Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο για την απεργία στη WOLT και στην ιδιωτική υγεία


 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                      Ελευσίνα: 2/4/2023

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                                                    Αρ. Πρωτ.: 970


ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΥΓΕΙΑ»


Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της κλινικής «ΥΓΕΙΑ» γιατι, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, προχώρησε στην εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση του Γ. Αργυρόπουλου, εκλεγμένου μέλους της Εξελεγκτικής επιτροπής του Κλαδικού Σωματείου εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία 

Η απόλυση του συναδέλφου έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει κάποια αρνητική αναφορά σχετικά με την εργασία του. Η πραγματική αιτία είναι ότι ο συνάδελφος πρωτοστάτησε σε όλες τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημερώνοντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην κλινική και καλώντας τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.

Η εργοδοσία της κλινικής στοχοποίησε τον εκλεγμένο συνάδελφο και επιδιώκει με αυτή την απόλυση να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους για να μην αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους..   

Η εργοδοσία  του ΥΓΕΙΑ, όπως και των υπόλοιπων μεγάλων επιχειρήσεων, αξιοποιεί το βαθύτατα αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τις απολύσεις εργαζομένων και συνολικά το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, για να θωρακίσει τη κερδοφορία της.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι και στη φάση της κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης και τις απολύσεις, είτε για να «σωθούν» είτε για να «αυγατίσουν» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 «Λογαριάζουν» όμως χωρίς τους εργαζόμενους και θα τους «χαλάσουμε τα σχέδια». Στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουμε την κινητοποίηση, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 3 μ.μ. στην κλινική ΥΓΕΙΑ.

Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας να καταδικάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και να απαιτήσουμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.

Γνωρίζουμε ότι για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να στρέφονται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Να διεκδικούν την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                           Φεργάδη Αννα



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                      Ελευσίνα: 2/4/2023

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                                                    Αρ. Πρωτ.: 969

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ WOLT

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των διανομέων της WOLT ενάντια στη μείωση των αποδοχών τους και για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας τους.

Περίπου 2.500 εργαζόμενοι διανομείς στη  WOLT απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing. Αμείβονται με «μπλοκάκι» με βάση κυρίως τα χιλιόμετρα που διανύουν και την παραγγελία. Στερούνται δηλαδή βασικά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, ενώ μένουν «ξεκρέμαστοι» όταν αρρωσταίνουν ή όταν πέφτουν θύματα «ατυχήματος» την ώρα της δουλειάς. 

Στη 1η Μαρτίου η WOLT προχώρησε στον επανυπολογισμό της αποζημίωσή τους με αποτέλεσμα τη μείωσή των αποδοχών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των διανομέων λεηλατείται από την ακρίβεια στα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Παράλληλα, περίπου 3.500 άλλοι διανομείς, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες, αν και εργάζονται ουσιαστικά για τη WOLT, προσλαμβάνονται ως μισθωτοί από «συνεργάτες» - «εργολάβους». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ασφαλίζονται για το ωράριο που πραγματικά δουλεύουν και να πληρώνονται με μεροκάματα που διαμορφώνουν αυθαίρετα οι εργολάβοι. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πολλοί δουλεύουν για 10ωρα ή 12ωρα, ανασφάλιστοι ή τους ασφαλίζουν για ελάχιστες μέρες κάθε μήνα. 

Σε όλους τους εργαζόμενους διανομείς είναι συχνότατα τα εργατικά ατυχήματα και επικρατεί η κατάργηση κάθε έννοιας ωραρίου εργασίας.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι και στη φάση της κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης είτε για να «σωθούν» είτε για να «αυγατίσουν» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας γνωρίζουμε καλά τις συνέπειες της εργολαβοποίησης, με την επέκταση της δράσης των εργολαβικών εταιρειών σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες από την κυβέρνηση της ΝΔ..

Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που με αλλεπάλληλους νόμους, με πρόσφατο παράδειγμα το νόμο Χατζηδάκη, που εκτός από τη νομιμοποίηση «της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο», προσθέτει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Οι εργαζόμενοι στη WOLT με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις που διεξάγονται αυτές τις μέρες αποδεικνύουν περίτρανα για άλλη μια φορά, πως Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ τους, αντίθετα μας ενώνει ο αγώνας για τη ζωή τους απέναντι στην εκμετάλλευση της εργοδοσίας. 

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, όλα τα Σωματεία Εργαζομένων να εκφράσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για:

► Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.

► Υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου απευθείας με τη WOLT με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους διανομείς.

► Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                           Φεργάδη Αννα