Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ο εκλεκτός του ΔΝΤ στη στατιστική υπηρεσία

Εισαγωγική ενημέρωση από τα μέσα:
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (τμηματάρχης στο στατιστικό τμήμα του ΔΝΤ) και ο ΥΠ. Οικονομικών προωθούν τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με την οποία τροποποιείται ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ (πρόσφατα ψηφισθείς) έτσι ώστε όλες οι αρμοδιότητες να ανατίθενται στον Πρόεδρο κι όχι στο συλλογικό όργανο της ΕΛΣΤΑΤ.
Αυτό σημαίνει ότι η με πολλες τυμπανοκρουσίες ανακοινωμένη "ανεξαρτησία" της ΕΛΣΤΑΤ πάει περίπατο. Ο πρόεδρος αποφασίζει τόσο για τη μεθοδολογία των ερευνών όσο και για την ανακοίνωση των στοιχείων (βλ. έλλειμμα). Επίσης αποφασίζει για την πλειοψηφία των οικονομικών θεμάτων, ανάθεσης των ερευνών κλπ.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο(13-14) γιατί:
1. Θα καταργηθεί η όποια διαφάνεια και ανεξαρτησία. Κανείς δεν θα μαθαίνει τα στοιχεία πριν δημοσιευθούν στη Eurostat και
2. Ο Πρόεδρος γίνεται ο απόλυτος μονάρχης στη Στατιστική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
1)ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πειραιώς 46 και Επονιτών, 18510 Πειραιάς ΑΡ.ΠΡΩΤ. 7
Τηλ.: 2131352278 FAX : 2131352264
www.esye.webs.com E-mail: syllogos1@statistics.gr
Πεδίο της αντιπαράθεσής µας σήµερα, είναι το άρθρο 11 του υπό ψήφιση νοµοσχεδίου «Επείγοντα µέτρα εφαρµογής του προγράµµατος στήριξης της Ελληνικής Οικονοµίας», µε το οποίο επιχειρείται η αλλοίωση του τρόπου λειτουργίας και της ποιότητας της ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ, όπως αυτή διαµορφώθηκε από τον ιδρυτικό της νόµου (Ν. 3832/10), που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων. Όλοι γνωρίζουν ότι µετά την συκοφαντική συµβολοποίηση της Γ.Γ. ΕΣΥΕ ως «greeκ statistics», έγινε µετά από δηµόσια διαβούλευση αλλαγή του νοµικού της πλαισίου σε ανεξάρτητη αρχή το Μάρτιο 2010. Στις 2 Αυγούστου 2010, Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διορίστηκε ο κ. Α. Γεωργίου, στέλεχος µε µακρόχρονη θητεία στο Δ.Ν.Τ.
Σήµερα, τέσσερις µήνες µετά την τοποθέτησή του, ο κ. Α. Γεωργίου µε ανεξήγητη αυτοπεποίθηση υποδεικνύει στο Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τροπολογία µε την οποία αποδοµείται η ανεξαρτησία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, όπως αυτή της αποδόθηκε από τον ιδρυτικό της νόµο.
Πιο συγκεκριµένα, µε την τροπολογία αυτή αφαιρούνται από τα µέλη του Συµβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που αποτελείται από πρόσωπα εγνωσµένου κύρους της επιστηµονικής Κοινότητας, όλες οι ουσιαστικές αρµοδιότητες, οι οποίες παραχωρούνται στον Πρόεδρο. Απογυµνώνεται έτσι πλήρως το Συµβούλιο, εκφυλίζεται η ανεξαρτησία της ΕΛ.ΣΤΑΤ και δηµιουργούνται φαινόµενα κατάχρησης εξουσίας, αφού η Υπηρεσία µετατρέπεται σε ενός ανδρός αρχή.Κρούουµε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάµεις, ιδιαίτερα σήµερα που µέσα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ διακυβεύονται τεράστια Εθνικά συµφέροντα.
Πειραιάς, 13/12/2010
2)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι υπάλληλοι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής(ΕΛ.ΣΤΑΤ) κηρύξαµε 48ωρη Απεργία για τις 13 και 14 Δεκεµβρίου 2010. Καλούµε τους βουλευτές όλων των κοµµάτων να υπερασπιστούν τον νόµο που πριν έξι µήνες οι ίδιοι ψήφισαν και να απορρίψουν το επιχειρούµενο νοµικό πραξικόπηµα του κ. Α .Γεωργίου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η απεργία µας θέλει να αφυπνίσει και τις δυνάµεις εκείνες της κοινωνίας που έχουν αποπροσανατολιστεί από τα Μ.Μ.Ε και τα έχουν χαµένα από τις καταιγιστικές εξελίξεις, που οδηγούν το σύνολο της κοινωνίας στην εξαθλίωση. Επαναλαµβάνουµε σήµερα, πεδίο της αντιπαράθεσής µας δεν είναι τα συντεχνιακά συµφέροντα, αλλά η ποιότητα της ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ και τα συµφέροντα της Ελληνικής κοινωνίας.
Αύριο, 14/12/2010 στις 11.00π.µ. θα πραγµατοποιήσουµε συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
Μεθαύριο 15/12/2010, συµµετέχουµε στην Γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.