Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Με τη Σταυρούλα Πουλημένη και το «Αlterthess» στον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωσή τους


...ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή (δημοσιογραφικό σχήμα στην ΕΣΗΕΑ)...

 Το μοντέλο Τραμπ για τη διαχείριση των ΜΜΕ, με στόχο την ποινικοποίηση και την καταδίκη των «εχθρών δημοσιογράφων» που δεν «παπαγαλίζουν» το αφήγημά του. Το υιοθέτησε το καθεστώς Μητσοτάκη, και, τελικώς, το Πρωτοδικείο Αθηνών το τροποποίησε για τα συμφέροντα της «εταιρειοκρατίας».

Με απόφασή του, έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή SLAPP του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμο στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός», κατά της δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΜΘ, Σταυρούλας Πουλημένης, και του «Alterthess». για το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ δημόσιου συμφέροντος, στις 27-10-2020, με τον τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική». Έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού η οποία, σε κάθε περίπτωση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Επιπλέον, επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που -υποτίθεται ότι- υπέστη. Εναντίον της απόφασης θα ασκηθεί έφεση.

Πρόκειται για μια κατάπτυστη απόφαση-φίμωση του «Alterthess», ένα ακόμη πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, και εν κατακλείδι στη Δημοκρατία στη χώρα μας, που καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε. Με το πογκρόμ από τις εξοντωτικές, οικονομικά και ηθικά, αγωγές και μηνύσεις SLAPP και το νόμο Οικονόμου της ΝΔ για την ολοκληρωτική χειραγώγηση της ενημέρωσης, αποτελεί έναν από τους κρίκους των αλυσίδων που τυλίγονται γύρω από την ερευνητική δημοσιογραφία, αδέσμευτα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, κινήματα, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολίτες στη χώρα μας, που ελέγχουν την όποια εξουσία, βγάζουν στα μανταλάκια εγκληματικές ενέργειες και αποφάσεις της, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία, για να μπουν στο «μαντρί της σιωπής».

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή επανέρχεται στην παλαιότερη πρότασή της για αντι-SLAPP αγώνα από τις δημογραφικές ενώσεις, με στόχο να υπάρξει επιτέλους νομοθεσία στη χώρα μας, για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης, το οποίο υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που πλήττει τη δημοσιογραφική έρευνα και την ελευθερία λόγου, δημόσιας κριτικής και συλλογικής δράσης. 

Επιτροπές για την δήθεν ασφάλεια των δημοσιογράφων, τύπου «Task Force» του Μητσοτάκη, όπως αποδείχθηκε είναι προσχηματικές και συγκροτήθηκαν για να συγκαλύψει την απροθυμία του να θεσμοθετήσει αντι-SLAPP νομοθεσία, την ώρα που προπηλάκιζε ξένους δημοσιογράφους, «φακέλωνε», παρακολουθούσε και έκανε υποκλοπές σε δημοσιογράφους. Και δυστυχώς, οι πλειοψηφίες των Ενώσεων έδωσαν το πράσινο φως για την παραπάνω επιτροπή, αντί να ασχοληθούν με τις καταχρηστικές αγωγές και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση αντι-SLAPP νόμο.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, που παλεύει κόντρα στην «ομερτά» της σιωπής και σε μια δημοσιογραφία ελεγχόμενης από την κυβέρνηση και τις εταιρείες, εκφράζει την αλληλεγγύη της στη συναδέλφισσα, Σταυρούλα Πουλημένη, και στο «Alterthess» και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό τους στο Εφετείο, και μέχρι την τελική νίκη. Γιατί από τις Αρχές της θεωρεί ότι «είναι δικαίωμά μας ως πολίτες να γνωρίζουμε σε ποιον κόσμο ζούμε και ως δημοσιογράφοι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», ότι ο αγώνας που δίνουν δεν είναι μόνο δικός τους «αλλά κάθε δημοσιογράφου, κάθε ενεργού πολίτη» και «δεν πρόκειται να καταλήξουμε εκφωνητές-τριες των δελτίων τύπου εταιρειών που καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων» (από τη δήλωση της συναδέλφισσας, Σταυρούλας Πουλήμενη, στις 07-014-23).

Αθήνα, 25-04-23