Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Αφετηρία το 1929 για το αθλητικό ταξίδι της AEΚ Πατρών μέχρι σήμερα


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στα αχαϊκά γήπεδα από το 1929 «φτερουγίζει» ο δικέφαλος αετός της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως Πατρών, γράφοντας μία πολύχρονη και δημιουργική ιστορία. Το όνομα, το έμβλημα και τα κιτρινόμαυρα χρώματα, αλλά και η αίγλη της ΑΕΚ της Αθήνας ήταν πηγή έμπνευσης και συσπείρωσης σε διάφορα σημεία της χώρας, για αρκετούς φιλάθλους σε όλη τη χώρα, πολύ περισσότερο για όσους προέρχονταν από το Μικρασιατικό προσφυγικό στοιχείο.


Σε εκλογές του 1938 όπως αναφέρει στις 11-8-1938 και στις 17-8-1938 η εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ, εκλέχτηκαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα στο ΔΣ οι κάτωθι: Πρόεδρος Α. Παπαγεωργίου, αντιπρόεδροι Γ. Μπίμης και Π. Μακρυγιάννης, γενικός γραμματέας Β. Στανίδης, ειδικός γραμματέας Α. Ζυγομαλάς, ταμίας Κ. Κωστίδης, έφοροι Α. Ράλλης και Κ. Εμμανουηλίδης, σύμβουλοι Ι. Κόντρατζης, Σπ. Βοσινάκης, Π. Κιέκας, Ν. Αγουρίδης.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «Μετά μεγάλης χαράς επληροφορήθησαν οι φίλαθλοι των Πατρών την επανίδρυσιν της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως Πατρών, του συμπαθούς τούτου σωματείου, το οποίον υπήρξεν εν εκ των ζωτικωτέρων σωματείων της πόλεώς μας και η δράσις του υπήρξε γνωστή εις πάντας. Η μακρά απουσία της ΑΕΚ εκ των ποδοσφαιρικών τερραίν υπήρξε λίαν αισθητή. Με την επανεμφάνισιν της ΑΕΚ η κίνησης της εφετεινής σαιζόν προβλέπεται ζωηροτάτη».



7-10-1938 εφημ.ΝΕΟΛΟΓΟΣ




εφημ.ΝΕΟΛΟΓΟΣ 17-8-1938

Για την ΑΕΚ που είχε πάρει το τοπικό πρωτάθλημα το 1935 επί προεδρίας Σ. Βυζά, ακολούθησαν δύο χρόνια 1936-38 που συγχωνεύτηκε με τον Ολυμπιακό Πατρών για να επανιδρυθεί το 1938. Αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Β' κατηγορίας το 1938-39 και επιστρέφει στην Α κατηγορία, πάντα στο πρωτάθλημα Πατρών και την περίοδο 1940-41 είναι φιναλίστ του τελικού κυπέλλου που τελικά κέρδισε ο Αστέρας.
Δείγμα της συσπείρωσης που είχε η ομάδα, είναι ότι τη μεσοπολεμική περίοδο διέθετε δεύτερη και τρίτη ομάδα που συμμετείχαν με τις ανάλογες ομάδες των άλλων σωματείων σε τοπικά πρωταθλήματα. Επίσης έδωσε αγώνες τόσο με την ισχυρή συμπολίτισσά της Παναχαϊκή, όσο και με την «κανονική» ΑΕΚ της Αθήνας.



7-1-1932 εφημ.ΝΕΟΛΟΓΟΣ


όταν το γήπεδο των Προσφυγικών ήταν ξερό


13-7-1929 εφημ. ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Mιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΑΕΚ Πατρών, Τάκη Τζόβολο, που μας είπε ότι: «Η ΑΕΚ Πατρών ιδρύθηκε το 1928 και στελεχώθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Πάτρα (μεταξύ των ιδρυτών της οι Λ. Αναστασιάδης, Ε. Βοσινάκης, Τσαφόπουλος, Βασιλειάδης και πρώτος προπονητής της ηταν ο Νεγρεπόντης με τον οποίο κέρδισε και την άνοδό της στην Α κατηγορία) . Η πρώτη σύνθεση της ΑΕΚ Πατρών, όπως καταγράφεται από τον τύπο του 1929 ήταν: Αφεντούλης, Βαπορίδης, Ισαακίδης, Καλοκαιρινός, Γεωργιάδης, Νέστορας, Παΐρης, Περπερίδης, Κουβαλίδης, Βαγενάς, Ανδριόπουλος, Τερκάκης, Χατζηγεωργίου. Το καταστατικό φτιάχτηκε το 1928 και έγινε τροποποίηση το 1938. Επίσης η ΑΕΚ Πατρών εκτός από το ποδόσφαιρο διαθέτει και επιτραπέζια αντισφαίριση».



12-12-1939 εφημ.ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ


10-10-1938 εφημ. ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Επόμενος συνομιλητής μας ήταν ο Γιάννης Παναγόπουλος γιός του αείμνηστου προέδρου της ΑΕΚ Πατρών Φώτη Παναγόπουλου, που δήλωσε στο www.ertnews.gr: «Στην Πάτρα στα τέλη του 18ου αιώνα έφτασαν κυνηγημένοι αναρχικοί από την Ευρώπη που ήταν δραστήριοι κυρίως σε θέματα κουλτούρας και μέρος τους και με τις επιρροές τους στο γηγενή πληθυσμό και τη δραστηριότητα ορισμένων εξ αυτών και στον αθλητισμό, έπαιξε ρόλο στα χρόνια που ακολούθησαν, τόσο στην ίδρυση του Απόλλωνα Πατρών, όσο και στο στίβο της Παναχαϊκής και την ΑΕΚ Πατρών. Η οικογένεια Χατζηδάκη έχει ρίζα σε εκείνα τα χρόνια, τροφοδότησε με στελέχη της το στίβο της Παναχαϊκής και την ΑΕΚ Πατρών.



Γ. Παναγόπουλος

Η ΑΕΚ Πατρών αρχικά στεγάστηκε στα Προσφυγικά όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έπαιξαν ρόλο δύο οικογένειες, των Βουρνά και Λαμπρόπουλου με 12 παιδιά η κάθε μία και πήραν την ομάδα από τα Προσφυγικά και την πήγαν στη συνοινία «Σύνορα» κοντά στο ΚΕΤΧ. Εγώ γεννήθηκα το 1956 και όσα έγιναν από τη δεκαετία του '60 τα έζησα από πρώτο χέρι.
Η ομάδα πήρε το τοπικό πρωτάθλημα το 1967 και ήταν έτοιμη να ανέβει σε εθνική κατηγορία όταν έγινε η δικτατορία της 21ης Απριλίου.


Τότε με νόμους του Ασλανίδη διαλύθηκαν - συγχωνεύτηκαν αρκετές ομάδες σε όλη την Ελλάδα και συνέβη το ίδιο και στην Πάτρα (Θύελλα Πατρών, Ολυμπιακός Πατρών, Απόλλων Πατρών,κλπ) για να γίνει ο Α.Π/Σ/ Πάτραι. Η ΑΕΚ τη γλίτωσε γιατί τότε ο πατέρας μου που ήταν πρόεδρος βρήκε μετά από συμφωνία με την ΕΠΣ Αχαΐας, σαν «διέξοδο», να παραμείνει αυτόνομη η ομάδα, αρκεί να απομακρυνθούν από το ΔΣ οι Βουρνάς και Λαμπρόπουλος που ήταν φακελωμένοι ως αριστεροί. Μπήκαν από το καθεστώς, συνεργάτες του στο ΔΣ όπως ο Αντώνης Αντωνόπουλος.



2-7-1940 εφημ.ΝΕΟΛΟΓΟΣ


Έτσι επιβίωσε επί χούντας η ΑΕΚ Πατρών, αλλά το κύπελλο της ανόδου της απονεμήθηκε μετά τη χούντα.
Όταν πήραν την ομάδα οι Λαμπρόπουλος-Βουρνάς, πριν τους παύσει η δικτατορία και την πήγαν στα “σύνορα”, η ομάδα έπαιζε σε μία αλάνα εκεί που σήμερα έχει κτιστεί το νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”, το οποίο φτιάχτηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης επι Κωνσταντίνου Καραμανλή».






Σεπτέμβριος 2014 AEK Πατρών-κεραυνός Αγίου Βασιλείου: 1-3, γήπεδο Α. Κάνιστρας αγώνας κυπέλλου

Στη μεταπολεμική περίοδο έως και τις μέρες μας η ΑΕΚ Πατρών με τα δύο πρωταθλήματα του 1935 και του 1981 συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας, ενώ είχε και συμμετοχές στη Δ' Εθνική. Το σημαντικό είναι ότι συνεχίζει μία πορεία χρόνων, δίνοντας σε σταθερή βάση αθλητική διέξοδο σε μεγάλο αριθμό νέων σε κάθε εποχή.

Έρευνα & φωτο 2014: Νάσος Μπράτσος

Πηγή φωτο αρχείου: ΑΕΚ Πατρών