Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Νεφροπαθείς Ικαρίας: Διεκδικούν δημιουργία τεχνητού νεφρού και διορισμό νεφρολόγου



Τη δύσκολη καθημερινότητά τους, αλλά και τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, περιγράφουν οι νεφροπαθείς της Ικαρίας, με δηλώσεις του Δ.Σ. του συλλόγου νεφροπαθών και φίλων Ικαρίας στο ert.gr.


-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;
-«Ο σύλλογος νεφροπαθών Ικαρίας και φίλων ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό να προωθήσει τα αιτήματα των νεφροπαθών του νησιού μας, που απορρέουν από ένα μείζον πρόβλημα.
Την έλλειψη μονάδας τεχνητού νεφρού αλλά και την έλλειψη ειδικότητας νεφρολόγου στο νοσοκομείο μας με αποτέλεσμα όσοι απ’ τους νεφροπαθείς του τόπου χρειάζονται αιμοκάθαρση να είναι αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν στην πρωτεύουσα ή να πηγαινοέρχονται στη Μ.Τ.Ν. της Σάμου θέτοντας, σε μια ξαφνική κακοκαιρία, τη ζωή τους σε κίνδυνο».

-Ποιές είναι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των νεφροπαθών;

-«Τα προβλήματα των νεφροπαθών αποκτούν κοινωνική και οικονομική διάσταση μιας και στην ουσία εξορίζονται μακριά από τις οικογένειές τους και από το σπίτι τους προκειμένου να υποβάλλονται σε συχνή αιμοκάθαρση. Έτσι αντί να ασχοληθούν με το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας τους , προσπαθούν να βρουν λύση στο πού θα μένουν , ποιος θα τους φροντίζει και πώς θα συντηρούνται, καθώς τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος δεν αρκούν.

Ο σύλλογός μας με την έναρξη της δράσης του ήρθε σε άμεση επαφή με τον τότε διοικητή της ΔΥΠΕ κύριο Ευδόκιμιδη, ο οποίος μας συνέστησε να πραγματοποιηθεί πανικαριακή έρευνα από νεφρολόγο. Η έρευνα θα αποσκοπούσε στο να βρεθεί το ποσοστό του Ικαριακού πληθυσμού που υποφέρει από νεφροπάθειες ή άλλες σοβαρές παθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε νεφροπάθεια. Τα αποτελέσματα ήταν στο σημείο που έφτασε η έρευνα, εντυπωσιακά και έδειξαν πολύ υψηλά ποσοστά σχετικών νοσημάτων σε συνάρτηση με τον αριθμό των κατοίκων.

Σημειωτέον, ο νεφρολόγος που μας υποσχέθηκαν από τη ΔΥΠΕ δεν ήρθε και η έρευνα διεξήχθη από εθελοντές γιατρούς του νησιού. Τα αποτελέσματα δεν μας ζητήθηκαν ποτέ αν και η όλη διαδικασία αποδείχτηκε χρονοβόρα και κουραστική τόσο για τα μέλη του συλλόγου όσο και για το ιατρικό προσωπικό που βοήθησε εθελοντικά.

Αυτό συνέβη επειδή άλλαξε ο διοικητής της ΔΥΠΕ, αναλαμβάνοντας ο κύριος Παπαρούπας. Ο σύλλογός μας επισκέφτηκε εκ νέου την ΔΥΠΕ για να λάβει νέες εντολές που αφορούσαν στοιχεία με τα οποία θα προχωρούσε η Μ.Τ.Ν.

Καταφέραμε λοιπόν μέσω της δειγματοληψίας, που έγινε στη γεώτρηση του νοσοκομείου της Ικαρίας να αποδείξουμε ότι το νερό είναι χωρίς ραδόνιο και επομένως κατάλληλο για Μ.Τ.Ν. Σαν δεύτερο βήμα αναθέσαμε σε μηχανικό του δήμου να επιχειρήσει μια μικρή μελέτη για το πού θα στεγαστεί η μονάδα. Μετά από περαιτέρω διερεύνηση και με την έγγραφη βεβαίωση της τοπικής πολεοδομίας καταλήξαμε στο ότι υπάρχει συντελεστής δόμησης ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία μονάδας. Αργότερα μας ζητήθηκε ένας πρόχειρος προϋπολογισμός που να αφορά τη σύσταση τεχνητού νεφρού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και των απαιτήσεων σε χώρους του ΓΝ. Ικαρίας.

Το καλοκαίρι του 2015 επισκέφτηκαν το νησί μας ο κύριος Κουρουμπλής ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία μονάδας. Ο υπ. Αμύνης κύριος Καμμένος επικρότησε τη δήλωση του τέως υπουργού υγείας, λέγοντας πως θα στηρίξει όσο μπορεί την προσπάθεια αυτή.

Μετά τις εκλογές ο σύλλογος νεφροπαθών ήρθε αντιμέτωπος με μια νέα αλλαγή διοικητή της ΔΥΠΕ.
Αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει ο κύριος Καρβούνης αλλά δυστυχώς παρ’ όλες τις επανειλημμένες προσπάθειες του συλλόγου να επικοινωνήσει μαζί του δεν τα κατάφερε. Επικοινώνησε όμως με την υποδιοικήτρια την κυρία Τσιαπαρίκου η οποία είπε πως ο σύλλογός μας δεν έχει καταφέρει εδώ και τρία χρόνια να πείσει το υπουργείο και τη ΔΥΠΕ πως η Ικαρία χρειάζεται Μ.Τ.Ν.».

-Σε ποιό σημείο βρίσκεται σήμερα η κατάσταση;

-«Καταλαβαίνετε πως μετά από τόσες προσπάθειες φτάσαμε πάλι στην αρχή. Αν και κρατάμε στα χέρια μας 23 γνωματεύσεις αιμοκαθαιρόμενων , οι οποίοι εκλιπαρούν να επιστρέψουν στον τόπο τους ,εμείς καλούμαστε όχι τους βοηθήσουμε αλλά να ασκήσουμε ρητορική πλέον , μιας και δεν έχουμε καταφέρει ‘’να πείσουμε’’ ακόμα τους αρμόδιους.

Κλείνοντας πρέπει να αναφερθούν τρεις πολύ σημαντικές πληροφορίες:
1. Η Μ.Τ.Ν. της Σάμου αδυνατεί να δεχτεί άλλους αιμοκαθαιρόμενους .

2. Στη δημιουργία μονάδας στο νοσοκομείο μας είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν οικονομικά και οι Ικάριοι απόδημοι συμπατριώτες μας της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ιταλίας, καθώς και όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

3. Κάποιοι μας κατηγόρησαν πως στη διεκδίκησή μας για τη δημιουργία τεχνητού νεφρού και τον διορισμό νεφρολόγου έλαβαν μέρος διαφορετικοί παράγοντες και φορείς του νησιού. Εννοείται πως ισχύει απόλυτα αυτή η πληροφορία αν και ξένισε μερικούς που δεν μπορούν να αποδώσουν χρώμα στους νεφροπαθείς της Ικαρίας .Στο σύλλογο νεφροπαθών εντάσσεται κάθε κάτοικος, κάθε φορέας πολιτικός, πολιτιστικός πολιτισμικός, κοινωνικός και οικονομικός του τόπου μας και όλοι μαζί ενωμένοι, ζητούμε το αυτονόητο».