Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
1) Κ.Υ Αμοργού
Η τραγική ιατρική υποστελέχωση του Κ.Υ Αμοργού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκοπούμενης πλήρους αποσάθρωσης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κλιμακώνει η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Στο επίσημο οργανόγραμμα του Κ.Υ Αμοργού προβλέπονται 8 (οκτώ) θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ: 2 Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, 1 Καρδιολογίας, 1 Ειδικής Παθολογίας, 1 Παιδιατρικής, 1 Ορθοπαιδικής, 1 Βιοπαθολογίας και 1 Οδοντιατρικής. Υπηρετεί μόνο 1 (μία) ειδικευμένη γιατρός (Καρδιολόγος).
Οι υπόλοιπες 7 θέσεις είναι κενές. Δηλαδή το Κ.Υ τόσο κατά τους θερινούς μήνες (που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται) όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες (που κάποιες μέρες λόγω κακοκαιρίας είναι δυσχερής η ακτοπλοϊκή σύνδεση αλλά και οι αεροδιακομιδές), λειτουργεί μόνο με 1 (μία) ειδικευμένη γιατρό και με νεότερους συναδέλφους θητείας υπαίθρου («αγροτικούς»), δηλαδή νέους πτυχιούχους ιατρικής που δεν έχουν κάνει ακόμα ειδικότητα. Όπως είναι αυτονόητο, το αποτέλεσμα είναι η μοναδική ειδικευμένη γιατρός να εξωθείται σε παραίτηση λόγω της υπερεφημέρευσης και της εντατικοποίησης.Η παραπάνω περιγραφόμενη απαράδεκτη κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης του Κ.Υ Αμοργού αφορά στον έναν ή στον άλλον βαθμό σχεδόν όλα τα ΚΥ, ΠΠΙ και ΠΙ των νησιών του Αιγαίου. Είναι σαφέστατα σκόπιμη, εξυπηρετώντας το σχέδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης – άλλωστε ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς «αλωνίζουν» με τις πλάτες των κατά καιρούς κυβερνήσεων διάφορες ιδιωτικές εταιρείες περίθαλψης που λειτουργούν ως υπεργολάβοι ιατρικής εργασίας σε συνεργασία με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς και που «παρέχουν υπηρεσίες» λίαν αμφίβολης ποιότητας και επάρκειας.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο Κ.Υ Αμοργού και σε όλα τα ΚΥ, ΠΠΙ, ΠΙ των νησιών του Αιγαίου.
2) ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν στην Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού στην εφημερία στις 30/10. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του νοσοκομείου άσκησε αφόρητες πιέσεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και απαίτησε να διακομιστούν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, ακόμα και ασθενείς που είχαν προσέλθει εκουσίως στην εφημερία του Ευαγγελισμού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη θεραπευτική διαδικασία και τη βίαιη διακοπή της θεραπευτικής σχέσης γιατρού –ασθενούς. Το όψιμο «ενδιαφέρον» της διοίκησης του νοσοκομείου για τη νοσηλεία των ασθενών σε ράντζα είναι υποκριτικό, αφού η εντολή για τη μεταφορά των ασθενών δόθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των απαράδεκτων συνθηκών νοσηλείας που επικρατούν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, όπως άλλωστε και στην πλειοψηφία των ψυχιατρικών κλινικών της χώρας, προκειμένου να κρυφτεί κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Αυτή η ενέργεια συνιστά ωμή παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών και των ψυχολόγων και υπονομεύει τη θεραπεία των ασθενών. Όπως σωστά επισημαίνουν οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής, οι ασθενείς δεν είναι αντικείμενα να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και έχουν ανάγκη από ένα σταθερό θεραπευτικό πλαίσιο.
Είναι γνωστό ότι η Ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού νοσηλεύει σταθερά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από τις διαθέσιμες κλίνες, με αποτέλεσμα να είναι μόνιμο φαινόμενο τα ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες νοσηλείας. Όμως με τέτοιου είδους σπασμωδικές ενέργειες δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ράντζων. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων κλινών για νοσηλεία των ψυχικά ασθενών καθώς και ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων δομών στην κοινότητα (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης).
Σε μια περίοδο που με το περίφημο νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» έρχεται νέο χτύπημα στις δημόσιες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η παράδοση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας στις ΜΚΟ και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης πλήρως στελεχωμένα με τον αναγκαίο αριθμό προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου ,σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που συνεχίζουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ασθενών, να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών τους, αψηφώντας τις απειλές από όποιον και αν προέρχονται.