Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Περιφέρεια Αττικής - Προϋπολογισμός 2014





Βασικά σημεία της τοποθέτησης του περιφερειακού συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Άγγελου Χάγιου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων (3.10.2013).

Μιλώντας για την φιλοσοφία του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων,  για τα κριτήρια με τα οποία πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει, αλλά  κυρίως και με γνώμονα το αν οι εργαζόμενοι, οι πολίτες της Περιφέρειας θα έδειχναν ή όχι ενδιαφέρον για τη συζήτησή μας, αν θέλετε και από τεχνοκρατική άποψη, τα κριτήρια είναι περίπου τα εξής: πρώτον, τι βαθμό επίδρασης έχει ένας προϋπολογισμός στα μεγάλα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα.

Δηλαδή, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας με θέσεις εργασίας και όχι με ψευτοπρογράμματα περί ανεργίας; Συγκεκριμένα και μάλιστα, για όσους συγκινούνται και από τεχνοκρατικά ζητήματα, με συγκεκριμένους δείκτες, και υπάρχουν τέτοια εργαλεία.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που οξύνονται στην περίοδο όχι απλά και γενικά λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που διαλύει τους ανθρώπους;

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των δημοσίων, κοινωνικών αγαθών προς όφελος των λαϊκών αναγκών; Συγκεκριμένα, διαχείριση υδάτων, διαχείριση δασικού πλούτου, διαχείριση περιβάλλοντος γενικότερα και ούτω καθεξής.


Δεν τολμά κατά τη γνώμη μου και δεν μπορεί η εισήγηση της Διοίκησης της Περιφέρειας να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτό για δύο λόγους, έναν ποσοτικό και έναν ποιοτικό. Ποιος μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι με προϋπολογισμό της τάξης των 580 εκατομμυρίων σε μια Περιφέρεια 5,5 εκατομμυρίων πληθυσμού, ακόμα και αν υπερβούμε τη συζήτηση για το βαθμό απορρόφησης και τον βαθμό αξιοποίησης των κονδυλίων και παραγωγής τεχνικού έργου, που κι εκεί υπάρχει πρόβλημα, ποιος μπορεί να πει ότι με αυτό το ύψος των δαπανών μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου προβλήματα κοινωνικών αναγκών, λαϊκών αναγκών, περιβάλλοντος κ.λπ.; Δεν μπορεί, πολύ απλά. Είναι το ύψος των δαπανών περίπου στο ύψος της δαπάνης που έχουν Δήμοι της κατηγορίας της Καλλιθέας, του Περιστερίου και πιο μικροί.

Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι είναι σε θέση να κάνει πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης, όταν μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα και ένα μεγάλο ποσοστό της μείωσης αφορά σε δαπάνες προσωπικού, άρα μείωση των υπηρεσιών; Δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα των απολύσεων που είναι οξύτατο, αλλά και στη γενικότερη μείωση των υπηρεσιών που μπορούν να ασκούν έλεγχο στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που μπορούν να παράγουν κοινωνικό έργο, που μπορούν να κάνουν προστασία αντισεισμική, που μπορούν να παρέμβουν στο δασικό πλούτο, σε έλεγχο και σε παραγωγή κοινωνικών υπηρεσιών.

Και ποιος μπορεί να πει στα σοβαρά σ’ αυτή την αίθουσα, ότι με προϋπολογισμό έργων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 39,5 εκατομμύρια σε 5,5 εκατομμύρια πληθυσμό και σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 141 εκατομμυρίων, ότι μπορείς να στήσεις πρόγραμμα Τεχνικών Έργων που μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες ανάγκες;

Και σ' αυτή την περίπτωση είναι το πολιτικό ζήτημα με το οποίο θέλω να τελειώσω.

Η ευθύνη της Διοίκησης -και δεν μπαίνω σε προεκλογικού τύπου αντιπαράθεση, είναι ουσιαστική τοποθέτηση- η ευθύνη της Διοίκησης, της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι ότι αποδέχονται το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

 Είχαμε, κ. Πρόεδρε, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Τώρα αποκτήσαμε και πιστοποιητικό οικονομικών φρονημάτων, το οποίο επιβάλλεται στις Περιφέρειες και τους Δήμους από το Παρατηρητήριο κυβέρνησης –τρόικας και το ζήτημα είναι ποιοι το αποδέχονται και ποιοι δεν το αποδέχονται. Ε, λοιπόν, δεν το αποδεχόμαστε αυτό το πιστοποιητικό των οικονομικών φρονημάτων διότι είναι εργαλείο επιβολής μιας  αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, είναι εργαλείο, αυτό θέλω να σημειώσω, της επερχόμενης ακραίας, αντιδραστικής, αντιλαϊκής πολιτικής που προετοιμάζει ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση με το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε την επαύριο των γερμανικών εκλογών τόσο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και η ηγεσία της Γερμανίας και την οποία αυτή επιλογή την αποδέχονται και προωθούν οι κυβερνώντες της χώρας μας.

Αυτή είναι η πολιτική αιτία, εδώ είναι που πρέπει να πάρουν θέση όσοι ομνύουν στο όνομα της αυτοδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν ομνύουμε σ' αυτό, ομνύουμε στο ρόλο τον κοινωνικό που περικόπτεται, στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Ομνύουμε στο ρόλο της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας, των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών που κατακρεουργούνται με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Ο λόγος που εφαρμόζονται τέτοια εργαλεία οικονομικών φρονημάτων, ο λόγος που εφαρμόζεται ένα είδος ακραίου κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού που επιβάλλουν πράγματι μέσω του Κοινοβουλίου αυτές τις περικοπές χωρίς να μιλάνε και να αντιστέκονται όσοι πρέπει να αντιστέκονται εκεί μέσα μαζί με τον λαό, διότι περί αυτού ο λόγος. Και δεν είναι θέμα εδώ μόνο κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ακραίος κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός. 

Ψηφίζουν μνημόνια χωρίς να τα έχουν διαβάσει. Εγκρίνουν τα υπό διαμόρφωση νέα μνημόνια στο όνομα της σταθερότητας και στο όνομα όλων αυτών καλύπτουν τα φασιστικά, ναζιστικά μορφώματα όπως τη Χρυσή Αυγή που αναφέραμε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τα ενισχύουν πολιτικά ή τώρα τα κτυπούν διότι είναι υποχρεωμένοι να τα κτυπήσουν στις κορυφές, αλλά πάνε να αναμορφώσουν το πολιτικό σύστημα με μια γραβατωμένη, ξυρισμένη, όχι κασιδιάρικη ακροδεξιά. Σαν κι αυτή την ακροδεξιά που συγκυβερνά στην Αυστρία, στη Νορβηγία, αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο σαν μέρος ενός κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού για να χτυπήσουν τα λαϊκά δικαιώματα.

Αυτά είναι που εκδηλώνονται και στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα των τεχνικών έργων των Περιφερειών και των Δήμων, με την έννοια της αποδοχής αυτής της πολιτικής. Με την έννοια του ότι δεν σηκώνουν οι διοικήσεις και οι πλειοψηφίες το ανάστημά τους. Δεν στηρίζουν το λαϊκό κίνημα το οποίο παλεύει για τη ζωή τη δική του, των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Με αυτή την έννοια καταλαβαίνετε ότι θα καταψηφίσουμε και στο 1ο και στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

………………………………………………………………….............................

Ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.