Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Οι ερυθρόλευκοι Μικρασιάτες της Πάτρας και τα 98α γενέθλιά τους

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Όλο και πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από τότε που ιδρύθηκε (Δεκέμβριος 1925) ο Ολυμπιακός Πατρών από Μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή των Προσφυγικών της Πάτρας. Τιμώντας τα 98α γενέθλιά του γράφουμε για άλλη μία φορά, καθώς η πλούσια ιστορία του μας «βγάζει» συνεχώς πρόσθετη ύλη, για την αξιοσημείωτη διαδρομή του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας.


Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε για τους ερυθρόλευκους της Αχαΐας, αλλά η μεγάλη τους ιστορία μας τροφοδοτεί συνεχώς με ύλη (αυτή τη φορά αναφερόμαστε στο 1932). Μιλάμε για την ομάδα που έφτιαξαν Μικρασιάτες πρόσφυγες και το σύλλογο και το γήπεδο με προσωπική εργασία, που πήγε περιοδεία στην Τουρκία τη δεκαετία του 1930, που έπαιξε αγώνα κοινωνικής αλληλεγγύης με την Παναχαϊκή το 1932, που φόρεσε τη φανέλα της ο επιθετικός και μεγάλος μπαλαδόρος Νίκος Πολυκράτης και μετέπειτα αντάρτης Καπετάν Νικήτας, η ομάδα που οργάνωσε συσσίτια στα χρόνια των μνημονίων.



Στο γήπεδο των Προσφυγικών ο Ολυμπιακός Πατρών στις 10-4-1932 υποδέχτηκε τον Ηρακλή Πύργου (την ομάδα που είχε παίξει λίγα χρόνια μετά και ο Μίκης Θεοδωράκης). Όπως αναφέρει την επόμενη ημέρα 11-4-1932 η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» για τον αγώνα: «Την συνάντησιν παρηκολούθησαν περί τας 3.000 θεατών, μεταξύ των οποίων παρ΄ελπιδα και αρκεταί σπορτσγούμεν». Και συνεχίζει: «Ο αγών ήρχισεν εις τας 3.30 υπό την διαιτησίαν του κ. Βαλερίου. Κατά το α' ημιχρόνιον η υπεροχή έκλεινε μάλλον προς τους Ηρακλειδείς, οίτινες δεν ηδυνήθησαν να παραβιάσουν την αντίπαλον εστίαν ένεκα του σταθερού παιξίματος της αμύνης. Σημειωτέον ότι ούτοι απώλεσαν και πέναλτυ κτυπηθέντος υπό του Αρμακόλα έξω. Πλήρης αντιγραφή του πρώτου ημιχρονίου, υπήρξε το δεύτερον, αλλά με αντίστροφους όρους, διότι την γενικήν υπεροχήν είχεν η ομάς του Ολυμπιακού όπου οι μικροκοπικοί παίκται του εν αντιθέσει προς τους σωματώδεις Ηρακλειδείς ηπείλησαν επανειλημμένως την εστίαν των, απωλέσαντες προσέτι και δύο πέναλτυ, αλλά φαίνεται ότι η τύχη ηυνόησε την ομάδα του Ηρακλέους, διότι έπρεπε εκ της συναντήεως ταύτης να εξέλθη ηττημένη με πολλά τέρματα».
Κρατάμε την παρουσία αρκετών γυναικών στο γήπεδο, φυσικά το μεγάλο αριθμό θεατών, αλλά και τη μικρή ηλικία των ερυθρόλευκων που αποτυπώθηκε και στο σωματότυπό τους.

Στις 25-4-1932 γίνεται αναφορά σε αγώνα που έγινε στις 17-4 «την παρελθούσαν Κυριακήν», όπου ο Ολυμπιακός Πατρών υποδέχτηκε τον Παναιγιάλειο, με τελικό σκορ 1-1-, με ακύρωση τέρματος των γηπεδούχων μετά από πιέσεις των φιλοξενουμένων στο διαιτητή, με συνεχή φάουλ και τραυματισμούς, διακοπές, εντάσεις και «άθλιο θέαμα», αλλά και ενθαρρυντικό στοιχείο την εξαιρετική εμφάνιση του Αρναούτη. Γράφει η εφημερίδα: «Εντύπωσιν προκάλεσε εις τους φιλάθλους η ραγδαία εξέλιξης του μικροσκοπικού παίκτου Αρναούτη, ο οποίος υπήρξε ο καλλίτερος του γηπέδου, δεν διστάζουμε δε να πούμε ότι ο παίκτης αυτός είναι ένας από τους λιγοστούς “άσσους” που έχει να επιδείξη σήμερα το πατραϊκόν ποδόσφαιρον».




από αγώνα του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία

Την ίδια μέρα που έπαιξαν Ολυμπιακός και Παναιγιάλειος ποδόσφαιρο, είχαμε και τουρνουά βόλεϊ στην Πάτρα με προγραμματισμένο και τον αγώνα Β' Γυμνασίου – Ολυμπιακού Πατρών που κέρδισε στα χαρτιά το γυμνάσιο αφού ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε και εδώ πρέπει να πούμε ότι την περίοδο του Μεσοπολέμου πολλοί αθλητές αγωνίζονταν σε παραπάνω από ένα άθλημα, μιλάμε πάντα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και αυτό εξηγεί γιατί η ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με έναν αγώνα βόλεϊ, όπου συμμετείχε το ίδιο σωματείο, δεν έκανε εφικτή την παρουσία του στον ένα από τους δύο αγώνες.

Στις 29-4-1932 διαβάζουμε στην ίδια εφημερίδα ότι: O Oλυμπιακός της πόλεώς μας προσέλαβε ως προπονητήν τον τέως τοιούτων Αγρινίου, Ούγγρον κ. Σίγγερ, ο οποίος και ανέλαβε την προπόνησιν των ομάδων του Ολυμπιακού».



Αγώνας για κοινωνικό σκοπό

«Την παρελθούσαν Κυριακήν εις το Στάδιον του Ολυμπιακού, έλαβε χώραν ο αναβληθείς την προηγουμένην Κυριακήν λόγω του καιρού αγών, μεταξύ των ισχυροτέρων σωματείων μας Παναχαίκής και Ολυμπιακού. Ο αγών αυτός ήτο φιλικού χαρακτήρος, αι δε εισπράξεις του διετέθησαν προς θεραπείαν ασθενούντος σοβαρώς ποδοσφαιριτού της Παναχαίκής. Η ευγενής αύτη χειρονομία των σωματείων μας είναι καθ΄όλα αξιέπαινος, ως και πάντες οι παρευρεθέντες την παρελθούσαν Κυριακήν στο Στάδιο του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν ήσαν λίγοι. Προς την ομάδα του Ολυμπιακού απευθύνουμε ένα μεγάλο εύγε, διότι άνευ ουδεμίας αμοιβής προσεφέρθη να παίξη υπέρ του πάσχοντος συναδέλφου της». Αναφορά στις 30-5-1932 στα Αθλητικά Χρονικά.
Για τη ιστορία το σκορ ήταν 2-2 και οι αγωνισθέντες στον αγώνα κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν:
Παναχαϊκή: Βετούλης, Γκίκας, Σπηλιωτόπουλος, Κωστομοίρης, Μουχτής, Παναγιωτόπουλος, Σκλιβανιώτης, Μπελιές, Πολίτης, Σέμπος και Παναγιωτόπουλος ΙΙ.
Ολυμπιακός Πατρών: Λαγός, Βαλσαμάκης, Πασματζής, Χριστόφορος, Καραμπετιάν, Παναγιωτίδης, Γρηγορόπουλος, Αρναούτης, Συνοδινός, Πολυκράτης, Καβούκης και Γιαννικάκης.
Διαιτητής ο προπονητής του Αστέρα Αγρινίου Ούγγρος κ. Γκέζα.

Τα τέρματα πέτυχαν οι Σέμπος, Συνοδινός (δύο), Πολίτης.

Ο Ούγγρος προπονητής από το Αγρίνιο γίνεται αρνητικός πρωταγωνιστής αφού την Κυριακή του Πάσχα σε αγώνα με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο των Προσφυγικών (αναφορά σε δημοσίευμα της 9-5-1932 στα Αθλητικά Χρονικά) κατεβαίνει και ως τερματοφύλακας και μέχρι το 20' έχει φάει τέσσερα γκολ, με τελικό αποτέλεσμα 8-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

Στις 16-5-1932 γίνεται αναφορά στα φαβορί για την κατάκτηση του επόμενου πρωταθλήματος Πατρών με αναφορά στην Παναχαϊκή και τον Ολυμπιακό Πατρών με τον Ούγγρο προπονητή, για τον οποίο αναφέρεται πως: «Η άμυνα με επί κεφαλής τον “Λαγόν” παίζει αρκετά καλά, η γραμμή των μέσων είναι επίσης αρκετά ισχυρή, η δε γραμμή των κυνηγών παίζει με αξιοθαύμαστον συνοχήν, γενικώς και οι 11 του Ολυμπιακού ευρίσκονται εις αρίστην φόρμαν».




23-9-1932 αθλ.χρονικά

Επίσης τα τσικό των ερυθρόλευκων υποδέχτηκαν τις 22-9-1932 την Αρμενική Ένωση που αποτελούσαν Αρμένιοι παίκτες από την Αθήνα και τον Πειραιά (ορισμένοι έπαιζαν και σε μεγάλες ομάδες όπως ο Ιβάν και ο Σοφράς στον Ολυμπιακό Πειραιά και οι Χάικος και Αρτίν στην ΑΕΚ) με τους Πατρινούς να κερδίζουν με 6-2 και την εμφάνιση να πιστώνεται στη δουλειά του Αυστριακού προπονητή.

                                   15 Νοεμβρίου 1933 αθλ.χρονικά 



98 χρόνια πριν οι ιδρυτές της ομάδας, σίγουρα απολάμβαναν το δημιούργημά τους, αλλά δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τη διάρκεια που θα είχε. Σίγουρα από κάπου ψηλά θα καμαρώνουν «βλέποντας» το γήπεδο των προσφυγικών και πάνω στον χορτοτάπητά του, που δεν υπήρχε όταν ιδρύθηκε καθώς τα γήπεδα ήταν ξερά, οι ερυθρόλευκες φανέλες συνεχίζουν την παράδοσή τους.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ertnews.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

Η “Οδύσσεια” του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία το 1933

Το γήπεδο «Προσφυγικών» στην Πάτρα – Το έφτιαξαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Ο «ποδοσφαιρικός παππούς» της Αχαΐας – Ολυμπιακός Πατρών η ψυχή των Μικρασιατών προσφύγων