του ιστορικού χρόνου.


 Η πρώτη φάση της περιόδου 1950-1960 που μας περιγράφει ο Μιχάλης Λυμπεράτος στο νέο βιβλίο του ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ, από ένα παιχνίδι της τύχης, εμφανίζει εντυπωσιακές αναλογίες και ομοιότητες με τη σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία, και κάνει προφανές ότι τα βαθύτερα αίτια των παρόντων προβλημάτων έχουν τις απαρχές τους στην τότε εποχή.

 Παρουσιάζει απ’ τα πρώτα βήματά τους, τη γέννηση αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών νοοτροπιών που παραμένουν μέχρι σήμερα ισχυρές και αμετάβλητες. Η λογική της αναμονής της «βοήθειας» και της καλής προαίρεσης από την αλλοδαπή είχε τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα τότε με το σχέδιο Μάρσαλ, όσο και σήμερα, με τα φαινόμενα αφελούς ευρω-λαγνείας που κυριάρχησαν.

Τα διαθέσιμα ιστορικά παραδείγματα δεν βοήθησαν δυστυχώς να μεταβληθούν οι κρατούσες αρνητικές νοοτροπίες ούτε να μην επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος. Γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπεράτος: «Στις ΗΠΑ είχε παραχωρηθεί από τους Έλληνες πολιτικούς ο απόλυτος έλεγχος στην οικονομία της χώρας, σε αντάλλαγμα της βοήθειας που προσέφεραν. Ο ασφυκτικός αυτός έλεγχος σχεδόν απέκλειε πρωτοβουλίες από τις ελληνικές κυβερνήσεις...

Λόγω των ελληνικών διαμαρτυριών, αποφασίστηκε να σταματήσει η πρακτική να εμπλέκονται και χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι στην παροχή οδηγιών. Έπρεπε να δημοσιοποιούνται οι αμερικανικές επιδιώξεις με τρόπο που να μην πληγώνεται το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων».

 «Όμως, παρά τους διθυράμβους, οι ίδιοι οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι το σχέδιο Μάρσαλ είχε καταστεί όχι ως το μέσο για την εν γένει οικονομική ανασυγκρότηση αλλά ως ο κύριος μηχανισμός αναπαραγωγής των υπαρχόντων σχέσεων οικονομικής εξουσίας....

Όλες οι ευθύνες της αποτυχίας αυτής αποδόθηκαν στους Έλληνες που δεν αξιοποίησαν σωστά τη βοήθεια από το 1947 και μετά, που δεν εξασφάλισαν μεγαλύτερα κρατικά έσοδα, δεν βελτίωσαν το εμπορικό ισοζύγιο, δεν πέτυχαν τη διοικητική ανασυγκρότηση και τη σωστή αξιοποίηση των δημοσίων έργων, αλλά και τη σωστή αξιοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς και τα κατάλληλα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση κλπ.»

Ένα βιβλίο γραμμένο απλά και κατανοητά, με εξαντλητική επιστημονική τεκμηρίωση, πολύτιμο εφόδιο στη βιβλιοθήκη κάθε σκεπτόμενου πολίτη που επιδιώκει να κατανοήσει τα γεγονότα της τρέχουσας πραγματικότητας στη χώρα μας.


 Εκδόσεις: ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Art Cafe Αστραδενή, Ι. Λάππα 9 Λιβαδειά, τηλ: 22611 00920