Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΟΣΕΥΠΕ: Aπειλές για απόλυση σε εργαζόμενους που ζητούν αναρρωτική άδεια λόγω κορονοϊού

 


Για προβλήματα που έχουν προκύψει με αφορμή τη νόσηση εργαζομένων με κορονοϊό, κάνει λόγο η ομοσπονδία συλλόγων εργαζομένων στις υπηρεσίες και το εμπόριο.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία: «Νέες καταγγελίες καταφθάνουν στις οργανώσεις – μέλη της ΟΣΕΥΠΕ, με εργοδότες που εξαναγκάζουν εργαζόμενους να εργαστούν, υπό την απειλή της απόλυσης, ενώ ασθενούν με κορoνοϊό. Η εργοδοτική αυθαιρεσία φτάνει μέχρι του σημείου της μη αποδοχής αναρρωτικών αδειών που έχουν συντάξει θεράποντες των ασθενών εργαζομένων- ιατροί, κάνοντας κατάχρηση του διευθυντικού «δικαιώματος» και της «εξουσίας» που τους παρέχει η μια τέτοια ιδιότητα.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου ότι στην περίπτωση νόσησης του μισθωτού από COVID19, προκειμένου ο ασφαλιστικός οργανισμός να τον επιδοτήσει, είναι αναγκαία η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης, που θα περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία του παθόντος, τις ημερομηνίες των μοριακών/rapid tests, τη νόσο και τη συμπτωματολογία, τη σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό και την ένδειξη για χορήγηση αναρρωτικής άδειας με σαφές ημερολογιακό διάστημα. Για τη λήψη οι εργαζόμενοι οφείλουν να τη ζητούν τηλεφωνικά από την ημερομηνία του θετικού rapid ή μοριακού test. Δεδομένης δε της κατάστασης η έκδοση πρέπει να γίνεται έστω και μεταγενέστερα.

Η αποχή από την εργασία, κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε περίπτωση νόσησης από οιαδήποτε ασθένεια -πολλώ δε μάλλον με κορoνοϊό- δεν υπαγορεύεται μόνο για λόγους προστασίας του ίδιου του ασθενούς, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας την προστασία των υπολοίπων συναδέλφων από τη διάδοση επικίνδυνων ιώσεων στο χώρο εργασίας.

Τέλος, εφόσον οι εργαζόμενοι προσκομίζουν αναρρωτικές άδειες, ενώ οι συμβάσεις τους έχουν ήδη ανασταλεί, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τους χορηγούν όλα τα αναγκαία έγγραφα που απαιτούνται για την κατάθεση της άδειας στο Τμήμα Παροχών του ΕΦΚΑ και μετέπειτα να προβαίνουν στην ορθή απεικόνιση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης».