Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Δραστηριότητες συνδικάτων

Κινητικότητα παρουσιάζεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που με αποφάσεις τους ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους, τόσο στην απεργία της 15 Δεκέμβρη, όσο και σε επιμέρους κλαδικές κινητοποιήσεις.
Στη δημοσιότητα έδωσε η ΓΣΕΕ το ψήφισμα του Γενικού της Συμβουλίου, που συνεδρίασε το Σάββατο και μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι θα δραστηριοποιηθεί για:
«Εντατικοποίηση των παρεμβάσεων – ενημερώσεων σε όλους τους χώρους δουλειάς και την προετοιμασία για την καλύτερη δυνατή και μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στην απεργία και στο συλλαλητήριο στις 15/12/2010 Υπεράσπιση και διασφάλιση του Ν1876/90 και ειδικότερα στο θέμα υποχρεωτικότητας και εκτελεστικότητας των ΣΣΕ. Αύξηση των εισοδημάτων (μισθών και συντάξεων) με άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους και ειδικότερα τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης των ανέργων, αναπροσαρμογή και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, διπλασιασμός του χρόνου καταβολής του και επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το χρόνο ανεργίας».
Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την παρουσία και ομιλία στη Βουλή του διευθυντή του Δ.Ν.Τ. Ντομινίκ Στρος Καν, αύριο Τρίτη 7 Δεκέμβρη 17:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και στο Σύνταγμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, σας καλούμε να συμμετέχουμε μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την παρουσία και ομιλία στη Βουλή του Ντομινίκ Στρος Καν, διευθυντή του Δ.Ν.Τ. και εκφραστή των πιο ακραίων καταστροφικών επιλογών για τους Λαούς, και να στείλουμε το μήνυμα ότι η ΤΡΟΪΚΑ είναι ανεπιθύμητη από τους Έλληνες! Απαιτούμε την ακύρωση του μνημονίου. Θέλουμε πίσω τα δικαιώματα μας! Τρίτη 7 Δεκέμβρη 17:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, πορεία στη Βουλή και στο Σύνταγμα".
Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, ανακοίνωσαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 8-12-2010, με δυναμική περιφρούρηση και χωρίς τη διάθεση προσωπικού ασφαλείας. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους: «Καταγγέλλουμε την απόπειρα συρρίκνωσης και απαξίωσης της ΑΤΕ και του εξανδραποδισμού του δυναμικού της. Αντιδρούμε, λέμε όχι, στα σχέδια και τις πολιτικές που, κατά παραβίαση κάθε έννοιας δημόσιου συμφέροντος, κάθε δεοντολογίας και κάθε νομιμότητας, επιχειρούν να εξουδετερώσουν την Αγροτική Τράπεζα, σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και να εξοντώσουν το προσωπικό της. Αποφασίζουμε το ξεκίνημα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, αμέσως μόλις εκδηλωθεί πρόθεση και απόπειρα για μονομερείς και αυθαίρετες αποφάσεις, ενάντια στο συμφέρον και το μέλλον της ΑΤΕ και τα δικαιώματα των εργαζόμενων».
Επίσης την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.
Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ, που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Οι ελλείψεις του ΕΣΥ είναι σημαντικές στο Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό ενώ παραβιάζεται συστηματικά η εργατική Νομοθεσία για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το ΕΣΥ. Τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση της 12ωρης ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, αλλά και η παραβίαση για απασχόληση μία νύχτα εβδομαδιαία, είναι πρακτικές που ακυρώνουν την Ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική Νομοθεσία. Οι αθρόες παραιτήσεις Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού λόγω ασφαλιστικού ως το τέλος του 2010 θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση. Οι προσδοκίες και οι ασκήσεις επί χάρτου για κλεισίματα Μονάδων Υγείας και εξοικονόμηση προσωπικού, θα παραμείνουν κενά περιεχομένου καθώς θα συναντήσουν την πάνδημη αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και των εργαζομένων». Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα σωματεία – μέλη της την Πέμπτη 9/12/2010 και ώρα 11π.μ. σε πανελλαδική συγκέντρωση – διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στην 24ωτη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 15ης Δεκέμβρη, ενώ αποφάσισε τρίμηνο απεργιακών κινητοποιήσεων που θα εξειδικευθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου.