Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Δράσεις για τη διάσωση της απεξάρτησης


Συμπολίτισσες/συμπολίτες,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Υγείας μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, κ. Βαρτζόπουλου, έχει εξαγγείλει μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές. Με νομοσχέδιο καταργούνται οι υφιστάμενοι φορείς απεξάρτησης και δημιουργείται ένας νέος φορέας ο ΕΟΠΑΕ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει επαρκή χρόνο για εποικοδομητικό διάλογο και διαβούλευση, αφήνοντας έξω τους άμεσα εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς πρόληψης και απεξάρτησης. Συγκεκριμένα, οι επικείμενες αλλαγές:

    • Απειλούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Πρόληψης και Απεξάρτησης στη χώρα, καταργώντας ένα δίκτυο υπηρεσιών (ΚΕΘΕΑ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΜΕΘΕΞΙΣ, 18 ΑΝΩ κ.ά) που χτίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια με αγώνα των εργαζόμενων στο πεδίο και με πόρους του Ελληνικού λαού∙ ένα δίκτυο υπηρεσιών, που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, και που βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να απεξαρτηθούν και να επιστρέψουν υγιείς στην οικογένειά τους και στην ελληνική κοινωνία. 

    • Στερούν από τον πολίτη τη δυνατότητα να επιλέγει ελεύθερα το Θεραπευτικό Πρόγραμμα που του ταιριάζει, βάλλοντας το θεραπευτικό πλουραλισμό και την ποικιλομορφία των υπηρεσιών Πρόληψης και Απεξάρτησης (Θεραπευτική Κοινότητα, ψυχοθεραπεία μέσω Τέχνης, αθλητικές δράσεις ως εργαλεία θεραπείας). Τα ψυχοκοινωνικά μοντέλα απεξάρτησης αξιοποιούν την ασφάλεια που προσφέρει ο επαρκής χρόνος θεραπείας και η δύναμη της συλλογικότητας και της ομάδας. 

    • Ιατρικοποιούν το πρόβλημα της εξάρτησης από (νόμιμες ή παράνομες ουσίες) αλλά και από συμπεριφορές (τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο κ.ά) υποτιμώντας τις επιπτώσεις της σε όλες τις διαστάσεις της ζωής του ατόμου όπως: σωματική και ψυχική υγεία, ανθρώπινες σχέσεις, εργασία και παραγωγικότητα, ισότιμη ένταξη στην κοινωνία. 

    • Εξαγγέλουν ότι θα δοθεί η ευκαιρία στα ιδιωτικά συμφέροντα να εισέλθουν στο χώρο της απεξάρτησης. Με την παράλληλη υποβάθμιση των θεραπευτικών προγραμμάτων, η ανάγκη για θεραπεία θα επιβαρύνει οικονομικά τις ήδη ταλαιπωρημένες οικονομικά ελληνικές οικογένειες.

Στην τόσο κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου η δημόσια Υγεία και η δωρεάν Απεξάρτηση πλήττονται σοβαρά και απειλείται η δυνατότητα ουσιαστικής θεραπείας από τους συνανθρώπους μας που την χρειάζονται, σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας για να προστατεύσουμε τη δημόσια δωρεάν Πρόληψη και Θεραπεία από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και συμπεριφορές.

Οι θεραπείες δεν επιβάλλονται. Επιλέγονται!

ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ - Τμήμα Αποκατάστασης «ΙΑΝΟΣ» - ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ - ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - Μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια «ΜΕΘΕΞΙΣ


2)ΔΡΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ


Tα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης της Θεσσαλονίκης καλούμε τον Τύπο και το κοινό την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη στη δράση δρόμου που διοργανώνουμε στη Δημητρίου Γούναρη, ενάντια στο σαρωτικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. 

Το περιεχόμενο της δράσης

Την Παρασκευή 8/12 στις 5 το απόγευμα σας καλούμε να έρθετε στη Δημητρίου Γούναρη, πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, φορώντας μαύρα ρούχα. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα μοιραστούν κόκκινα μπαλόνια, σύμβολα του σφρίγους της ζωής αλλά και κινδύνου. Του ορατού πλέον κινδύνου -σε μόνο μια στιγμή- τα μπαλόνια να σκάσουν βίαια στον ουρανό και να απειληθεί η ίδια η ζωή που συμβολίζουν.

Για κάθε μπαλόνι που θα σκάει βίαια στον ουρανό, για κάθε άνθρωπο που θα χρειαστεί θεραπευτική βοήθεια για την εξάρτηση μετά το νομοσχέδιο, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο πεδίο της απεξάρτησης, φοβόμαστε πως δεν θα υπάρχει εκείνο το χέρι που θα προλάβει να το πιάσει. 

Με τη δράση δρόμου οι εργαζόμενοι στην απεξάρτηση σε όλη την Ελλάδα -στο ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, στο ΚΕΘΕΑ, στον ΙΑΝΟ, στο 18 ΑΝΩ, στο ΔΙΑΠΛΟΥ και στο ΜΕΘΕΞΙΣ- εκπέμπουν  SOS για τη ζωή, για την υγεία, για τον άνθρωπο.

Το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας:

    • Απειλεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πρόληψης και της απεξάρτησης στη χώρα μας.

    • Διαλύει τον τρόπο συγκρότησης ενός αποτελεσματικού πανελλαδικού δικτύου υπηρεσιών, που χτίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια με αγώνα των εργαζόμενων και με πόρους του ελληνικού λαού.

    • Ιατρικοποιεί το πρόβλημα της εξάρτησης και υποβαθμίζει τον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών (φτωχοποίηση, ανασφάλεια, αύξηση της βίας κ.λπ.) ως γενεσιουργών αιτιών της.  

    • Πλήττει την ποικιλομορφία των θεραπευτικών προτάσεων και τον προσωποκεντρικό τους χαρακτήρα (θεραπευτική κοινότητα, ψυχοθεραπεία, τέχνη, αθλητισμός ως εργαλεία θεραπείας), στερώντας από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέγουν το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες τους.

    • Δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εισέλθουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της απεξάρτησης, φορτώνοντας με πρόσθετα βάρη τις ήδη επιβαρυμένες ελληνικές οικογένειες

Με το νομοσχέδιο τα σημερινά προγράμματα πρόληψης και θεραπείας θα βρεθούν σε ένα πρωτόγνωρο διοικητικό και οργανωσιακό χάος, όπου έμφαση θα δίνεται στην υποκατάσταση και όχι στην ψυχοκοινωνική απεξάρτηση.

Η  υπόθεση ΖΩΗ μάς αφορά όλους! Δεν θα δεχτούμε να γίνει παιχνίδι στα χέρια κανενός! Ούτε να σκάσει σαν μπαλόνι…

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. 

Οι θεραπείες δεν επιβάλλονται. Επιλέγονται!

Στη δράση συμμετέχουν τα εγκεκριμένα από τον νόμο προγράμματα απεξάρτησης της Θεσσαλονίκης: ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, Τμήμα Αποκατάστασης «ΙΑΝΟΣ», ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια «ΜΕΘΕΞΙΣ».