...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
«Ξαναζωντανεύει» και αυτή τη φορά για καλό σκοπό, ο χώρος του παλιού στρατοπέδου Παπαδογιωργή στα Καμίνια, εκεί που συναντιούνται τα σύνορα του Δήμου Πειραιά στον οποίο ανήκει ο χώρος, με το Δήμο Νίκαιας, Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Κάποτε και συγκεκριμένα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας 1967-1974 οι γείτονες άκουγαν από το χώρου του στρατοπέδου να παίζουν στη διαπασών τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, με στόχο να μην ακούγονται στη γειτονιά οι κραυγές των πολιτικών κρατουμένων που βασάνιζε η ΕΣΑ που στεγάζονταν εκεί και ακόμα πιο συγκεκριμένα ο λόχος 952.
Τα χρόνια πέρασαν και μετά την πτώση της δικτατορίας λειτούργησε σαν στρατολογικό γραφείο, μέχρι να εγκαταλειφθεί.
Όταν ο χώρος πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Πειραιά, ένα από τα κτήρια με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, έγινε λειτουργικό και στέγασε τα γραφεία του Δ' δημοτικού διαμερίσματος Πειραιά.
Αυτό το κτήριο και επισήμως παραχωρήθηκε στην τελετή που έγινε ανήμερα των 56 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στο Σύλλογο Εξορισθεντων και Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Στόχος είναι να λειτουργήσει σαν χώρος ανάδειξης της ιστορικής μνήμης στην περιοχή του Πειραιά, αλλά και ευρύτερα.
Για την υπόλοιπη έκταση των 12 στρεμμάτων και των υπόλοιπων κτηρίων, στα σχέδια του Δήμου Πειραιά, είναι η ανάπλαση με κέντρο την εξυπηρέτηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της περιοχής, με ανάλογες δομές, παιδική βιβλιοθήκη, κλπ
Πριν την εκδήλωση φωτογραφίσαμε το σύνολο του χώρου, που βέβαια χρειάζεται αρκετή δουλειά για να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα, αφού πολλοί τον έχουν χρησιμοποιήσει ως σκουπιδότοπο (ειδικά τα παλιά κτήρια) και δημοσιεύουμε τις φωτο του χώρου που κάποτε ήταν κολαστήριο σε βάρος δημοκρατικών πολιτών.
Στην εκδήλωση ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη στο δημοτικό συμβούλιο , αλλά και πως εκτός από τους νέους που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν την ιστορία του χώρου, υπάρχουν και παλιοί που για χρόνια «αρνούνταν» να περάσουν, καθώς ο χώρος είχε συγκεντρώσει μεγάλο αρνητικό φορτίο.
Ν. ΜανιόςΑκολούθως ο Νίκος Μανιός Γραμματέας του ΣΦΕΑ τόνισε πως πρέπει η χώρα να συνεχίσει την ιστορική της πορεία μαθαίνοντας και τηρώντας τα μαθήματα των αγωνιστών της δημοκρατίας. Να μην ξανασυμβούν ανάλογες καταστάσεις και να μάθει ο λαός τι, πότε, πως έγιναν τα πράγματα.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, ανέφερε πως είναι θετικό βήμα η απόφαση του Δήμου Πειραιά, στο να παραμείνει η ιστορική μνήμη και για τη δικτατορία τόνισε πως δεν ήταν βήμα επίορκων αξιωματικών, αλλά είχε τη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Συμπλήρωσε πως την πρώτη μέρα έγιναν 11.000 συλλήψεις και πριν κλείσει ο Απρίλιος στη Γυάρο βρίσκονταν 7.200 πολιτικοί κρατούμενοι.
Ακολούθως ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξ. Κοτέας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πειραιά, δήλωσε ότι αυτές οι μνήμες πρέπει να μείνουν νωπές στον τόπο.
Τέλος, ο Παναγιωτης Χατζηπέρος, αξιωματικός στο αντιτορπιλικό «Βέλος» που στασίασε ενάντια στη δικτατορία, ανέφερε πως το «Βέλος» ήταν βέλος στην καρδιά της χούντας και με την ενέργεια αυτή και το διεθνή αντίκτυπο που είχε, αναγκάστηκε να κλείσει τις εξορίες και γι' αυτό όταν και το πλήρωμα του «Βέλους» επέστρεψε στην Ελλάδα, οι πολιτικοί εξόριστοι τους είχαν ετοιμάσει υποδοχή στο αεροδρόμιο. Κάλεσε επίσης στη διάσωση του «Βέλους» σαν πλωτό αντιδικτατορικό μουσείο, που σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να ελλιμενιστεί στο ναυτικό πάρκο του Φαλήρου και να γίνουν και οι απαραίτητες επισκευές για να μην βουλιάξει.
Στο χώρο της εκδήλωσης έδωσαν επίσης το παρόν αρκετά μέλη του ΣΦΕΑ όπως οι Κώστας Μανταίος, Γιάννης Ξαρχουλάκος, Χρήστος Λάζος, Γιώργος Βερνίκος, Μιχ. Σαμπατακάκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Μπίστης, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Στ. Οικονόμου, του ΚΚΕ ο Α. Ζαζόπουλος, του ΜέΡΑ25 ο Γ. Χαραλαμπάκης, επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ο υπόψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια, ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, κλπ.
Ρεπορτάζ & φωτο: Νάσος Μπράτσος