Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Επιστροφή της Μνήμης στην πόλη Κρεμς της Αυστρίας



 Δελτίο τύπου των ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΦΙΜΠΟΔ)

Για πρώτη φορά εκφωνούνται τα ονοματεπώνυμα και ψέλνεται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις φυλακές Στάιν (Stein) την 6η  Απρίλη του 1945

Απρίλης 2021. Σε ανάρτηση των Φίλων Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ) δημοσιοποιήθηκε έρευνα μου (https://fimpod.gr/to-makelio-twn-nazi/) που αφορούσε το μεγάλο μακελειό των Ναζί στις 6 Απρίλη του ’45 στις φυλακές Στάιν, όπου σε πέντε ώρες εκτέλεσαν 550 περίπου πολιτικούς κρατούμενους ανάμεσά τους και 100 τόσους Έλληνες. 

Γενάρης 2023. Ήταν 13 του μηνός όταν θάψαμε τον μπάρμπα Γιάννη Καραγεωργίου - λίγο πριν κλείσει τα 103 του χρόνια- στο Σκαλοχώρι, τον από τους τελευταίους αυτόπτες μάρτυρες της μεγάλης σφαγής. (Συνέντευξη Γ. Καραγεωργίου, https://fimpod.gr/μαρτυρία-του-υπεραιωνόβιου-γιάννη-κα/).

Γενάρης 2023. Ήταν 19 του μηνός και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δήμου Μυτιλήνης φθάνει ένα μήνυμα από τον Αυστριακό ιστορικό-ερευνητή Robert Steibel- τον αναζητούσα τουλάχιστον τρία χρόνια-που ρωτούσε για πέντε Λέσβιους κρατουμένους στις φυλακές Στάιν που αγνοείται η τύχη τους και εάν μπορούσε (ο Δήμος) να τον βοηθήσει να βρει περισσότερα στοιχεία… Από τους πρώτους που διάβασε το μήνυμα αυτό ήταν ο Μιχάλης Χτενέλλης, φίλος της ομάδος των ΦΙΜΠΟΔ, και μας ενημέρωσε για το περιεχόμενο του. Αμέσως του απάντησα, έτσι ξεκίνησε η ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τον συνεργάτη του Karl Reber και μέσα σε ένα μήνα με την ουσιαστική βοήθειά τους κατέληξα σε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη των αγνοουμένων αφού ο αριθμός τους έφτασε-μόλις- τους 30, όταν το προηγούμενο διάστημα ήταν πάνω από 100.




Τελευταίες μέρες του Φλεβάρη και ενώ φιλοτεχνούσα τους καταλόγους των επιζώντων, θανόντων και αγνοουμένων έλαβα από τον Karl Reber μήνυμα που ανέφερε ότι το φετινό μνημόσυνο Μνήμης διοργανώνεται από τον Δήμο του Κρεμς στις 26 Μάρτη-λόγω Πάσχα των Καθολικών- πληροφορώντας με παράλληλα ότι για πρώτη φορά φέτος θα διαβαστούν τα ονοματεπώνυμα 295 κρατουμένων που, αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα, εκτελέστηκαν τη μέρα αυτή στις φυλακές Στάιν-ανάμεσά τους και αυτά των 92 Ελλήνων- προτείνοντάς μου παράλληλα ότι αν ήθελε ο γιος μου Χρύσανθος να συμμετάσχει στην εκδήλωση εκφωνώντας ονόματα Ελλήνων, πρόταση του αποδέχθηκε. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν και άλλοι 250 έως 280 –ανάμεσά τους και  οι 30 Έλληνες- που η τύχη τους παραμένει αδιευκρίνιστη και η πλειονοψηφία τους αν δεν βρεθούν άλλα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στους νεκρούς.



Πλησιάζοντας η 26η Μάρτη, θυμήθηκα ότι στην Μητρόπολη της Βιέννης ιερουργεί και ο συντοπίτης μου-από το Παλαιοχώρι- Αριστείδης Γανώσης. Ήλθα σε επαφή μαζί του, του έστειλα υλικό από τη μεγάλη σφαγή και αμέσως δέχθηκε την πρότασή μου να ψάλλει επιμνημόσυνη δέηση τη μέρα αυτή στο Ελληνικό Μνημείο, που ήταν το πρώτο μνημείο που κατασκευάστηκε, μόλις το 1946, στον περιβάλλοντα χώρο των φυλακών από το Ελληνικό Αντιφασιστικό Κομιτάτο της Βιέννης.

Στις 26 Μάρτη 2023 στις 3 το απόγευμα έγινε η τελετή Μνήμης στο νεκροταφείο του Κρέμς με εκφώνηση ονομάτων νεκρών με καταγωγή από Αυστρία και άλλες χώρες-Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Ιταλία κλπ) στη συνέχεια όλοι τους πορεύθηκαν προς το Ελληνικό Μνημείο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια, εκφωνήθηκαν και ονόματα των υπόλοιπων νεκρών-κυρίως Ελλήνων- και στο τέλος για πρώτη φορά στο Κρεμς ιερέας θα ψάλλει επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους Έλληνες που εκτελέστηκαν στις φυλακές. 

Την ίδια μέρα το απόγευμα έλαβα μήνυμα και φωτογραφίες τόσο από τον  Karl Reber όσο και τον πατέρα Αριστείδη.

Από Καρλ

«Αγαπητέ Γεώργιε,

Το σημερινό μνημόσυνο στο Στάιν ήταν ένα πολύ συγκινητικό γεγονός. Για πρώτη φορά διαβάστηκαν δημόσια όλα τα ονόματα των νεκρών. 20 συνολικά άτομα είχαν διατεθεί, άνθρωποι από το Κρεμς, ο Δήμαρχος, ο αρχηγός της αστυνομίας, εκπρόσωποι συλλόγων θυμάτων.

Κάθε όνομα μου προκαλούσε μια κρύα ανατριχίλα στη σπονδυλική στήλη. (…) Είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την προσωπική ιστορία σχεδόν του καθενός από αυτούς.

Βρήκα επίσης πολύ συγκινητική τη σύντομη τελετή με τον ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστρίας (…)

Νομίζω ότι κάναμε τη διαφορά μαζί, δηλαδή πολεμήσαμε ενάντια στη λήθη. Σήμερα κερδίσαμε. Η ευχή μου - και αυτό θα πούμε και στον Έλληνα πρέσβη - είναι οι ελληνικές αρχές, αν είναι δυνατόν, να ενημερώσουν τους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων για το πού πέθαναν και να τιμήσουμε τους τάφους τους. (…)

Με τους καλύτερους χαιρετισμούς»   

Από πατέρα Αριστείδη

«Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στην εκδήλωση στο Κρεμς μετά από ευγενική και φιλική πρόσκληση από τους συντοπίτες μου Χρύσανθου και του πατέρα του Γεώργιο Γαλέτσα στον οποίο οφείλεται το μεγάλο μέρος της έρευνας!

Και τις ευλογίες του Δεσπότη της Αυστρίας κ Αρσενίου Καρδαμάκη!


Φτάνοντας λοιπόν στο Κρεμς τα συναισθήματά μας γίνονται πιο έντονα συμμετέχοντας στην σεμνή τελετή μνήμης που διοργάνωσε ο δήμος του Κρεμς με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και των αρχών για όλους αυτούς που αδίκως εκτελέστηκαν στις 6 του Απρίλη του 1945…

Μα το πιο συγκινητικό για εμάς όταν με πομπή από το νεκροταφείο πήγαμε στο μνημείο που είναι ειδικά για τους εκατό περίπου Έλληνες.»

Την επόμενη μέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον δήμο του Κρεμς δελτίο τύπου και φωτογραφίες

(https://www.krems.at/leben/aktuelles/fotogalerie/albumansicht?tx_fsmediagallery_mediagallery%5Baction%5D=showAlbum&tx_fsmediagallery_mediagallery%5Bcontroller%5D=MediaAlbum&tx_fsmediagallery_mediagallery%5Buid%5D=114&cHash=5f6d0cb8e39f50de85294d117136dd1a)

Και από την τοπική εφημερίδα «NON» ρεπορτάζ και φωτογραφίες (https://www.noen.at/krems/gedenkfeier-zum-massaker-blutrausch-1945-feier-macht-295-opfer-unvergessen-krems-stein-360348543)


Κρατώντας ως παρακαταθήκη το πρώτο αυτό βήμα και εκπροσωπώντας την ομάδα των ΦΙΜΠΟΔ θα αποστείλουμε επιστολή στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, με όλο το υλικό που έχω στα χέρια μου, καλώντας να υιοθετήσουν την εκδήλωση αυτή Τιμής και Μνήμης σε συνεργασία με την Μητρόπολη Αυστρίας, την Ελληνική Πρεσβεία και τους δυο φίλους ερευνητές της Αυστρίας.

Όσον αφορά εμένα θα συνεχίσω την έρευνα στους 22 Δήμους (από όπου κατάγονται οι 30 αγνοούμενοι συμπατριώτες μας), τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-τους οποίους και ευχαριστώ για τις μέχρι  τώρα ενέργειές τους- ώστε να βρεθούν τεκμήρια που να πιστοποιούν αν αυτοί επέζησαν της μεγάλης σφαγής ή όχι.  Παράλληλα δημοσιοποιώ τον κατάλογο αυτό (φωτο 7) και θέλω να προσκαλέσω τους συγγενείς αλλά και κάθε συμπατριώτη μας- ερευνητή, δημοσιογράφο κλπ- εφ’ όσον έχουν κάποια πληροφορία ή γνωρίζουν κάποια στοιχεία που μπορούν να προσθέσουν ή να διορθώσουν τυχόν λάθη του πίνακα τούτου να δημοσιοποιήσουν το υλικό αυτό ή να έλθουν σε επαφή μαζί μου.  Για ν’ αποκτήσουν όλα  αυτά τα ονοματεπώνυμα σάρκα και οστά και να διατηρήσουμε αναμμένο το καντήλι της μνήμης τους.


  Μυτιλήνη 5 Απρίλη 2023

Επιμέλεια: Γιώργος Γαλέτσας-galkagia@gmail.com

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ