Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

«Η χωροφυλακή δεν μπόρεσε να τους απωθήσει»

 


Περιγραφές σαν την ακόλουθη περιέχονται στις Εργατικές Ιστορίες νο2 που τις «δουλεύει» ο τυπογράφος για να τις έχουμε στην αρχή του 2024 και στα ράφια των βιβλιοπωλείων και σε εκδηλώσεις:

«Χτύπησαν οι καμπάνες κατά τις 11 το βράδυ και η έφοδος των περίπου 5.000 αγανακτισμένων, έγινε στον ανελκυστήρα του λιγνιτωρυχείου τον οποίο πυρπόλησαν με υφάσματα βουτηγμένα σε πετρέλαιο, ενώ χρησιμοποίησαν και δυναμίτη. Η χωροφυλακή δεν μπόρεσε να τους απωθήσει και ζήτησε και ενισχύσεις που και αυτές παρά τους πυροβολισμούς στον αέρα, δεν έκαμψαν τους κατοίκους, που απάντησαν με λιθοβολισμό. Νέες ενισχύσεις, 300 χωροφύλακες με πολεμική εξάρτηση, κράνη και βραχύκαννα όπλα και 680 αστυφύλακες αλλά και ασφαλίτες και άλλους τραμπούκους καθώς και δυνάμεις πυροσβεστικής δεν έφεραν αποτέλεσμα, μάλιστα όχημα της πυροσβεστικής κατεστράφη και τα υπόλοιπα εξουδετερώθηκαν από τους κατοίκους, ενώ τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης.

Οι συλληφθέντες είχαν προσαχθεί στον Εισαγγελέα ποινικής αγωγής που χαρακτήρισε φθορά δια πυρός και εκρήξεως ξένης περιουσίας και ως φθορά πράγματος χρησιμοποιουμένου για το κοινό όφελος την καταστροφή της αντλίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας».


Ετοιμαστείτε....