Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τρίτων: Ιδρύεται στον απόηχο του κατοχικού λιμού το 1942 – Συνεχής προσφορά στον αθλητισμό

 ...αναδημοσίευση από το ertnews.gr...

Σήμερα δεν το χωράει εύκολα ο ανθρώπινος νους, αλλά τότε ξεπέρασαν τη λογική και κέρδισαν. Στην Αθήνα της κατοχής και των θανάτων από την πείνα, νεολαίοι της εποχής, αποφασίζουν να ιδρύσουν μία ομάδα μπάσκετ.




 

Είναι ο Τρίτωνας που κρατάει μία σταθερή πορεία προσφοράς στον αθλητισμό, αλλά και μία σπάνια ιστορία, που λίγοι την ξέρουν. Κεντρικό πρόσωπο στην ίδρυση ήταν ο Πόλυς Πολυτιμίδης Αιγυπτιώτης Έλληνας που ήταν ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος, παίκτης και προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.



 


Αρχικά η παρέα που ίδρυσε την ομάδα σκέφτηκε να την ονομάσει «Πελαργοί», αλλά η βύθιση του ελληνικού υποβρυχίου «Τρίτων«, αποτέλεσε τελικά πιο ισχυρή πηγή έμπνευσης.
Για την επιλογή αυτή ο Τρίτωνας έχει τιμηθεί από το Πολεμικό 
Ναυτικό.





Επισκεφτήκαμε τα γραφεία του Τρίτωνα και συνομιλήσαμε με τα μέλη της διοίκησης Νίκο Παπακώστα και Αντώνη Σελεμενάκη.


 


Γεωγραφικά οι επιλογές αυτές των πρώτων σκέψεων για ίδρυση, συνέβησαν στο γυμναστήριο του Πανελληνίου και την γύρω από αυτόν περιοχή, εκεί γυμνάζονταν και κατοικούσαν οι πρώτοι σκαπανείς του Τρίτωνα.
Ο Πανελλήνιος μάλλον δεν φάνηκε καλός οικοδεσπότης και οι Τριτωνίτες που έτσι αποφάσισαν να λένε την παρέα τους πριν φτιάξουν σωματείο, αναγκάστηκαν να πάρουν την άγουσα από το γυμναστήριο της Κυψέλης.





 


Η ίδρυση μπορεί να έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1942, αλλά τα τυπικά βήματα πήραν κάποιο χρόνο, αφού το καταστατικό εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 1943.





Το γήπεδο της οδού Τήνου
Τον Οκτώβρη του 1943 άρχισε η κατασκευή ενός ανοιχτού γηπέδου στη συμβολή των οδών Τήνου και Γ’ Σεπτεμβρίου, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Φυσικά με προσωπική εργασία, εθελοντισμό και αιματηρές οικονομίες των μελών του Τρίτωνα.




Δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε, είναι η κατοχική Αθήνα, με τις διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική επιστράτευση, τα συσσίτια, τα Μπλόκα στις γειτονιές και τόσα άλλα που σημάδεψαν τα μαύρα κατοχικά χρόνια.



Η παρέα των Τρίτωνα όμως μεγαλώνει και φτάνει στις 31 Δεκεμβρίου 1943 να έχει 112 μέλη, εκ των οποίων 98 αθλούμενα και 14 αρωγά.


Στη σπουδαία ιστορία του Τρίτωνα καταγράφεται και η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ.

 
  Στο αρχείο της ομάδας καταγράφονται συμμετοχές σε αγώνες μπάσκετ που διοργάνωσε στην κατοχική περίοδο η Ένωση Ελλήνων Αθλητών, που ίδρυσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.



  Πέρασαν χρόνια και η ομάδα μετακόμισε και ρίζωσε στα Σεπόλια, κοντά στο μικρό ανοιχτό γήπεδο που αποτέλεσε την ιστορική της έδρα και ο πολύς ο κόσμος άργησε να το μάθει, μέχρι να γίνει σταρ του ΝΒΑ ο Αντετοκούμπο, που εκεί έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.




Σήμερα στα Σεπόλια, αλλά και στο συγκρότημα του γειτονικού «Άτλα», γυμνάζονται οι ακαδημίες του Τρίτωνα.
 

Η ανδρική ομάδα μετά από την άνοδο στην Α΄ Εθνική το 1977 (μόνο με γηγενείς παίκτες) και την επιστροφή της την επόμενη περίοδο για αρκετά χρόνια στη Β’ Εθνική, πέρασε 15 πέτρινα χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες της ΕΣΚΑ.


Η ανάκαμψη άρχισε το 2011 και με τέσσερις συνεχείς ανόδους, έφτασε να αγωνίζεται στη Β’ Εθνική, με έδρα το κλειστό γήπεδο στου Στρέφη.



1944 φύλλο αγώνα

Παράπονο των Τριτωνιτών, είναι ότι τα δύο δημοτικά γήπεδα (Μετς και Στρέφη που μπορούν να καλύψουν πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών) δεν επαρκούν για την Αθήνα, ενώ πολλά χρόνια ακούνε υποσχέσεις για κατασκευή κλειστού στην περιοχή τους, που όμως δεν έχουν συνοδευτεί από πράξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Και όμως ο χώρος του «Άτλα» που προβλέπεται για χρήσεις πρασίνου και αθλητισμού, προσφέρεται για να δώσει διέξοδο σε μία μεγάλη πληθυσμιακά, αλλά και από αθλητική ιστορία, περιοχή της Αθήνας.

Έρευνα: Nάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα:
Προσφυγικό: Ο Τρίτωνας της αλληλεγγύης στα Σεπόλια της κοινωνικής προσφοράς

Από τα αλώνια στα σαλόνια, αλλά και αντιστρόφως…

Έσπερος Καλλιθέας: Το αστέρι του φώτισε μέσα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής



Ν. Παπακώστας, Α. Σελεμενάκης

 

αποτελέσματα στην κατοχική περίοδο στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών








kypellaidrysi

onoma
idrysi2