Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Τίμησαν τους νεκρούς στη «Μάχη της Ηλεκτρικής» – εμπόδισαν τους ναζί να ανατινάξουν το εργοστάσιο

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Πέρασαν 71 χρόνια από τη «μάχη της Ηλεκτρικής» που διαδραματίστηκε στις 13 Οκτωβρίου 1944  στο Κερατσίνι. Μετά από ένοπλη σύγκρουση με τους υποχωρούντες Γερμανούς κατακτητές, οι αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με την υποστήριξη ένοπλων πολιτών και εργατών, έσωσαν τις εγκαταστάσεις της ηλεκτρικής από την καταστροφή.
Μετά από πέντε ώρες μάχης οι Γερμανοί εξοντώθηκαν, ενώ χάρη στην μάχη σώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της πρωτεύουσας.

IMG_0350
Οι Έλληνες που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Ηλεκτρικής ήταν οι: Αντώνης Καλαποθάκος (γραμματέας της εργοστασιακής οργάνωσης του ΕΑΜ) , Νικος Γεωργιάδης (εργάτης της Ηλεκτρικής), Δημήτρης Μαργαρώνης, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Κοσμίδης, Γρηγόρης Μεγγίσογλου, Συρίγος Παπάζογλου, Γιώργος Γκιόρδας, Ανδρέας Κουνούπας, Παναγιώτης Μαυρομμάτης, Ακρίτας Τοροσιάδης. Στη μάχη συμμετείχαν ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Γόδας και ο πατέρας του Θανάση Βέγγου, Βασίλης Βέγγος.
IMG_0245
Τιμώντας τη μνήμη τους γίνονται σε ετήσια βάση εκδηλώσεις. Όπως αναφέρει η Ένωση Τεχνικών ομίλου ΔΕΗ, με συντονιστή την ΤΔΕ ΑΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ πραγματοποίησε όπως κάθε χρόνο στις 9/10/2015 τον εορτασμό της επετείου της «ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ». Στο μνημείο πεσόντων εργαζομένων και μαχητών του ΕΛΑΣ έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων , στελέχη του Ομίλου ΔΕΗ, συνδικαλιστικές οργανώσεις , τοπικοί φορείς και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Κερατσινίου.

Διαβάστε αναλυτικό χρονικό για τη μάχη της Ηλεκτρικής στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και συγκεκριμένα ΕΔΩ.

Πηγή Φωτο: ΕΤΕ – ΔΕΗ