Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη ΕΟΔ στην ΕΡΤ3: “Είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο αντίδρασης των Eλλήνων δημοσιογράφων/εργαζομένων της ΕΡΤ στην κυβερνητική απόφαση για λουκέτο”


Τη διαφωνία τους με την απόφαση της EBU  (Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης) να διακόψει τη δορυφορική/τεχνική υποστήριξη της μετάδοσης των προγραμμάτων της ΕΡΤ, εξέφρασαν μέλη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 6 Οκτωβρίου 2013 με εργαζόμενους της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Την αλλαγή της στάσης της ΕBU την απέδωσαν σε πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και υπενθύμισαν ότι τον Ιούνιο είχαν εκδώσει μια κοινή ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης κλεισίματος της ΕΡΤ.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους στο κτίριο της αυτοδιαχειριζόμενης Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 στην Αγγελάκη 14.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι “ως δημοσιογράφους τους σόκαρε όλους πολύ η απόφαση της (ελληνικής) κυβέρνησης” και πρόσθεσαν ότι η επίσκεψη αυτή στους εργαζόμενους και στα κτίρια όπου παράγεται κανονικό πρόγραμμα, γίνεται για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Τόνισαν ότι ως δημοσιογράφοι είναι πολύ περήφανοι για τον τρόπο που αντέδρασαν οι Έλληνες  δημοσιογράφοι συναδέλφοί τους και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε αυτή την ξαφνική κυβερνητική απόφαση για λουκέτο στον μοναδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Η επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 είναι, όπως είπαν, μία συμβολική πράξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα. “Είναι πολύ σημαντικό το ότι είμαστε εδώ μαζί σας”, είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Πρόσθεσαν δε ότι ένα από τα “μότο” της ΕΟΔ είναι ότι η δημοσιογραφική ενημέρωση είναι δημόσιο καθήκον και υποχρεωση προς την κοινωνία και έτσι, γι’ αυτούς, είναι φυσική και αυτονόητη  η συνέχιση λειτουργίας της ΕΡΤ όπως πριν και γι’ αυτό, επανέλαβαν, είναι τόσο υπερήφανοι για την αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ που αποφάσισαν να μην διακόψουν τη λειτουργία της, παρά τη σοκαριστική κυβερνητική απόφαση.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 ευχαρίστησαν τα μέλη της δημοσιογραφικής αντιπροσωπείας για τη συμπαράστασή τους και εξέφρασαν κι αυτοί από την πλευρά τους την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους που βάλλονται από τις κυβερνητικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης. Τα μέλη της ΕΟΔ υποσχέθηκαν πως θα επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις στην EBU για αναίρεση της απόφασης μη στήριξης της ΕΡΤ στο κανονικό πρόγραμμα δημόσιας ενημέρωσης που παράγεται μετά το “μαύρο” της 11ης Ιουνίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, δεν έλλειψε και η συγκίνηση, ειδικά όταν συναδέλφισσα από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισπανίας, ξεδίπλωσε μία μπλούζα που έγραφε “Για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης” και όταν ακολούθως, συνάδελφος της ΕΡΤ3 της έδειξε αφισέτα που είναι κολλημένη σε τοίχο της αυτοδιαχειριζόμενης Ραδιοφωνίας με το ιστορικό σύνθημα “ΝΟ PASARAN” και απεικονίζει ένα τανκς που είναι στραμμένο προς την πύλη της ΕΡΤ (που παραπέμπει στην πύλη του Πολυτεχνείου του ΄73).