Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

O Δήμος Ικαρίας για το "μαύρο" στον αθλητισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Πριν λίγες ημέρες  ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος  προχώρησε σε παρέμβαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας  & νησιωτικής πολιτικής καθώς και στο  Υπουργείο  Πολιτισμού & Αθλητισμού, ζητώντας την συνδρομή τους για να μπορέσει τουλάχιστον αυτή την χρονιά να διεξαχθεί το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα  της Ε.Π.Σ Σάμου , επισημαίνοντας:

  «Ένα ακόμα πρόβλημα προστίθεται, στην προσπάθεια των αθλητικών συλλόγων των νησιών μας και της τοπικής διοίκησης, να δώσουν την δυνατότητα στους διακόσιους περίπου αθλούμενους στα τμήματα ποδόσφαιρου των τεσσάρων αθλητικών συλλόγων της περιφερειακής ενότητας Ικαρίας – Φούρνων, να συμμετέχουν επιτελούς στα πρωταθλήματα των κατηγοριών της τοπικής ένωσης ποδόσφαιρου.  Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά την προσπάθεια του δήμου Ικαρίας να εξασφαλίσει την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Σήμερα υπάρχει νόμιμη άδεια για το δημοτικό στάδιο του Αγίου Κηρύκου και για το γήπεδο ποδοσφαίρου του Ευδήλου, δίνοντας την δυνατότητα στα σωματεία του νησιού να υποβάλουν δήλωση συμμέτοχης.

Την ίδια στιγμή η τοπική ΕΠΣ βρισκόταν έτοιμη να ξεκινήσει τα πρωταθλήματα της για την περίοδο 2015-16, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη  με ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα το οποίο οδηγεί, στην αδυναμία συμμετοχής των σωματείων της Ικαρίας και των Φούρνων, στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Σάμου, με αποτέλεσμα την απομόνωση τους.

  Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών, που επιδεινώθηκε  αφού τα τελευταία χρόνια η ενίσχυση στην μεταφορά από την ΕΠΟ, διακόπηκε εντελώς στον νομό Σάμου (από ότι γνωρίζουμε και σε άλλες νησιωτικές περιοχές). Και την ευθύνη των μετακινήσεων ανέλαβαν  οι ίδιοι οι σύλλογοι, όπου φυσικά υπήρχαν ακτοπλοϊκά τοπικά μέσα, γιατί και αυτά χρόνο με τον χρόνο εξαφανίστηκαν.

 Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτή είναι η διακοπή των πρωταθλημάτων στον νομό μας, λόγω  έλλειψης μεταφορικού μέσου τα Σαββατοκύριακα.  Το τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, δεν γίνεται και οι ομάδες της Ικαρίας και των Φούρνων  είναι  στη μοναδική Ένωση όπου πιθανότατα και αυτή τη χρονιά δεν θα γίνει πρωτάθλημα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα ομαδικά αθλήματα (βόλεϊ και μπάσκετ που έχουν κυρίως τμήματα μικρών ηλικιών, μαθητές δηλαδή) αφού αναγκάζονται να μετακινούνται με τα πλοία της γραμμής τις καθημερινές.
Με βάση όλα αυτά προκύπτει αδήριτη ανάγκη το υπουργείο Ναυτιλίας  & νησιωτικής πολιτικής  να  χρηματοδοτήσει ένα επιπλέον  δρομολόγιο (πράγμα το οποίο συνέβαινε συνεχώς τα παρελθόντα έτη), δίνοντας  την δυνατότητα και το δικαίωμα συμμετοχής, στους αθλητές των δύο νησιών μας.

  Σε διαφορετική περίπτωση  οι  αθλητικοί  σύλλογοι οδηγούνται  πέρα από την πρόσθετη ταλαιπωρία, και σε οικονομική επιβάρυνση, αφού ο μόνος δρόμος για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων είναι η ναύλωση μεταφορικών μέσων γιατί η υφιστάμενη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών δεν διευκολύνει την διεξαγωγή πρωταθλήματος. Κόστος που σε καμία περίπτωση  δεν μπορεί να αναληφθεί από τους αθλητικούς συλλόγους.

  Καλούμε τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας & νησιωτικής πολιτικής αλλά και τον  κ. Υφυπουργό αθλητισμού προσωπικά, αναλογιζόμενοι τον ρόλο του αθλητισμού σε αυτή την ακριτική γωνία της χώρας και τις συνέπειες  από την ακύρωση για δεύτερη χρονιά των τοπικών πρωταθλημάτων, να προχωρήσουν άμεσα στην τροποποίηση των δρομολογίων,  χρηματοδοτώντας ένα επιπλέον δρομολόγιο.»

Σε αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Ικαρίας κάλεσε τέλος την τοπική Ε.Π.Σ Σάμου  να καλέσει άμεσα σύσκεψη με όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένους (αθλητικούς συλλόγους –Δήμοι-Περιφέρεια)  με σκοπό την εξεύρεση λύσης σε αυτό το σοβαρό θέμα.

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ