Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Συγκεντρώσεις στη Σάμο και στη Λέσβο ενάντια σε κινήσεις της Χρυσής Αυγής

 ...αναδημοσίευση από ert.gr...

Συνεχίζεται και το Σάββατο 17/10 η δίκη συνδικαλιστών από το νοσοκομείο της Σάμου, επειδή παρεμπόδισαν αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» που επιχείρησε να διοργανώσει προ διετίας η Χρυσή Αυγή. Την ίδια ημέρα αντιφασιστική κινητοποίηση οργανώνουν φορείς στη Λέσβο, με αφορμή την επίσκεψη του βουλευτή της Χ.Α. Ιωάννη Λαγού.




Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ενημερωτικό του δελτίο το εργατικό κέντρο Σάμου, που καλεί σε νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 9πμ του Σαββάτου: «Χθες ξεκίνησε η δίκη-δίωξη συνδικαλιστών του εργατικού κινήματος της Σάμου, με την κατηγορία ότι κινητοποιήθηκαν ενάντια στην φασιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες», που είχε διοργανώσει στις 27 Απρίλη του 2013 η ναζιστική-φασιστική και δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, σε όλη την Ελλάδα και στην Σάμο.

Κατά την πολύωρη ακροαματική διαδικασία (η δίκη κράτησε μέχρι τις 8 το βράδυ, οπότε διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο Σάββατο 17/10/2015 και ώρα 9 το πρωί)  αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν έγινε καμία παρεμπόδιση αιμοδοσίας αλλά ότι έδωσε αίμα ένας ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών (σύμφωνα ακόμα και με τους μάρτυρες κατηγορίας).

Αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν έγινε παρεμπόδιση αιμοδοσίας αλλά ότι ζητήθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας των χρυσαυγιτών να δώσουν αίμα για μία αλλοδαπή γυναίκα η οποία αιμορραγούσε και είχε άμεση ανάγκη από αίμα και εκείνος το αρνήθηκε επιδεικτικά.

Στο τέλος και ενώ όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας της κατηγορούσας αρχής και της υπηρεσίας είπαν ότι δεν έγινε καμία παρεμπόδιση, απέμεινε μόνο ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών να υποστηρίζει ότι τον εμπόδισαν με «λεκτικό τρόπο» να δώσει αίμα η ομάδα του.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της δίκης, που αναδείχνει το πόσο πρόχειρο και διάτρητο είναι το κατηγορητήριο,  ήταν η αποκάλυψη ότι η τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Ουρανία Μητσάκη-Αποστόλου, που είναι μεταξύ των τριών κατηγορουμένων, στις 27 Απρίλη 2013 όχι μόνο δεν παρεμπόδισε καμία αιμοδοσία αλλά βρισκόταν εκτός Σάμου και Ελλάδας (πετούσε από Ρώμη για Σάμο)».

Διαδήλωση στη Λέσβο ενάντια στην επίσκεψη του Ι. Λαγού

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Να τσακίσουμε τους «λαγούς» του φασισμού», η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λέσβου δήλωσε ότι «συμμετέχει στην αντιφασιστική διαδήλωση σωματείων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων το Σάββατο 17/10 και ώρα 6:00 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς με αφορμή την επίσκεψη στο νησί του υπόδικου εγκληματία βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως: «Η διαδήλωση αυτή οφείλει να θυμίσει σε όλους ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα «νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα» αλλά μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που είχε ως σήμερα θύματα τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Κερατσίνι, που διέπραξε δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, επιθέσεις σε συνδικαλιστές, αντιφασίστες, αριστερούς αγωνιστές, σε στέκια και κοινωνικούς χώρους κ.λπ..

Σε πολλές από τις παραπάνω υποθέσεις είναι άμεσα ανεμειγμένος ο Λαγός, ως βουλευτής Β΄Πειραιά και σύνδεσμός της ηγεσίας με τα τάγματα εφόδου.
Ταυτόχρονα η συγκέντρωση πρέπει να τσακίσει τη ρατσιστική τους προπαγάνδα ενάντια στους μετανάστες και τους κατατρεγμένους και θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες που προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο φτάνουν στην Ελλάδα. Η δημοκρατική Λέσβος, που έχει σταθεί έως σήμερα αλληλέγγυα στο δράμα των μεταναστών, δεν πρέπει να επιτρέψει να διαδοθεί το κήρυγμα ρατσιστικού μίσους της Χρυσής Αυγής».

Για την κινητοποίηση στη Λέσβο, η κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή – ΚΕΕΡΦΑ και αφού καταγγέλλει τον Ι. Λαγό για τη χθεσινή παρουσία του στο επεισόδιο που έγινε στη Βουλή, αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του εργατικού κινήματος στη Λέσβο να διαδηλώσει κατά της παρουσίας του Λαγού στο νησί της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, της αντίστασης στα μνημόνια. Σωστά τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο.

Θυμίζουμε ότι η παρουσία του Λαγού στο Πέραμα το 2012 και οι δηλώσεις του «η Χρυσή Αυγή θα κάνει κουμάντο και όχι το ΠΑΜΕ» ήταν κάλεσμα  για το τάγμα εφόδου να προχωρήσει στην επίθεση κατά των συνδικαλιστών. Το ίδιο και το κάλεσμα κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών οδήγησε στην εισβολή στο σπίτι τους και τον άγριο ξυλοδαρμό.
Δεν αφήνουμε τους νεοναζί να χτίζουν τάγματα εφόδου συγκροτώντας επιτροπές δήθεν αγαναχτισμένων κατοίκων. Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση της επίθεσης που έγινε από μασκοφόρους κατά βάρκας προσφύγων στα ανοιχτά της Λέσβου».

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σχετικές ειδήσεις:
Δικάζονται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου επειδή εμπόδισαν «αιμοδοσία μόνο για Έλληνες» – Κινητοποίηση αλληλεγγύης φορέων στη Σάμο
Aντιφασιστική κινητοποίηση στη Λέσβο λόγω της επίσκεψης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγού το Σάββατο 17/10