Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Aνακοίνωση των εργαζομένων στα ΚΤΕΟ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΙΚΤΕΟ
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 2822- 10/05/2012
επικοινωνία: 6944369923, 6975125887, 6942434292, ikteoworkers@gmail.com, http://ikteoworkers.blogspot.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 10/10/2015


Ενημερώνουμε ότι την καλοκαιρινή περίοδο, εκτός από την αύξηση των ελεγχόμενων οχημάτων στα ΚΤΕΟ, αυξάνεται κατακόρυφα η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων, στοιχειωδών όρων τεχνικού ελέγχου και προϋποθέσεων λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και το 1/5 των οχημάτων που ελέγχονται σε ορισμένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ, λαμβάνουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου με πλαστή υπογραφή ελεγκτή. Οι εργαζόμενοι στα ΙΚΤΕΟ υποχρεώνονται από τους εργοδότες τους, να “υπογράφουν”, χρησιμοποιώντας την υπογραφή άλλων συναδέλφων τους που είτε απουσιάζουν εκείνη την ώρα, επειδή εργάζονται σε άλλη βάρδια ή βρίσκονται σε άδεια, είτε επειδή εκείνη την ώρα εργάζονται λόγω αυξημένου φόρτου στη γραμματεία.
H πρόσφατη ρύθμιση έλεγχου εκπρόθεσμων οχημάτων με μειωμένο παράβολο, εντός Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, επιδεινώνει τις συνθήκες, λόγω της αυξημένης προσέλευσης οχημάτων.

Η παράνομη χρήση υπογραφών ελεγκτών, πέρα από τα προφανή ερωτήματα για το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ με μειωμένο προσωπικό από αυτό που είναι αναγκαίο, συνυπολογίζοντας νόμιμο ωράριο εργασίας, ρεπό, άδειες κλπ. Στερεί από άνεργους συναδέλφους τη δυνατότητα να βρουν εργασία, από τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές κλπ. Σημειώνουμε, πως τα ΙΚΤΕΟ οφείλουν την δραστηριότητα τους, στην υποχρεωτικότητα του τεχνικού έλεγχου των οχημάτων.
Ήδη εδώ και ένα χρόνο, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο μεταφορών και την επιθεώρηση εργασίας, να επεξεργαστούν στοιχεία για τις ώρες υπογραφών των ελεγκτών, τα οποία υπάρχουν στο υπουργείο αλλά και σε κάθε ιδιωτικό ΚΤΕΟ, ώστε να ελέγξουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και να σταματήσουν την παράνομη, και αντεργατική πρακτική των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.
Η πρακτική που ακολουθείται από το υπουργείο, είναι να ελέγχονται οι ελάχιστοι χρόνοι ελέγχου και να επιβάλλονται ποινές στους ελεγκτές, σα να θεωρεί πως “βιάζονται” με δική τους πρωτοβουλία, να τελειώσουν τον έλεγχο.
Η δε επιθεώρηση εργασίας ελέγχει μόνο το πρόγραμμα εργασίας και τους κατά δήλωση τους παρόντες εργαζόμενους την στιγμή που πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εκτυπωμένα δελτία και χωρίς να ελέγχει με βάση αυτά, αδήλωτες πολλές φορές υπερωρίες άλλων ημερών.
Δημιουργούνται έτσι ψεύτικες εντυπώσεις ελέγχου των επιχειρήσεων, ενώ στην πραγματικότητα οι παρανομίες συνεχίζουν και αυξάνονται.
Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα ΙΚΤΕΟ, το οποίο καλύπτει όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΙΚΤΕΟ, πιστεύει και δηλώνει οτι μόνο η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα περιέχει αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής, μπορεί να βάλει φρένο στην ασυδοσία καταπάτησης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων, αλλά και να αποτελέσει εργαλείο για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του αποτελέσματος ελέγχου από εκβιασμούς και πιέσεις.
Άμεσα, να πραγματοποιηθούν οι νομοθετημένοι επιτόπιοι και εξ'αποστάσεως έλεγχοι που απαιτούνται για να μπει φρένο στην ασυδοσία και τους πλαστούς ελέγχους. Να τροποποιηθούν οι όροι ελάχιστης στελέχωσης των ΙΚΤΕΟ, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματική προσέλευση οχημάτων και οι όροι του “ποινολογίου” που θεωρούν ως κύριους υπεύθυνους τους ελεγκτές. Να προστατευτεί η ακεραιτότητα τους, ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια για όλους και να μειωθούν τα ρυπογόνα οχήματα.
Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε την Τετάρτη 30/09/2015:
α) είναι αυτονόητο πως οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ειδικά την Τετάρτη 30/09/2015, απέχουν από πολλούς κανόνες της νομοθεσίας και της τεχνικής αρτιότητας, λόγω της υπερβολικής κούρασης (μέχρι και 18 ώρες συνεχούς εργασίας) που επιπλέον, διέλυε κάθε αντίσταση σε πιέσεις.
β) είναι απαραίτητη η εκλογίκευση των προθεσμιών, καθώς είναι αδύνατο σε δύο χρόνια από σήμερα, να προσκληθούν για περιοδικό τεχνικό έλεγχο κάθε βδομάδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών του 2017, τόσα οχήματα, όσα σχεδόν η μηνιαία κίνηση των ΚΤΕΟ το υπόλοιπο έτος.
γ) ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες οχημάτων, πως ακόμη κι αν δεν προλάβουν τις ημερομηνίες ευνοϊκής ρύθμισης, η επιπλέον του κόστους ελέγχου επιβάρυνση τους, είναι 32 ευρώ για επιβατικό (σύνολο 65) και 21 ευρώ για μοτοσυκλέτες (σύνολο 41), εφόσον πραγματοποιήσουν τεχνικό έλεγχο μέχρι 31/12/2015.
Τους καλούμε -ως εργαζόμενοι κι οι ίδιοι- να προγραμματίσουν τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους, έχοντας υπόψη τους και τον χρόνο αναμονής, που είναι αρκετά μεγαλύτερος του συνηθισμένου και την πρόσθετη επιβάρυνση της γραμματείας λόγω των παραβόλων.
δ) ήδη το σωματείο μας έχει προσφύγει ξανά στα υπουργεία μεταφορών και εργασίας, ζητώντας να ελεγχθεί η δήλωση και πληρωμή υπερωριών, νυχτερινών κλπ τουλάχιστο για τις 30/09.


Το διοικητικό συμβούλιο