Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ
ώρα 8 το βράδυ
στον ΕΥΔΗΛΟ στην αίθουσα του Δήμου (Κουτσουφλάκειο)

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ
ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ







2)Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους
Προς:
Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ικαρίας
& Δήμαρχο Ικαρίας κ. Χριστόδουλο Σταυρινάδη

Άγιος Κήρυκος, 14/10/ 2013
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Σεβαστό Δημοτικό Συμβούλιο,

Κατόπιν σχετικών συζητήσεων στα πλαίσια των προηγούμενων συνεδριάσεων της Επιτροπής Αγώνα αποφασίστηκε να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή.
Η σοβαρότητα των ζητημάτων της Υγείας για τον τόπο μας είναι αυτονόητη. Η αρνητική τροπή που πήραν τα πράγματα με την συγχώνευση του Νοσοκομείου επίσης. Στα πλαίσια αυτά προέκυψε η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στις αρχές του χρόνου μέσα από ανοιχτή σύσκεψη φορέων και κατοίκων. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μάλιστα στις 30/01/2013 αποφασίστηκε η συμμετοχή στην Επιτροπή και του Δήμου Ικαρίας.
 Η Επιτροπή λειτουργεί ανοιχτά, με τις συνεδριάσεις της ανακοινωμένες δημοσίως και εγκαίρως και οι αποφάσεις της λαμβάνονται μετά από συζήτηση στη λογική της μέγιστης δυνατής συμφωνίας των συμμετεχόντων και στις κατευθύνσεις που έχουν εξαρχής τεθεί από το βασικό πλαίσιο στόχων και αιτημάτων και χωρίς να είναι δεσμευτικές σε περίπτωση διαφωνίας. Έτσι έχουν προκύψει όλες οι δράσεις και κινητοποιήσεις της οι οποίες και τα ζητήματα ανέδειξαν τοπικά και πανελληνίως και πιέσεις άσκησαν προς την Κυβέρνηση και έμπρακτα αποτελέσματα έχουν να επιδείξουν σε σχέση με επιμέρους αιτήματα. Θεωρούμε μάλιστα ότι κατάφεραν να εκφράσουν σε σημαντικό βαθμό και τις διαθέσεις του Καριώτικου λαού κρίνοντας απ' την αυξανόμενη συμμετοχή του σ' αυτές.
Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε μεταξύ άλλων να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή μας σχετικά με την στάση του Δημάρχου Ικαρίας κ. Χριστόδουλου Σταυρινάδη απέναντι σε παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία  όπως π.χ. κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 101 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, καθώς και κατά την επίσκεψη του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Ιωάννη Ευδοκιμίδη.
Με δεδομένη μάλιστα την συμμετοχή του Δήμου στις δράσεις της Επιτροπής, αντιλαμβάνεστε το πόσο μας προσέβαλλαν λόγια περί «υπέρβασης των ορίων της ευπρέπειας» και «ανάγκης για περισσότερη σεμνότητα», μαζί με τις αιχμές για την φιλοξενία και τον σεβασμό μας απέναντι στους επισκέπτες του νησιού και στις δυο περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι, εκτός απ' τη φιλοξενία, στις παραδόσεις του νησιού που αξίζει να τηρούμε  ανήκουν και το "ούλοι εμείς εφέντη" και το "συγκούδουνο τ'αρνί" απέναντι στην σκληρή, αδιάφορη και ψευδόμενη εξουσία.
Όπως προαναφέρθηκε οι δράσεις της Επιτροπής αποφασίζονται στο πλαίσιο ανοιχτών συναντήσεων με τη συμμετοχή και εκλεγμένων συμβούλων του Δήμου  που θεωρούμε ότι παρίστανται στα πλαίσια της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ασχέτως του ότι σε καμία απ' αυτές δεν παρέστη κι ο ίδιος ο Δήμαρχος. Γι' αυτό οι όποιοι προβληματισμοί και διαφωνίες κρίνεται σκόπιμο να εκφράζονται και να λύνονται μέσω δημιουργικού διαλόγου κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων και όχι με τη μορφή επιπλήξεων σε δημόσιους χώρους με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Αξιότιμε κ.Δήμαρχε
Όταν εσείς ο ίδιος έχετε κατά καιρούς αναγνωρίσει την «ελεύθερη συνείδηση και την ανυπότακτη ψυχή» των Ικαριωτών, που «δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς» είναι τουλάχιστον αντιφατικό αντί να βρίσκεστε στο πλάι μας, να βρίσκεστε απέναντί μας σαν δάσκαλος που προσπαθεί να νουθετήσει τους «άτακτους» μαθητές.
Εξίσου αντιφατικό είναι, ενώ κάνετε λόγο για «συντονισμό των φορέων του νησιού με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την υγεία» και για «από κοινού συνεχιζόμενες δράσεις, που δεν θα πρέπει να αποτελούν μονοπώλιο κανενός», να καταλήγουμε να ενημερωνόμαστε για ενέργειές σας (π.χ. συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρουσία σε Επιτροπές της Βουλής κλπ) μέσω δελτίων τύπου του Υπουργείου ή του Δήμου Λήμνου.
Σε συνέντευξή σας μάλιστα το Σεπτέμβρη στο Ράδιο Ικαρία κάνατε αναφορά σε κάποιους που διακινούν τρομοκρατικά σενάρια σε σχέση με το Νοσοκομείο και θα θέλαμε να διευκρινιστεί αν αυτό αφορά την Επιτροπή ή όχι. Κατά τη γνώμη μας η απειλή για το Νοσοκομείο παραμένει πολύ σοβαρή και η συνολικότερη εικόνα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο απ’ την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα άδεια αγροτικά ιατρεία και την αποψίλωση του Κέντρου Υγείας Ευδήλου. Επίσης στην ίδια συνέντευξη η ενημέρωση που κάνατε για πρώτη φορά δημοσίως για την συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποπνέει μία αίσθηση ικανοποίησης για την προφορική και ανεκπλήρωτη διαβεβαίωση περί επαναφοράς στο καθεστώς της διασύνδεσης –δηλαδή της μισοσυγχώνευσης- με το Νοσοκομείο Σάμου, τη στιγμή που πάγιο αίτημά μας αποτελεί η πλήρης αυτονομία. Μας προβλημάτισε παράλληλα και η παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις δράσεις της Επιτροπής αφού απ’ τα λεγόμενά σας αυτό που μένει είναι ότι για την υπόθεση του Νοσοκομείου πέρα απ’ τις δικές σας ενέργειες ο μόνος άλλος παράγοντας που δραστηριοποιείται είναι η … Διοίκηση του Νοσοκομείου.Με την ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσουμε επίσης ότι σε δημόσιες συγκεντρώσεις το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται συμπατριώτες μας οι οποίοι λένε ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά ανάγκη κινητοποιήσεων μιλώντας με μεγάλη σιγουριά για εξασφαλισμένη διάσωση του Νοσοκομείου, για αξονικούς τομογράφους κι άλλο εξοπλισμό που… είναι στον δρόμο κι έρχονται κ.ά. και ως πηγή ενημέρωσής τους αναφέρουν εσάς και αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να το’ χετε υπ’ όψη σας.
Άλλωστε, οι τελευταίες εξελίξεις πανελλαδικά με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις υγειονομικών και τα κλεισίματα νοσοκομείων που θα επεκταθούν και στην επαρχία, τα κλεισίματα Κέντρων Υγείας, τα άδεια Περιφερειακά Ιατρεία, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών υγείας και η ολοένα και μεγαλύτερη μετακύληση του κόστους της υγείας στις τσέπες των ασθενών (όσων ακόμα αντέχουν και πληρώνουν), δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών, εφησυχασμών ή σιγουριάς. Καλύτερη απόδειξη από την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που -αν και είχαν υποσχεθεί- δεν λέει λέξη για την αυτονομία των νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου, δεν υπάρχει.

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Σεβαστό Δημοτικό Συμβούλιο,
Ως Επιτροπή δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα ή μοναδικότητα. Για μας σ' αυτή την υπόθεση κάθε προσπάθεια και παρέμβαση είναι επιθυμητή εφόσον βοηθάει στην επίτευξη των στόχων μας στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Έτσι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ξεχωριστές προσπάθειες ή ιδιαίτερες πρωτοβουλίες του Δήμου ή του Δημάρχου σχετικά με το μέλλον του Νοσοκομείου μας και για τα υπόλοιπα ζητήματα. Αντίστοιχα θεωρούμε, ότι με βάση και την απόφασή σας, κι εσείς με τη σειρά σας αναγνωρίζετε και στηρίζετε τους αγώνες της Επιτροπής  ενάντια στην υποβάθμιση και διάλυση των υπηρεσιών υγείας στην Ικαρία. Λόγω όμως των παραπάνω συμβάντων και προκειμένου να μην υπάρχουν από δω και πέρα παρεξηγήσεις και παρανοήσεις θεωρούμε αναγκαίο να επαναβεβαιώσουμε την εμμονή σας στην απόφαση της 30/01/2013 και να ζητήσουμε την έμπρακτη υποστήριξή της.
Με κοινή –θέλουμε να πιστεύουμε– διαπίστωση όλων μας, την ανάγκη για κοινή δράση, κλείνουμε την παρούσα επιστολή με κάλεσμα προς κάθε πλευρά για συντονισμένες ενέργειες στα σοβαρότατα αυτά ζητήματα.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία