Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Συγκέντρωση για την Υγεία στην Ικαρία τη Μ. Τρίτη στις Ράχες

 


Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νησιωτών συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Οι προσλήψεις ιατρών που έγιναν το τελευταίο διάστημα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες μας και έγιναν κάτω από την πολύχρονη πίεση του λαϊκού κινήματος- χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 2ος παιδίατρος του Νοσοκομείου στον Αγ.Κήρυκο. 

Όμως το Νοσοκομείο , το Κ.Υ Ευδήλου και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. 

Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση προχωράει σταθερά την ιδιωτική- επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς, τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών, αφού αυτά προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για το «νέο ΕΣΥ».

Οι λογικές «μπαλώματος» και μεταφοράς υγειονομικών από το ένα νησί στο άλλο για κάλυψη των, τραγικών για τη ζωή μας, κενών πρέπει να μας βρει καθολικά αντίθετους. Στις λογικές του «πάμε κι όπου βγει» στη δημόσια και δωρεάν Υγεία μας, να τους πούμε «τέρμα, ως εδώ»!

Να μην συνηθίσουμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας, της πρόνοιας και του φαρμάκου.

Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα!

Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε:

•Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για το λαό μας!

•Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως το Νοσοκομείο, το Κ.Υ, τα Περιφερειακά Ιατρεία.

•Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

•Να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Ικαρίας πνευμονολογική κλινική που δεν υπάρχει καθώς και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

•Μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ για να καλύπτει όλο το 24ωρο όλο το νησί.

•Στελέχωση του Κ.Υ. Ευδήλου με όλο το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του. (Εδώ και τώρα να καλυφθούν οι ειδικότητες  παιδίατρου, γυναικολόγου, καρδιολόγου).

•Να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο προσωπικό (γιατρούς νοσηλευτές και μαίες) τα  Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών – Καρκιναγρίου – Μαγγανίτη καθώς και τα Ιατρεία των Φούρνων .

•Εξοπλισμός όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα κι εξοπλισμό. Κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, όπως προβλέπεται, όταν αυτά δεν παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες.

•Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

•Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

•Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας.

Όταν λέμε ότι δε θα παίξουμε άλλο με τις ζωές μας το εννοούμε! Δε θέλουμε άλλες προεκλογικές υποσχέσεις και  σόου. Δε θέλουμε άλλες καταγραφές των προβλημάτων. Είναι γνωστά τα κενά και τα προβλήματα, που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε, δεν γνώριζε…». Είναι επίσης γνωστό ότι έβαλαν το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις για την ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νησιά μας.

Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της Ικαρίας, τους μαθητές, τους συνταξιούχους,  τους γονείς με τα παιδιά τους, όλο το λαό του νησιού, σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Μ.Τρίτης 11 Απρίλη,  στην πλατεία Χριστού Ραχών στις 8.30 μ.μ. για να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Η Υγεία είναι δικαίωμα όλων μας !

Είναι ζήτημα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας!