Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Εκδήλωση στις 30 Απρίλη για τα 100 χρόνια ζωής του Ατρόμητου



 Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ατρόμητου διοργανώνουν οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 11 π.μ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη συμβολή των οδών Κρέσνας και Τζων Κέννεντυ (πλησίον κλειστού γηπέδου ΓΣΠ). 

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος - συγγραφέας με θέμα «Η ίδρυση και η πορεία του Ατρόμητου μέχρι σήμερα».

Θοδωρής Λιάπης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η δράση του ΚΚΕ μέσα από τα αθλητικά σωματεία στο Μεσοπόλεμο και την περίοδο της Κατοχής».

Θα παρέμβουν παλαίμαχοι της ομάδας του Ατρόμητου.

2)Το παραπάνω δελτίο τύπου του ΚΚΕ ακολούθησε  ανακοίνωση της ΠΑΕ Ατρόμητος

«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε –γιατί ουδέποτε ενημερωθήκαμε σε θεσμικό επίπεδο για το παραμικρό- για την πραγματοποίηση εκδήλωσης από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων του Ατρόμητου.

Μάλιστα, η ανακοίνωση συνοδεύεται από το σήμα της ομάδας μας, προκαλώντας εύλογα τους συνειρμούς στο κοινό ότι ο Ατρόμητος είναι συμμέτοχος της εν λόγω εκδήλωσης ώστε να τιμηθεί η ιστορική χρονιά για το Αστέρι μας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό ότι η χώρα μας βρίσκεται και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, η ΠΑΕ Ατρόμητος ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, ούτε φυσικά σκοπεύει να πράξει ποτέ κάτι τέτοιο, αφού δεν δικαιούται κανένας να χρησιμοποιεί το όνομα του Ατρόμητου για πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα, ανεξαρτήτως κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζουμε σε κάθε τόνο ότι το σήμα της ομάδας μας απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς, πόσω μάλλον όταν αυτό συμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση είτε του Ερασιτέχνη, είτε της ΠΑΕ Ατρόμητος».

3)Απάντηση των ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ στην ΠΑΕ Ατρόμητος

"Η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ) Ατρόμητος έβγαλε ανακοίνωση με αφορμή την εκδήλωση που προγραμματίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ την Κυριακή 30/4 με θέμα τα 100 χρόνια της ίδρυσης του Ατρομήτου. Σε αυτή κάνει λόγο για "πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα" (!!!) και εγκαλεί το ΚΚΕ ότι "το σήμα της ομάδας μας απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς" (!!!)

Κύριοι της ΠΑΕ Ατρόμητος, μάλλον μπερδευτήκατε. Ξεκαθαρίζουμε:

1. Οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου ΚΚΕ δεν τιμούν την ΠΑΕ Ατρόμητος αλλά τον Ατρόμητο, την ομάδα της πόλης, της γενιάς της παράγκας, της φτωχολογιάς, των προσφύγων. Ελπίζουμε να καταλαβαίνετε τη διαφορά. Το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει αυτό γιατί μέλη και φίλοι του έπαιζαν μπάλα στον Ατρόμητο στα ...διαλείμματα τους από την εξορία και τις φυλακές.

2. Την ιστορία, το όνομα και το σήμα του Ατρομήτου που υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια δε χρειάζεται άδεια κανείς Περιστεριώτης από μία Ανώνυμη Εταιρεία για να τα τιμήσει.

3. Με αντίστοιχο περιεχόμενο έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, γιατί ακριβώς η ιστορία πολλών ομάδων είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του λαού μας και του αγώνα του για μία καλύτερη ζωή. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρόμοιες εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ φέτος για την ΑΕΚ και τη Νίκη Βόλου όπως και για παίκτες (Γόδας- Ολυμπιακός, Κοντούλης-ΑΕΚ, Λιάρος- Απόλλων Καλαμαριάς και άλλοι)

4. Ο Ατρόμητος ιδρύθηκε το 1923 μήνα Μάιο και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η ιστορία των ομάδων είναι πέρα και πάνω από εταιρείες και συμφέροντα".


4)Η προσωπική μου άποψη ως καλεσμένος στο πάνελ της εκδήλωσης 

Με χαρά δέχτηκα την πρόσκληση του ΚΚΕ να είμαι για άλλη μία φορά σε πάνελ συζήτησης για τον αθλητισμό, αυτή τη φορά σε εκδήλωση με θέμα τα 100 χρόνια ζωής του Ατρομήτου Περιστερίου. 

Όπως έγινε και στην προηγούμενη ανάλογη πρόσκληση (θέμα η ΑΕΚ και ο Σπύρος Κοντούλης και με δικιά μου ομιλία - αναφορά στη συμβολή των Μικρασιατών στο ποδόσφαιρο), υπήρξαν δημόσιες  αντιπαραθέσεις μεταξύ των διοικήσεων των ομάδων και μερίδας φιλάθλων των συλλόγων  με τους διοργανωτές, γύρω από το αν δικαιούται ο οποιoσδήποτε πολιτικός φορέας να έχει και να δημοσιοποιεί τις απόψεις του για τέτοια θέματα ή καλύτερα αν αυτό γίνεται συγχέοντας σκοπίμως τη σχέση του με την εκάστοτε ομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων. Ειδικά αν χρησιμοποιήθηκε στο κάλεσμα το έμβλημα του όποιου συλλόγου, που προσωπική μου άποψη είναι ότι από τότε που έγινε «εμπορικό σήμα» για τις ΠΑΕ χάνει μέρος της ιστορικής του αξίας.

Διευκρινίζω ότι δεν εκπροσωπώ ούτε το ΚΚΕ, του οποίου δεν είμαι μέλος, αλλά το ευχαριστώ δημόσια για την καλή μας συνεργασία στον τομέα αυτό,  ούτε είμαι μέλος κάποιας ομάδας εξ αυτών που έχω κληθεί να μιλήσω σε σειρά εκδηλώσεων (από πολιτικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, Δημοτικές Αρχές, κλπ).

Προσωπική μου άποψη είναι μακάρι να έχουν όλες οι συλλογικότητες πολιτικές, αυτοδιοικητικές και άλλες, τέτοια θέματα σε σταθερή βάση στην ατζέντα τους. 

Γι' αυτό και ανταποκρίνομαι και θα ανταποκρίνομαι σε τέτοιες προσκλήσεις όπως γίνεται καιρό τώρα, χωρίς στις άλλες εκδηλώσεις να κατηγορήσει κανείς κανένα για τα κίνητρα για τα οποία τις έκανε. 

Επειδή μέρος της δουλειάς μου είναι η ανάδειξη θεμάτων που πηγάζουν μέσα από την κοινωνία και ακόμα περισσότερο επειδή εργάζομαι τρεις δεκαετίες σε δημόσια ΜΜΕ που τα πληρώνει ο εργαζόμενος κόσμος μέσω του ανταποδοτικού τέλους, από τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις τους, ΔΕΝ υπάρχει  περίπτωση να αρνηθώ πρόσκληση από υποσύνολα της κοινωνικής ζωής (πλην των εγκληματικών φασιστικών συμμοριών που μάλλον δεν θα με καλούσαν ποτέ, αντίθετα με έχουν «στολίσει») για να παρουσιάσω τις κατ΄εμέ σημαντικές πτυχές που προκύπτουν από τη συνεχή δημοσιογραφική έρευνα χρόνων. 

Αν κάποιοι κάνουν εκδηλώσεις για πρώτη φορά, ας μην θεωρηθεί υποχρεωτικά «ύποπτο» για ψηφοθηρικούς λόγους. Αλλοίμονο αν ψηφίζει κανείς μόνο και μόνο επειδή ο όποιος πολιτικός ή αυτοδιοικητικός φορέας «λέει» για την ομάδα του, χωρίς να υπάρχει πολιτικό πρόγραμμα και δραστηριότητα, για να κρίνει και να επιλέξει κανείς.

Τότε πάμε για το μνημόνιο νο25 ολοταχώς. Αντίθετα κάθε δημόσια αναφορά σε τέτοια θέματα θα μπορούσε να θεωρηθεί «δέσμευση» για να ζητηθεί στήριξη και στις μετεκλογικές περιόδους. 

Παραθέτω λίγες (υπάρχουν αρκετές ακόμα) σχετικές αναφορές προηγούμενων εκδηλώσεων που είτε ως προσκεκλημένος, είτε ως διοργανωτής ακολούθησα το προαναφερόμενο μοτίβο.

Στο ποδόσφαιρο εκτός από τα τάκλιν, υπάρχουν και οι πάσες. Ας τις προτιμήσουμε....

https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/athlitismos-ke-kinonika-kinimata-vivlioparousiasi-sti-livadia/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/patra-epitichis-i-vivlioparousiasi-tou-vivliou-athlitismos-ke-kinonika-kinimata/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/drasis-gia-tin-kalipsi-ton-dikastikon-exodon-ton-5-diokomenon-gia-tin-diadilosi-no-expo-sto-milano/

https://www.ertnews.gr/anadromes/to-podosfairo-ston-polemo-toy-1940-kai-stin-katochi/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/timithikan-ta-gelasta-paidia-ton-gipedon-poy-edosan-ti-zoi-toys-sta-katochika-chronia/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/ethniki-antistasi-kai-podosfairo-stis-ekdiloseis-gia-to-mploko-tis-kalogrezas/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/12-oktovrioy-1944-i-athina-eleytheri-podosfairo-kai-ethniki-antistasi/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/i-symvoli-ton-mikrasiaton-prosfygon-ston-athlitismo/

https://ikariaki.gr/diimero-ekdiloseon-stin-ikaria-gia-ton-athlitismo/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/diekdikisis-gia-eleftheri-prosvasi-stous-athlitikous-chorous-ekdilosi-stin-argiroupoli/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/sineteristikos-choros-politismou-7-strofes-athlitismos-ke-kinonika-kinimata-to-savvato-20-fevrouariou/

https://www.ertnews.gr/athlitismos/kke-ekdilosi-gia-ton-athlitismo-kai-tin-istoriki-mnimi/