Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Όταν ο αθλητισμός συνεπάγεται τον πολιτισμό – Ο Παμμηλιακός Α.Σ. στο ert.gr

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Το πολύπλευρο έργο που παράγει ο Παμμηλιακός Α.Σ., παρουσιάζουμε, μέσα από συνέντευξη του προέδρου του, Μιχάλη Βαμβακάρη.


-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;

-Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1960 και ανήκει στο δυναμικό της ΕΠΣ Κυκλάδων και στο Σέγας. Έχει έδρα τον Τριοβάσαλο, Μήλου.
Σκοπός του σωματείου είναι η ανάπτυξη και διάδοση της παιδείας του ποδοσφαίρου των αθλοπαιδιών, του κλασσικού αθλητισμού και γενικώς η δια παντός φιλάθλου τρόπου σωματική και πνευματική ανάπτυξης της νεολαίας καθώς και η ευγενής άμιλλα μεταξύ των νέων.

-Πόσα τμήματα έχει και πόσα αθλήματα. Πόσους ενεργούς αθλητές.

-Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος μας αριθμεί περί τους 250 αθλητές και δραστηριοποιείται στο ποδόσφαιρο.
Α)Με την ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου που συμμετέχει στη Β’ Κατηγορία του πρωταθλήματος Κυκλάδων.
Β)Τις ακαδημίες ποδοσφαίρου με τμήματα προπαιδικού, τζούνιορ, προτζούνιορ, μπαμπίνι και Κ-14 που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Κυκλάδων.
Γ)Τον κλασσικό αθλητισμό με ομάδα στίβου και ακαδημία στίβου.
Δ)Την ακαδημία μπάσκετ.
Ε)Μαζικό αθλητισμό με τμήμα γυναικών (ζούμπα, πιλάτες, αεροβική) ΣΤ)Τμήματα προσχολικής ηλικίας για παιδιά 3-4 ετών με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό.



-Ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών υποδομών στο νησί (γήπεδα, χώροι προπόνησης, κλπ)

-Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού πέραν του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Στάδιο Μήλου, θα έλεγα ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας. Το Δημοτικό Στάδιο έχει στίβο 400μ. το οποίο είναι χωμάτινο και σε όχι καλή κατάσταση. Υπάρχουν δύο ανοιχτά γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο ενδυνάμωσης, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 7χ7 στις εγκαταστάσεις της IMERYS το οποίο μας παραχωρείται για τις ανάγκες του συλλόγου. Σε γενικές γραμμές η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει και να βοηθήσει έμπρακτα στην βελτίωση και την δημιουργία επιπλέον χώρων άθλησης. Για παράδειγμα, ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο και κλειστό γήπεδο έτσι ώστε να αναπτυχθούν και τα αθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ και να βελτιωθεί η ποιότητα προπόνησης των αθλητών στίβου. Ενδιαφέρον υπάρχει αλλά χωρίς τις κατάλληλες υποδομές δεν μπορούν να εξελιχθούν τα αθλήματα αυτά στο νησί μας.



-Ποιες είναι οι δυσκολίες που δημιουργούν οι μετακινήσεις από νησί σε νησί.

-Τεράστιο πρόβλημα οι μετακινήσεις για τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων (Σίφνος, Σέριφος, Μήλος). Βελτιωμένη η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν λόγω των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων και των τροποποιήσεων που πραγματοποιούνται για την διευκόλυνση μας. Παρόλα αυτά ο σύλλογος μας χρειάζεται να κάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση Θεού θέλοντος, γιατί έχει τύχει λόγω κακών καιρικών συνθηκών να κάνει περισσότερες από τέσσερις. Η οικονομική επιβάρυνση του συλλόγου, στην καλύτερη περίπτωση, κυμαίνεται από 1200€ έως 1500€ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 3500€ για μετακίνηση στα νησιά της Άνδρου, Μυκόνου, Τήνου. Για την διευκόλυνση των μετακινήσεων έχουν συμβάλλει η ΕΠΣ Κυκλάδων,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Μήλου και οι Ακτοπλοϊκές Εταιρείες τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

-Πώς αντιμετωπίζετε το οικονομικό πρόβλημα που αποτελεί σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία το κύριο ζήτημα.

-Τα οικονομικά προβλήματα πλέον δεν αντιμετωπίζονται. Είναι δυσβάσταχτα. Προσπαθούμε να έχουμε ένα λειτουργικό σύλλογο που να αυτοσυντηρείται αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο αυτό να υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου. Έχουμε βοήθεια από τον Δήμο Μήλου με βάση τον προϋπολογισμό του, από τις εταιρείες του νησιού, από τους επαγγελματίες, από τα μέλη του συλλόγου, από τις ακαδημίες και έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις (γιορτή κρασιού, χοροεσπερίδες, λαχειοφόρο αγορά, κτλ.). Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αλλά δεν θέλουμε και δεν πρέπει να μας επηρεάσει αυτό. Ο αθλητισμός και η παιδεία δεν επιτρέπει περικοπές και εκπτώσεις.



-Πόσο κοντά είναι η τοπική κοινωνία στην ομάδα (προσέλευση στο γήπεδο, στήριξή της στον οικονομικό τομέα, κλπ)

-Η τοπική κοινωνία έχει σταθεί δίπλα στον σύλλογο και ανταποκρίνεται στα δρώμενα του στο μέγεθος που μπορεί. Θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου και περισσότερο. Ο κόσμος έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και την αβέβαιη κατάσταση της χώρας με αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο και σε εμάς.

-Όπως είδαμε ο σύλλογος συμμετείχε και σε δραστηριότητες εκτός γηπέδου (πχ οι εκδηλώσεις για τις εκτελέσεις από τους Γερμανούς στις 23/2/1943). Πώς αντιλαμβάνεται ο σύλλογος τη συμμετοχή του στην τοπική κοινωνία.

-Για εμάς, ο αθλητισμός συνεπάγεται τον πολιτισμό. Προσδοκούμε ο σύλλογος μας να λειτουργεί εκπαιδευτικά και να διδάσκει στα παιδιά μέσα από την συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα και την ευγενή άμυλα όλες τις αξίες που κάνουν έναν άνθρωπο αξιόλογο στην κοινωνία. Γι’ αυτό ευαισθητοποιούμε τα παιδιά σε εκδηλώσεις όπως δενδροφυτεύσεις, ανακύκλωση, συλλογή ιματισμού και φαρμάκων, επετείους ιστορικών τοπικών γεγονότων, κτλ.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος