Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

«Των αφανών»

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Δουλεύουν στα «αλώνια» των ερασιτεχνικών κατηγοριών και όχι στα «σαλόνια», του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά για να μην μένουμε μόνο στο «βασιλιά των σπορ» και στα άλλα αθλήματα.
Πρόκειται για εργαζόμενους που άλλες φορές σαν «ελευθεροεπαγγελματίες» και άλλες φορές από τοπικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, καλύπτουν – καταγράφουν τους αγώνες αυτούς.
Συχνά το μόνο έσοδο είναι η πώληση των DVD στα σωματεία που αγωνίστηκαν, αλλά και σε αθλητές ή τους γονείς τους, όταν μιλάμε για τμήματα υποδομών.



συνεχής έκθεση στις όποιες καιρικές συνθήκες
Έσοδο πενιχρό και εξαρτώμενο και από την εξέλιξη του αγώνα, αφού όλοι θέλουν να θυμούνται το θρίαμβο, αλλά σαφώς αποφεύγουν να αρχειοθετήσουν κάποια πανωλεθρία.
Αφαιρέστε και το σχετικό παράβολο στη διοργανώτρια αρχή για να υπάρχει το δικαίωμα λήψης, υπολογίστε και ότι δεν υπάρχει 12μηνη αγωνιστική δράση, άρα μιλάμε για έσοδα οριακής επιβίωσης στην καλύτερη περίπτωση.


από τις σχετικά καλές περιπτώσεις
Και όμως προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίας, αφού σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, το έργο τους είναι η πραγματική ιστορία του αθλητισμού που διασώζεται από τις καταγραφές τους.
Αφήστε που η πιθανή εξέλιξη σε κορυφαίο επίπεδο κάποιου αθλητή από αυτούς που έχουν καταγράψει στα «χρόνια της αλάνας», κάνει το υλικό τους μεγάλης αξίας ντοκουμέντο.


Φλιτ πριν την περιγραφή για να εξουδετερωθούν οι «εχθροί».
Οι συνθήκες εργασίας απερίγραπτες, αφού τα ερασιτεχνικά γήπεδα δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές για να στηρίξουν αυτή τη δουλειά. Εκθέσεις στον καιρό, άβολα σημεία και διάφορα άλλα, απαιτούν την ανάπτυξη ειδικών χαρισμάτων για να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Συχνά η καθαριότητα, όπου υπάρχουν δημοσιογραφικά κουβούκλια, είναι τέτοιου επιπέδου που απαιτείται προηγούμενη παρέμβαση επίλεκτων ομάδων των…«Γιατρών Χωρίς Σύνορα», για να μπορέσει να μπει μέσα ο εργαζόμενος.

Πάντως αν και όχι ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρύ κοινό, στον κόσμο των κατηγοριών που βρίσκονται στη σκιά των μεγαλυτέρων διοργανώσεων, είναι γνωστοί οι σωστοί επαγγελματίες και σχεδόν πάντα βρίσκουν συνεργασίες.

Υπάρχουν όμως και ενώσεις που πρωτοπορούν, όπως η ΕΠΣΜ (ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Μακεδονίας) που «σηκώνουν» σχετικά βίντεο από ερασιτεχνικούς αγώνες και συμβάλλουν στην ενημέρωση (στο σήμερα) και στην αρχειοθέτηση (στο πέρασμα του χρόνου) των κόπων και της προσφοράς του κόσμου του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος