Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Sabbatical” ή «Γουρούνι στο σακκί»;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Sabbatical” ή «Γουρούνι στο σακκί»;
Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας Νο 41 της 23/11/2010 και έχοντας κλείσει πλέον τον κύκλο των επαφών, διαβουλεύσεων και γνωμοδοτήσεων απο τους νομικούς μας συμβούλους για τα θέματα που ανακύπτουν απο την εφαρμογή του προγράμματος “Sabbatical” όπως το ονομάζει η Διοίκηση της Τράπεζας, μπορούμε να κάνουμε πλέον (όπως σας είχαμε υποσχεθεί) μια πλήρη αποτίμηση της κατάστασης η οποία δυστυχώς εμφανίζεται αρκετά ασαφής και προβληματική. Συγκεκριμένα ο Σύλλογός μας:
Α) Απέστειλε προς τη διοίκηση της Τράπεζας επιστολή (Αριθμ.Πρωτοκ. 6829/26-11-2010) με την οποία την καλούσε σε συνάντηση ώστε να δοθούν διευκρινήσεις για το εν λόγω πρόγραμμα, σε κάθε περίπτωση δε, ζήτησε να του χορηγηθεί αντίγραφο της τροποποιητικής σύμβασης – πρόσθετης πράξης που θα κληθούν να υπογράψουν οι συνάδελφοι κατά την υλοποίηση του προγράμματος. Σε κανένα από τα δύο αιτήματα που έθεσε η επιστολή μας η Τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε ούτε έδωσε καμιά απάντηση ή δικαιολογία για τη στάση της.
Β) Απέστειλε προς τη διοίκηση επιστολή (Αριθμ.Πρωτοκ. 6834/6-12-2010) που έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις επιπτώσεις του προγράμματος στο λογαριασμό αποκατάστασης τένκων (ΛΑΤ). Ούτε και εδώ είχαμε κάποια απάντηση από την πλευρά της.
Γ) Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή όλων των Συλλόγων της Τράπεζας καθώς και των νομικών τους σύσκεψη στην ΟΤΟΕ – με παρουσία και των ασφαλιστικών συμβούλων της ομοσπονδίας – με θέμα το εν λόγω πρόγραμμα. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν και ανέκυψαν πλήθος θεμάτων τα οποία παραμένουν αναπάντητα και στα οποία οφείλει η Διοίκηση να δώσει άμεσα διευκρινήσεις.
Συνάδελφοι,
Από την πλευρά μας και με δεδομένο ότι μέχρι και τώρα η Διοίκηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να μας «χαρίσει» την παρουσία της ώστε να υλοποιήσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη υποχρέωσή της για πληροφόρηση και διαβούλευση των εργαζομένων, σας γνωστοποιούμε για την πλήρη ενημέρωσή σας τα ερωτήματα, τις απορίες αλλά και τις θέσεις του Συλλόγου μας όπως αυτές άλλωστε έχουν τεθεί και υπ’ όψη της Ομοσπονδίας μας, επιφυλασσόμενοι να τις συμπληρώσουμε εάν υπάρξει νεώτερη πληροφόρηση.
Α) Εντάσσεται το «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Μακροχρόνιας Άδειας “Sabbatical”» σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων και με βάση ποια ανάλυση και ποιο επιχειρησιακό σχέδιο; Εάν έχει σχεδιαστεί ένα σύνολο μέτρων ποια είναι αυτά και ποια εξοικονόμηση δαπανών θα επιτευχθεί με την εφαρμογή τους;
Β) Ποιος είναι ο ανώτατος αριθμός υπαλλήλων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, βάση ποιου σχεδιασμού και με ποια κριτήρια συνυπολογιζόμενου του γεγονότος της έλλειψης προσωπικού ειδικά στα καταστήματα;
Γ) Η Τράπεζα δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε εξατομικευμένες προτάσεις προς συναδέλφους ούτε να τους πιέσει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Άρνηση συναδέλφων να αποδεχθούν τυχόν πρόταση προς αυτούς για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχει κανενός είδους δυσμενή συνέπεια σε βάρος τους.
Η συμμετοχή υπαλλήλων στο πρόγραμμα θα πρέπει να πλαισιωθεί με τους εξής όρους που θα πρέπει να περιληφθούν στην πρόσθετη πράξη:
1) Η Τράπεζα δεσμεύεται ότι διασφαλίζει το σύνολο των θέσεων εργασίας που υπάρχουν σήμερα για όλη τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, προϋπόθεση απαραίτητη για την ασφαλή επιστροφή του εργαζόμενου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
2) Η Τράπεζα δεν θα πρέπει να δικαιούται να υπολογίσει χρόνο του προγράμματος ως χρόνο προειδοποίησης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με προειδοποίηση (για όσους εμπίπτουν σ’ αυτή την περίπτωση).
3) Η λήψη της άδειας δεν θα μπορεί να αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης μετά την επιστροφή του υπαλλήλου, ούτε δυσμενές στοιχείο αξιολόγησης ή επιλογής απολυτέων για οικονομοτεχνικούς λόγους.
4) Δεσμεύεται η Διοίκηση ότι για όσους συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ότι θα εξελίσσονται κανονικά τόσο μισθολογικά όσο και βαθμολογικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ότι ο χρόνος της άδειας θα θεωρείται χρόνος ευδόκιμης υπηρεσίας και θα λαμβάνουν τις συμφωνούμενες νόμιμα μισθολογικές αυξήσεις, έτσι ώστε το ποσοστό μισθολογικής κάλυψης (40% και 50% ή όποιο βελτιωμένο ποσοστό θα συμφωνηθεί) να έχει ως βάση τις βελτιούμενες σύμφωνα με τα παραπάνω αποδοχές; Θα εξασφαλιστεί επίσης η βελτίωση των αποδοχών λόγω μεταβολών στην προσωπική (γάμος, τέκνα) και επαγγελματική (λήψη πτυχίου, μεταπτυχιακού τίτλου, διδακτορικού κ.ο.κ.) κατάσταση; Είναι ευνόητο ότι αν δεν συμβαίνουν τα παραπάνω δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα τόσο στην ομαλή παρακολούθηση της μισθοδοσίας όσο και στην εξέλιξη του εργαζόμενου μετά την επιστροφή του.
5) Θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της άδειας όλες τις δευτερογενείς παροχές (επιδόματα εορτών και άδειας αναψυχής) με πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών στα οικεία ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και στο ταμείο υγείας και τους υπάρχοντες λογαριασμούς;
6) Ιδιαίτερα σημαντικό είναι η Τράπεζα κατά τη διάρκεια της άδειας να καταβάλλει όχι ανάλογο μέρος αλλά το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς στα οικεία ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και στο ταμείο υγείας, ώστε να μη δημιουργηθούν ούτε προβλήματα στα ταμεία αλλά ούτε και στις παροχές απ΄ αυτά στους συναδέλφους.
7) Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις εισφορές στο λογαριασμό τέκνων των υπαλλήλων της Τράπεζας. (Λ.Α.Τ.) Σημειωτέον ότι ο κανονισμός του Λ.Α.Τ. χρειάζεται συμπλήρωση – τροποποίηση για να καλύψει τους συναδέλφους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αλλά αμφιβάλλουμε εάν η Τράπεζα θα «δεήσει» ν’ ασχοληθεί με το θέμα.
8) Ο υπάλληλος που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει δικαίωμα διακοπής και επανόδου στην εργασία του μετά από προειδοποίηση του εργοδότη, για την οποία θα τηρείται προθεσμία ενός μήνα. Το παραπάνω κρίνεται απαραίτητο στο βαθμό που με τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αν μπορεί να ολοκληρώσει το χρόνο του προγράμματος με μειωμένη μισθοδοσία.
9) Κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του προγράμματος ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να μη διακόπτεται η επαφή του με τις εξελίξεις.
10) Αυτονόητα πιστεύουμε ότι είναι η διασφάλιση του περιεχομένου της εργασιακής σχέσης σε σχέση με τη θέση εργασίας και τον μισθό, το αντικείμενο και τα ανατεθειμένα καθήκοντα, καθώς και τον βαθμό. (Μεγάλο ζήτημα εδώ βέβαια είναι η ανυπαρξία στην Τράπεζα Πειραιώς επίσημης αντιστοιχίας θέσεων ευθύνης).
11) Ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της άδειάς του θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες έναντι αμοιβής με οποιαδήποτε σύμβαση (εργασίας, έργου, ανεξάρτητων υπηρεσιών κ.ο.κ.), ενώ θα τηρεί τις υποχρεώσεις εχεμύθειας και μη παροχής υπηρεσιών σε επιχείρηση του ανταγωνισμού.
12) Η Τράπεζα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το ΙΚΑ, καθώς και τα κάθε είδους ταμεία στα οποία είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος, θα δέχονται τη συνέχιση της πλήρους ασφαλιστικής σχέσης κατά τη διάρκεια της άδειας. Προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ζητηθεί έγγραφη δέσμευση των αρμόδιων οργάνων των οικείων φορέων, για να διασφαλιστεί ότι ο συνάδελφος που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν θα έχει επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά του θέματα με τυχούσα μεταγενέστερη άρνηση του ΙΚΑ να αναγνωρίσει τα ένσημα κατά τη διάρκεια του “sabbatical”. Για το λόγο αυτό πρέπει να τεθεί αίτημα στο ΙΚΑ προκειμένου να διασφαλιστεί πρότερα γνώμη του Διοικητή ΙΚΑ ή της αρμόδιας Διεύθυνσης, ότι είναι νόμιμη η ασφάλιση στο ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση χωρίς την παραπάνω προϋπόθεση δεν διασφαλίζονται ασφαλιστικά όσοι προχωρήσουν στο πρόγραμμα. Η Τράπεζα έχει εξασφαλίσει την γραπτή συναίνεση των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν την εξαγγελία του προγράμματος;
Όσον αφορά πάντως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς της Τράπεζας και θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θ’ αρνηθεί ν’ αναγνωρίσει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με ασφάλιστρο μειωμένο κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος είτε θα μείνει ανασφάλιστος είτε θα του αναγνωριστεί ως χρόνος ασφάλισης, χρόνος αντίστοιχα μειωμένος κατά 50% . Τέλος – και εφόσον όλα τα παραπάνω πάνε καλά – ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η σύνταξη θα μειωθεί ούτως η άλλως για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 (Ν 3863/2010) αφού από το 2011 και μετά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και υπολογίζονται αναλογικά οι μισθοί των ετών εργασίας τους μετά την 1-1-2011.
Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογός μας – όπως το επιβάλει η μέχρι σήμερα πορεία του – με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσπάθησε με κάθε τρόπο και από κάθε πλευρά να φωτίσει τα θέματα που προέκυψαν από το πρόγραμμα “Sabbatical”. Πιστεύουμε ότι η δουλειά που έγινε με την συνδρομή των νομικών μας (συμπεριλαμβανομένου καθηγητού Εργατικού Δικαίου) φωτίζει ιδιαίτερα το θέμα και δίνει στους συναδέλφους τη δυνατότητα να κάνουν τις επιλογές τους. Χρειάζεται δε μεγάλη προσοχή καθώς είναι πάντα ερωτηματικό σε πιο εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον θα επιστρέψει κανείς μετά από 3 χρόνια!!! Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε και τη Διοίκηση της Τράπεζας να επιδείξει τον ανάλογο επαγγελματισμό και σοβαρότητα, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις εποχές που οποιαδήποτε απρόσεκτη κίνηση μπορεί να πάρει άλλες διαστάσεις. Εμείς με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την προστασία του εργαζόμενου θα είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για όποια νεώτερη εξέλιξη.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος, Ο Γ.Γραμματέας
Γ.Γουγούλης, Μ.Τσιμρόγλου