Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Δίστομο: Πρωταθλητές στη διάσωση της ιστορικής μνήμης και στο ποδόσφαιρο

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

του Νάσου Μπράτσου

Πήραν το πρωτάθλημα στην Α’ Κατηγορία Βοιωτίας  στο ποδόσφαιρο και ανεβαίνουν στην Γ’ Εθνική. Σε άλλα ζητήματα βρίσκονται ήδη στην «Α’ Εθνική» και αναφερόμαστε στις εξωγηπεδικές δραστηριότητες του συλλόγου του Αμβρυσσέα Διστόμου.

Όπως αυτή που εξελίχθηκε πριν λίγες ημέρες, όταν παίκτες, τεχνική ηγεσία και διοίκηση- επισκέφθηκαν συλλογικά το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού της Μαρτυρικής κωμόπολης του Διστόμου.


Moυσείο θυμάτων Ναζισμού Διστόμου
Τη φανέλα του Αμβρυσσέα (ιδρύθηκε το 1928) είχαν φορέσει και νέοι που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των ναζί το 1944. Άλλωστε το Δίστομο είναι γνωστό για το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε την περίοδο της γερμανικής και ιταλικής κατοχής.

16427261_293154081100113_3442659322746882995_n 
Τους ποδοσφαιριστές συνόδευαν ο Πρόεδρος του Αμβρυσσέα Ηλίας Καβαλαγιός, ο Αντιπρόεδρος Τάκης Δημάκας, ο Γενικός Γραμματέας Γαρ. Πετράκος και ο τεχνικός διευθυντής Λουκάς Μπέλλος. Επίσης ο προπονητής Άγγελος Κυριάκου και ο γυμναστής Γιώργος Κεφάλας.

HPIM1104 
Πρέπει όμως με αφορμή την επίσκεψη του Αμβρυσσέα, να σημειώσουμε ότι δειλα – δειλά έχει αρχίσει να εμφανίζεται το φαινόμενο αθλητικά σωματεία να αναζητούν, να αναδεικνύουν και να τιμούν την ιστορία του τόπου της και με τη συμμετοχή τους να γίνονται ορατό και αναπόσπαστο κομμάτι της και να περνούν το μήνυμα και στις επόμενες γενιές. Στα πλαίσια αυτά το Μάρτιο, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του (με συγχωνεύσεις σωματείων το 2001) ο Α.Ο. Νέας Ιωνίας συμμετείχε με κατάθεση στεφανιού στις εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Καλογρέζας. Στη φωτο το στεφάνι με τα χρώματα του συλλόγου, μπλέ και κίτρινο.

Επίσης γνωρίζουμε περιπτώσεις σωματείων που βρίσκονται σε ανάλογη δραστηριότητα, προσπαθώντας να καταγράψουν τη λειτουργία τους σε δύσκολες εποχές.

Και όπως μας έλεγε – και είχε δίκιο – η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων και Απογόνων της ΕΠΟΝ, Γεωργία Μαχαίρα, «στις δύσκολες περιόδους, όπως αυτή των μνημονιακών χρόνων, αλλά και γενικά σε κάθε δυσκολία, ανατρέχουμε στις ρίζες και τις παραδόσεις μας για να παίρνουμε δύναμη».