Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Κάλεσμα ενάντια στις φυλακές προσφύγων

 


Κυβέρνηση και υπουργείο, πιστοί στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ, προχωρούν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους για το προσφυγικό αυτήν την φορά μετατρέποντας τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε πραγματικές φυλακές.  Μετά τη Σάμο και τη Κω, ήρθε η σειρά της Λέρου.

Πρόκειται για δομές που διαθέτουν διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, πύλες εισόδου με ταυτόχρονη χρήση κάρτας και δακτυλικού αποτυπώματος, συστήματα ελέγχου εισόδου και εξόδου, ωράριο λειτουργίας κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήματα παρακολούθησης. Δηλαδή, οι αιτούντες άσυλο θα ζουν «μαντρωμένοι» σε αυτά με περιορισμό της ελευθερίας τους, φυλακισμένοι χωρίς όμως να έχουν να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα!

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα από αυτά που προσλήφθηκαν. Προσλήφθηκαν σε δομές με ευάλωτο πληθυσμό για να παρέχουν τις υπηρεσίας τους, από την επαγγελματική του ιδιότητα ο καθένας! Είναι αδιανόητο να περνάνε από τουρνικέ, να δίνουν το δακτυλικό τους αποτύπωμα, να περνάνε από σωματικό έλεγχο, μαγνητικές πύλες και έλεγχο των πραγμάτων τους από μηχανήματα X- Ray, καταργώντας κάθε έννοια προστασίας προσωπικών δεδομένων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και μεταχειριζόμενοι ως ύποπτοι αξιόποινων πράξεων ή ως δεσμοφύλακες σε φυλακές υψηλής ασφαλείας.

Ο χώρος εργασίας μας είναι μια μικρή κοινότητα ανθρώπων για την οποία δεν θα έπρεπε να χρειάζονται τείχη, πόρτες ασφαλείας, δαχτυλικά αποτυπώματα κλπ. Αντί αυτός ο πακτωλός χρημάτων να δίνεται για να φτιαχτούν αυτά τα υπερσύγχρονα τερατουργήματα με όλον αυτόν τον μηχανισμό παρακολούθησης, ελέγχου και καταστολής, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να υπάρχουν ιατροί, διερμηνείς, φροντιστές για τα ασυνόδευτα παιδιά και γενικά όλες οι απαραίτητες ειδικότητες με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν σε φάρμακα και φαγητό της προκοπής και σε επαρκείς ποσότητες. Να  πάνε σε προγράμματα μετακίνησης και στέγασης των ευάλωτων ανθρώπων στα αστικά κέντρα όπου θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες τους και θα είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά που τόσο χρειάζονται. Τα χρήματα αυτά που απλόχερα μοιράστηκαν σε μεγαλοεργολάβους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην δημιουργία-ενίσχυση δομών προστασίας και πρόνοιας με ευθύνη του κράτους για να βρουν θαλπωρή και υποστήριξη κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Θα μπορούσαν να πάνε σε προγράμματα ένταξης του πληθυσμού στην κοινωνία και όχι περιθωριοποίησης του.

Δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά όταν το υπουργείο έχει καταργήσει τα προγράμματα στέγασης και έχει στοιβάξει ανθρώπους με ευαλωτότητες σε ανθρωποαποθήκες με κάμερες, επιτήρηση και συνεχή έλεγχο της καθημερινότητας λες και είναι εγκληματίες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ να μην αποδεχτούν αυτές τις συνθήκες ούτε για τους ίδιους, ούτε για τους αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες/μετανάστες.

Καλούμε όλα τα σωματεία στο πεδίο του προσφυγικού σε κοινό αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των προσφύγων/μεταναστών.

ΟΧΙ στις ΦΥΛΑΚΕΣ Προσφύγων/ Μεταναστών

Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ