Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται «εκβιαστικά». λόγω καταστατικού) σε εκλογές χωρίς “πόρο” χρηματοδότησης




20.02.2017
Ανακοίνωση
Γιάννης Αγγέλης-Πόπη Χριστοδουλίδου


Συνάδελφοι . τον Μάρτη ή το αργότερο στις αρχές Απρίλη,  ο ΕΔΟΕΑΠ σύμφωνα με το καταστατικό του, πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές.

Και για πρώτη φορά στην ιστορία των σχεδόν πέντε δεκαετιών ύπαρξής του, θα εκλέξει νέα διοίκηση, υπό την σκιά ενός χωρίς προηγούμενο κυριολεκτικά υπαρξιακού εκβιασμού από την πλευρά κυβέρνησης – εργοδοσίας με την εκούσια ή ακούσια  «συνενοχή» μιας μερίδας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Είναι σε όλους γνωστό,  ότι ο ΕΔΟΕΑΠ “πορεύεται” πλέον με μοναδικό χρηματοδοτικό πόρο τα αποθεματικά του, τις εισφορές των εργαζόμενων και ένα ελάχιστο ποσό (περί τα 7,5 εκ. ευρω),  που τελευταία στιγμή μεταφέρθηκαν στο ταμείο του από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το οποίο αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος των βεβαιωμένων παλιών οφειλών από το αγγελιόσημο !
Δεν μπαίνει πλέον ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του από αυτά που είχε λαμβάνειν μέσω του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από το αγγελιόσημο, από αυτά που του χρωστούσαν οι εκδότες, ή από οποιουδήποτε είδους εργοδοτική εισφορά.


Όλα όσα έπρεπε να εκκαθαριστούν από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και να περάσουν στον ΕΔΟΕΑΠ από οφειλές εργοδοτών και διαφημιζόμενων “χάθηκαν” στην ...καταβόθρα του υπερταμείου ΕΦΚΑ,  τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Μπροστά σ' αυτή την πρωτοφανή πρόκληση, είναι αναγκαίο ορισμένα ζητήματα να τα έχουμε ξεκάθαρα στα μάτια μας, απέναντι σε όλους όσους προσπαθούν εδώ και μήνες να θολώσουν το τοπίο και τα μυαλά των άνεργων, συνταξιούχων και εργαζόμενων συναδέλφων για τι πραγματικά αντιμετωπίζουμε.

* Ο Οργανισμός χωρίς την ύπαρξη χρηματοδοτικού πόρου που να συμπληρώνει επαρκώς τις εισφορές δεν μπορεί να υπάρξει.
Αυτό έχει βεβαιωθεί τόσο από τους κατά καιρούς αναλογιστές που έχουν ασχοληθεί με το Ταμείο,  όσο και από την εικόνα των ετήσιων Ισολογισμών του.

Αυτό οφείλεται κατά βάση:
•    στην τεράστια ανεργία και τις μαζικές απολύσεις , με τις οποίες έχει χτυπηθεί ο κλάδος, τις ελαστικές μορφές (μπλοκάκια, μερική απασχόληση, μειώσεις μισθών) και την κακοπληρωμένη ή απλήρωτη εργασία.
•    Στην απώλεια των αποθεματικών του με το PSI,
•    την ελλειμματική απόδοση του αγγελιοσήμου και των χρεών λόγω της μη επαρκούς είσπραξης του αγγελιοσήμου.
* Η Κυβέρνηση με τον εκάστοτε υπουργό και ειδικά τους τελευταίους 6 – 7 μήνες ειδικά με τον (τέως έμμισθο σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ και) νυν υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, σε συνεργασία με τους εργοδότες και το δίδυμο του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ,  πέτυχε δύο πράγματα:
•    έχει καταργήσει από τον Σεπτέμβριο τον βασικό πόρο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος του κλάδου των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων
•    έχει σύρει και τους δύο κλάδους σε ένα σήριαλ ψευδο-διαπραγματεύσεων που έχει οδηγήσει το Ταμείο στο σημείο μηδέν, αφού καλκαλλιέργησαν επίμονα και σκόπιμα για πολλούς μήνες ψεύτικες προσδοκίες και αυταπάτες για διατήρηση του πόρου (αγγελιόσημο),
•    έχει στην συνέχεια στήσει ένα νέο “δόλωμα” με υποσχέσεις και προσδοκίες για νέο πόρο που ακόμα τον ...ψάχνουμε και
•    έχει εξαπατήσει τον κλάδο, αφού αντικατέστησε τις αρχικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ με ελάχιστα χρήματα (από τις βεβαιωμένες οφειλές αγγελιοσήμου) από το ΕΤΑΠ, δηλαδή, με κάτι λιγότερο από 8 εκ. ευρώ.

Όλες οι υποσχέσεις έχουν πέσει στο πηγάδι δίχως πάτο μιας ψευδο-διαπραγμάτευσης, που εδώ και 9 μήνες με την ευθύνη του δίδυμου στο προεδρείο της ΠΟΕΣΥ και την ανοχή, αν όχι συνεργασία, μερίδας των συνδικαλιστικών ηγεσιών στις Ενώσεις, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σαν η μεγαλύτερη παγίδα και απάτη απέναντι στον κλάδο των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων.

Σ' αυτό το χρονικό διάστημα κάθε “απειλή” για κινητοποίηση του κλάδου ενάντια σ' αυτή την απάτη έχει σχεδόν πάντα καταλήξει σε ...νέες διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα και τέλος. Στο μεταξύ όμως:
•    Το ταμείο του ...Ταμείου εξαντλείται το πολύ σε ένα μήνα. Και στο μεταξύ νέες υποσχέσεις δίνονται από τις ίδιες “πηγές”, δηλαδή,  κυβέρνηση, εργοδότες στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που πηγαινοέρχονται ανάμεσα στα γραφεία των Ενώσεων και τα Υπουργικά γραφεία με το ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ την ίδια στιγμή να πνέει τα λοίσθια. Το εξωφρενικά κυνικό σ' αυτή την απίστευτη εικόνα είναι ότι οι “συνδικαλιστές” πρωταγωνιστές αυτού του εφιάλτη, την ίδια στιγμή χωρίς καμία ντροπή ανταμείβονται από την κυβέρνηση για το έργο τους, διοριζόμενοι , πίσω από τις πλάτες του κλάδου στο περιβόητο συμβουλευτικό γραφείο του ΕΦΚΑ (!).

•    Στον ΕΔΟΕΑΠ στο μεταξύ βυσσοδομούν με απόλυτο κυνισμό (στολισμένο με αρκετό ρατσισμό, ιδιοτέλεια, πλήρη αδιαφορία) αυτοί , που εδώ και χρόνια βλέπουν στο Ταμείο την ευκαιρία να το μετατρέψουν εις βάρος της υγείας των συναδέλφων, από ένα ασφαλιστικό ταμείο στηριγμένο στην αλληλεγγύη, σε ένα επαγγελματικό ταμείο των ολίγων με την συνεργασία επώνυμων ασφαλιστικών εταιρειών…

Εκτός αν έχουν κι άλλα σχέδια, που μόνο  ως φήμες, έχουν ακουστεί…

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δύο χρόνια βλέποντας τον κίνδυνο να μη τα καταφέρουν είχαν στρώσει τον δρόμο - για ότι έχουν κάνει τα δύο τελευταία χρόνια - με ένα «διοικητικό πραξικόπημα»,  αμέσως μετά τις προηγούμενες εκλογές, μετά τα δυσάρεστα γι΄ αυτούς αποτελέσματα. Ένα «πραξικόπημα» με το οποίο επιχείρησαν να στήσουν το δικό τους μαγαζί μέσα στον ΕΔΟΕΑΠ και να προετοιμάσουν την μετάλλαξή του σε ένα “Ταμείο” για τους ολίγους και εκλεκτούς της εκάστοτε κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς συνταξιούχους, χωρίς ανέργους, χωρίς κακοπληρωμένους (μπλοκάκια).

Είναι φανερό ότι η διοίκηση του Ταμείου που θα βγει από αυτές τις εκλογές ,έχει επιχειρηθεί σκόπιμα να τελεί υπό τον κυβερνητικό και εργοδοτικό εκβιασμό μιας “λύσης” ή ενός “αδιέξοδου”. Έχουν πάρει μαθήματα από την τρόικα για τέτοιες τακτικές...
Είναι φανερό ότι η νέα διοίκηση απέναντι στον εκβιασμό αυτό έχει δύο επιλογές, είτε να συνεχίσει το ξεπούλημα του Ταμείου σε κυβέρνηση και εργοδότες, είτε να παλέψει για τις κατακτήσεις των εργαζόμενων που είναι ενσωματωμένες σ' αυτό το Ταμείο και πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς και πάλης για όλους τους εργαζόμενους απέναντι στον μνημονιακό εφιάλτη.

Θέλουμε να είναι ο ΕΔΟΕΑΠ ένα σημείο αναφοράς και πάλης για όλους τους εργαζόμενους απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδότες ή θα αφήσουμε να πέσει και το τελευταίο “οχυρό”, θυσία στα συμφέροντα επιβίωσης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, των εργοδοτικών συμφερόντων και των ασφαλιστικών εταιρειών;

Ακόμα και αν την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση μπροστά στην οργή και την κατακραυγή  υποχρεωθεί να “νομοθετήσει” κάποιο πόρο χρηματοδότησης του Ταμείου, θα αφήσουν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι του κλάδου, τους ίδιους “μακρυχέρηδες” που έχουν λεηλατήσει τόσο χρόνια τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, να βάλουν στο χέρι τους και το “νέο” Ταμείο;

•    Κάθε ευρώ που λεηλατούν αυτοί από το Ταμείο, είναι ένα φάρμακο λιγότερο για όλους μας.
•    Κάθε ευρώ που “χάνεται” στο δρόμο προς το ταμείο, είναι λιγότερη αλληλεγγύη για τους ασθενείς, τους αναξιοπαθούντες, τα παιδιά, τους σοβαρά πάσχοντες και τους ανέργους μας.
•    Κάθε ευρώ από αυτά που χρωστάνε στο Ταμείο και τώρα “χάνονται” στην καταβόθρα του ΕΦΚΑ , είναι μια «κλοπή» προκλητικότατη  από τους ασφαλισμένους μας.
Έχει λοιπόν και αυτή η μάχη το δικό της νόημα και στόχο.

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη.
 Ο ΕΔΟΕΑΠ  να παραμείνει αυτοδιοίκητο Ταμείο, ίδιος, με τις ίδιες παροχές ή και προσπάθεια για περισσότερες ,  ειδικά σε σοβαρές ασθένειες.
Ένας ΕΔΟΕΑΠ , που να «αγκαλιάσει» όλους τους ανέργους, που υποφέρουν, όλους τους συναδέλφους με μπλοκάκια, οι οποίοι βασανίζονται, κατατρομοκρατούνται, ζουν με πίκρα και χωρίς ελπίδα… Όλους τους συνταξιούχους που με χαμηλή σύνταξη,  αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα!

Η κυβέρνηση,  που μας «ΛΉΣΤΕΨΕ», ΚΌΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΌΣΗΜΟ ΚΑΙ «ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ» ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣ,     ΔΗΛ.ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ, να υποχρεωθεί με αγώνες καθαρούς να μας δώσει πίσω ότι μας πήρε και να μάθει , πως δεν είμαστε όλοι «πρόθυμοι» να καθίσουμε προσοχή στις προσταγές της.

Με αγώνα σκληρό να πάρει χαμπάρι,  πως με μας δεν ξεμπέρδεψε, όσους δικούς της κι αν διορίσει κι όσους Πετρόπουλους (πρώην υπαλλήλους της ΠΟΕΣΥ) να θέσει απέναντι στο Δίκιο μας.

Εμείς θα νικήσουμε. Γιατί , κύριοι της μνημονιακής κυβέρνησης,  εμείς δεν φοράμε μάσκες, ούτε σας γλείφουμε, ούτε κάνουμε χατίρια σε υφυπουργούς.

Την μεγάλη μάχη πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί  μέχρι την τελευταία στιγμή ενάντια σ' αυτούς,  που μας εξαπάτησαν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, τους απλήρωτους, τους ανασφάλιστους, τους κακοπληρωμένους  συναδέλφους στα ΜΜΕ!