Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Απολυμένοι Metropolis: Το υπουργείο Εργασίας, το ΣΕΠΕ και η απονομή δικαιοσύνης


Το ακόλουθο κείμενο περιλαμβάνεται σε υπόμνημα που παραδόθηκε σε κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας από αντιπροσωπεία απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις 24/1/2017. Από την πλευρά του υπουργείου παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Νεφελούδης, συνεργάτης του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ενώ ενημερώθηκε και Ειδικός Συνεργάτης Δημήτρης Παπαθεοδωρόπουλος.   
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας μετά τη συνάντηση με τους απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis αναφέρεται ότι «το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στα δίκαια αιτήματά τους μέχρι και την οριστική τους δικαίωση». Δεν μένει παρά να διαπιστώσουμε εάν αυτό θα επιβεβαιωθεί και εάν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση, καθώς είναι η πέμπτη φορά που περνάμε την πόρτα του υπουργείου Εργασίας τόσο επί διαφορετικών κυβερνήσεων, όσο και επί διαφορετικών υπουργών της τελευταίας κυβέρνησης.


 Στις 30 Μαρτίου 2012 καλέσαμε για πρώτη φορά τον Ανδρέα Κουρή στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι κλήσεις επαναλήφθηκαν αρκετές φορές κατά την διάρκεια του 2012, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ, ούτε έστειλε εκπρόσωπο του.
Στις 4 Φεβρουαρίου και στις 21 Φεβρουαρίου 2013 το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ ) καλεί τον Ανδρέα Κουρή σε συμφιλιωτική σύσκεψη παρουσία του τότε υφυπουργού εργασίας Παναγιωτόπουλου, αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε ούτε έστειλε εκπρόσωπο του.

Στις 20 Μαρτίου 2015 εκπρόσωποι των απολυμένων από τα καταστήματα Μetropolis συναντήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας με τον Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, Διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, καταθέτοντάς γραπτώς υπόμνημα και αιτήματα προς το υπουργείο.

Στις 17 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη συμφιλίωσης στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ι.Υ.Ε.) και της Διοίκησης της εταιρίας «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΕ ».Έπειτα από κλήση του υπουργείου προσήλθε και συμμετείχε στη συζήτηση ο δικηγόρος κ.Β.Πεταλάς, ο οποίος, κατά δήλωσή του, παρέστη ως εκπρόσωπος – δικηγόρος του κ. Α. Κουρή και όχι ως εκπρόσωπος του νομικού προσώπου (και πρώην εργοδότη των απολυμένων) «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΕ».

Σε ότι αφορά τα ποινικά δικαστήρια εναντίον του Ανδρέα Κουρή που έχουν πραγματοποιηθεί και εκκρεμούν έπειτα από τις καταγγελίες των απολυμένων στο ΣΕΠΕ θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

-  Παρατηρείται εντυπωσιακή καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων μας, έπειτα από τις καταγγελίες που κάναμε στο ΣΕΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις καταγγελίες που κάναμε το 2012 έχει εκδικαστεί πρωτόδικα μόλις μία(1) το 2013, ακόμη δύο(2) εκδικάστηκαν το 2015, μία(1) το 2016, ενώ ακόμη οκτώ() δεν έχουν εκδικαστεί έως και σήμερα, εξαιτίας των συνεχών αναβολών που έχουν λάβει. Κάποιοι απολυμένοι δε, δεν έχουν λάβει έως και σήμερα κλήσεις για καταγγελίες που αφορούν το 2012.Γίνεται φανερό, ότι εφόσον δεν δοθεί προτεραιότητα στην απονομή δικαιοσύνης για τις εργατικές διαφορές, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της ατιμωρησίας του εργοδότη και στρέφεται κατά των εργαζομένων που εξαντλούνται στις δικαστικές αίθουσες.

-  Την ατιμωρησία του εργοδότη μας για τις παρανομίες που έχει διαπράξει εις βάρος μας έρχεται να διασφαλίσει η νομοθεσία που του εξασφάλισε την άφεση αμαρτιών μέσω των νόμων 4198/2013 και 4411/2016 και μέσω των οποίων παραγράφηκαν οι ποινές για τις 2 εκ των προαναφερόμενων υποθέσεων.

-   Κατά την εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια δεν παραβρίσκεται ποτέ εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ, ενώ εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε το δικαίωμα της νομικής εκπροσώπησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι, εφόσον παραβρεθεί συνήγορος του εργοδότη, αυτός «παίζει μπάλα» μόνος του.

-  Δεδομένου ότι προχωρήσαμε σε καταγγελίες στο ΣΕΠΕ ως εργαζόμενοι διαφορετικών εταιρειών που αποτελούσαν την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές η εκδίκαση των υποθέσεών μας έχει διαχωριστεί με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ξεχωριστά δικαστήρια. Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες ενός παράδοξου, βάση του οποίου ο ίδιος εργοδότης δικάζεται για τις ίδιες ακριβώς παρανομίες, από την ίδια ομάδα ανθρώπων (τους εργαζόμενους-απολυμένους), σε διαφορετικές δικαστικές αίθουσες, σαν να πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις. Καθώς το ΣΕΠΕ δεν αναλαμβάνει να πάρει την πρωτοβουλία ώστε να βρει την νομική φόρμουλα με την οποία θα ομαδοποιήσει μια κατά τα λοιπά κοινή υπόθεση, ευνοημένος βγαίνει για ακόμη μια φορά ο εργοδότης που επιμερίζει τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του εξασφαλίζοντας, τελικά, τη δυνατότητα παραγραφής.

Από τα προαναφερόμενα γίνεται φανερό ότι η υπάρχουσα διαδικασία που ακολουθείται από το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν αποδεικνύεται τελικά πρόσφορη και αποτελεσματική για την προστασία των εργαζομένων, αλλά καθίσταται μάταιη επιφέροντας χάσιμο χρόνου και χρημάτων τόσο για το ΣΕΠΕ όσο και για τους εργαζόμενους. Με απόλυτα κερδισμένο, για ακόμη μία φορά τον εργοδότη.

Πέραν αυτών, αγνοείται η τύχη εισαγγελικής έρευνας που είχε ξεκινήσει έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του ΣΕΠΕ κατά του Ανδρέα Κουρή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (αρ.πρωτ.2486/2.8.2012), βάσει υπευθύνων δηλώσεων 18 εργαζομένων.

Εξάλλου, έως και σήμερα δεν έχει εξεταστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα η μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδορκίας που καταθέσαμε κατά του Ανδρέα Κουρή στις 13/7/2015.

Στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον προσωπικό πλουτισμό που οικοδομείται πάνω στις ζωές μας, εμείς ως απολυμένοι από τα καταστήματα Metropolis, αντιστεκόμαστε δυναμικά όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ισχυρισμός ότι η εταιρεία Metropolis ΑΕ -που έχει καταστεί «κουφάρι», εξαιτίας της ανυπαρξίας καταστημάτων και δεδομένου ότι, πλέον, έχει κηρύξει πτώχευση έπειτα από αίτηση πιστωτή, ευθύνεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των μισθών και των αποζημιώσεών μας, ουσιαστικά, είναι αβάσιμος. Γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα ο ηθικός και φυσικός υπεύθυνος της κατάστασης μας είναι ο Ανδρέας Κουρής. Αυτός μας απέλυσε, αυτός δεν μας πλήρωσε, αυτός κρύβεται, αυτός παρανομεί, αυτός είναι που πλουτίζει σε βάρος των εργαζόμενων.
Όσο παραμένει ανεξέλεγκτη η δόλια πτώχευση επιχειρήσεων, τόσο θα συνεχίζεται η εκμετάλλευση των εργαζόμενων και η καταλήστευσή τους από τους εργοδότες. Μαζί με τους εργαζόμενους που χάνουν μισθούς και αποζημιώσεις, χαμένο βγαίνει και ίδιο το Δημόσιο.

Αιτήματα προς το Υπουργείο Εργασίας για την διευθέτηση και την αποκατάσταση του ζητήματος των απλήρωτων απολυμένων των καταστημάτων Metropolis

Επειδή, η κατάσταση στην οποία περιήλθαμε, εξαιτίας της μη καταβολής των οφειλόμενων μισθών και των αποζημιώσεών μας από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή είναι τραγική, καθώς οι περισσότεροι από εμάς παραμένουμε άνεργοι και μη μπορώντας να ανταπεξέλθουμε σε βασικές καθημερινές ανάγκες τόσο προσωπικών, όσο και των οικογενειών μας, και κάθε μέρα που περνάει βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση, επειδή αυτή η αυθαίρετη και παράνομη πράξη του Ανδρέα Κουρή να παρακρατήσει τα δεδουλευμένα μας, μας δημιούργησε σχεδόν ολική ή μερική αδυναμία καταβολής των οφειλών μας προς το Δημόσιο, ως ευθεία συνέπεια αυτής της επιλογής του επιχειρηματία και όχι μια επιλογή για την οποία ευθυνόμαστε οι ίδιοι, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, αλλά και επειδή με τον δίκαιο αγώνα που δίνουμε για περίπου 5 ολόκληρα χρόνια έχουμε εκτεθεί και αποκλειστεί από όμορους χώρους εργασίας, οι εργοδότες των οποίων άλλωστε έχουν καταγγελθεί για σωρεία αντεργατικών πρακτικών, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας:

-  Να λάβει θέση και να αναληφθεί πολιτική  πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, ώστε να διαφανεί δημόσια η θέλησή της να μας προστατέψει, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τη συνολική ρύθμιση και επίλυση του ζητήματός μας.

-  Δεδομένου ότι πίσω από τις εταιρείες υπάρχουν ονοματεπώνυμα, να απαιτήσει την αποπληρωμή των χρεών προς εμάς από την προσωπική περιουσία του Ανδρέα Κουρή κινώντας τους απαραίτητους μηχανισμούς που μπορούν να την εντοπίσουν, εφόσον αυτή καταστήθηκε «κεκαλυμμένη».

-  Την άσκηση ολοκληρωμένης και σε βάθος διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας και την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του υπαιτίου φυσικού προσώπου, και όχι μόνο μέσω του ΣΕΠΕ. Εφόσον αυτό υπερβαίνει τα όρια του υπουργείου Εργασίας, είναι επιβεβλημένη η εμπλοκή των υπουργείων Οικονομικών, Επικρατείας και Δικαιοσύνης. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να δρομολογηθούν δεδομένης της δικαστικής απόφασης που έχουμε κερδίσει, έπειτα από αγωγή για αδικοπραξία κατά του Ανδρέα Κουρή, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαιτήσεις μας απευθείας στην προσωπική περιουσία του. Επιπλέον, ζητάμε κατά τη διεξαγωγή της έφεσης επί της συγκεκριμένης απόφασης να παραβρεθεί εκπρόσωπος του υπουργείου και να πάρει θέση με σχετικό υπόμνημα.

-  Να μας δοθεί από το ΣΕΠΕ αναλυτική κατάσταση όλων των ενεργειών που έχει πραγματοποιήσει κατά του πρώην εργοδότη μας, Ανδρέα Κουρή.

-  Τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέταση της μήνυσης που έχουμε καταθέσει ως απολυμένοι εναντίον του.

-  Τον έλεγχο των οικονομικών και των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με δημόσιους φορείς των εταιρειών του Ανδρέα Κουρή και το πάγωμα των δραστηριοτήτων τους, έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες των αρμόδιων υπουργείων.

-  Την παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους απλήρωτους απολυμένους με τη μορφή επιδόματος ως μια ελάχιστη ανακούφισή τους.

-   Την προώθηση ειδικής διάταξης με σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση οφειλών των απλήρωτων απολυμένων των Metropolis προς το Δημόσιο με τη διαγραφή των χρεών και των χαρατσιών.

- Τέλος, να προχωρήσει στη συνολική και ριζική αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να χρωστούν τα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους-απολυμένους, είτε «πτωχεύοντας» είτε επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα και την ίδια στιγμή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σε πολλές περιπτώσεις μεταβιβάζοντας την προσωπική τους περιουσία σε συγγενικά πρόσωπα. Έτσι ώστε, να πάψει αυτή η προστατευτική για τους εργοδότες και άκρως εξευτελιστική για τους εργαζόμενους νομοθεσία που το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρει είναι να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Συνέλευση Απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis
http://ergazomenoimetropolis.blogspot.gr/