Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η συλλογική μνήμη και η Κοινωνική Κουζίνα ο «Άλλος Άνθρωπος»

Η Κοινωνική Κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος» ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού της και την αγκαλιά της και υποδέχεται μία σειρά θεματικών και μη βιβλιοπαρουσιάσεων.

Στην πρώτη θεματική βραδιά, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, στο Σπίτι του «Άλλου Ανθρώπου», Πλαταιών 55, Κεραμεικός, στάση μετρό «Κεραμεικός», στις 8μμ, θα πραγματοποιηθεί  ένα μεγάλο αφιέρωμα στη συλλογική μνήμη όπως καταγράφεται στα βιβλία του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη «Οι δικοί μας ξένοι» και «Το απουσιολόγιο του χρόνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των βιβλίων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Κοινωνική Κουζίνα. Επίσης, όσοι θέλουν, μπορούν να φέρουν ένα ή περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη τους και να τα προσφέρουν στον «Άλλο Άνθρωπο».



cover1 

«Οι δικοί μας ξένοι» είναι οι ιστορίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων προσφύγων της Ανταλλαγής με φόντο τα νερά του Αιγαίου και οι ρατσιστικές συμπεριφορές που βίωσαν στους νέους τόπους που κατοίκησαν. Σχεδόν ενενήντα χρόνια μετά κάποιοι άλλοι άνθρωποι στην ίδια πάντα θάλασσα αναμετρήθηκαν με τον θάνατο και αναζήτησαν τα δικά τους υδάτινα μονοπάτια. Μέρος του βιβλίου αυτού αποτυπώνεται και στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή» (βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, 2016).


78b095fa-5fe7-4bda-9625-972496232745_2 

«Το Απουσιολόγιο του χρόνου» είναι ένας ύμνος στην παιδική ηλικία και, ταυτόχρονα, ένα οδοιπορικό σε μια άλλη ξεχασμένη Ελλάδα. Μέσα από μία επιτόπια έρευνα που κράτησε περισσότερο από δέκα χρόνια, ο συγγραφέας ανακάλυψε ερειπωμένα σχολικά κτίρια σε άδεια και ξεχασμένα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής. Τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία χτίστηκαν την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια με προσωπική εργασία και φροντίδα των κατοίκων των χωριών. Οι ίδιοι κουβάλησαν τις πέτρες, οι ίδιοι μάζεψαν τα χρήματα για να πληρώσουν τους ανθρώπους της πέτρας και οι ίδιοι ύστερα φρόντιζαν για τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας τους.


Για τα βιβλία θα μιλήσουν:
-Λένα Αναγνωστοπούλου, φιλόλογος 
-Σίσσυ Αρβανιτίδου, δημοσιογράφος ΕΡΤ 
 -Τoni Breidel Χατζηδημητρίου, ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας 
-Σταύρος Χριστοδουλάκης, δάσκαλος-συγγραφέας

Αποσπάσματα θα διαβάσουν:
-Έλενα Αγγελοπούλου, ηθοποιός 
-Νικολέττα Λιακοσταύρου, εκφωνήτρια ΕΡΤ-παραγωγός εκπομπών (Α’ Πρόγραμμα & Φωνή της Ελλάδας) 
-Νάνσυ Μητροπούλου, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νάσος Μπράτσος.

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας.