Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Το ert.gr παρουσιάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου


...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...



Με σημαντικό έργο στο νησί της Σάμου, ο Α.Σ.Π.Ε.Μ.Σ. Σπαθαραίων, ή όπως είναι η πλήρης ονομασία, «Αθλητικός Σκακιστικός Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σπαθαραίων», αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα του Πολιτισμού. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Άννα Ρούσσου.


-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος και ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει;

-Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ΄80, από μόνιμους κατοίκους των Σπαθαραίων, οι οποίοι θέλησαν μέσα από μια οργανωμένη οντότητα, όπως είναι αυτή του συλλόγου, να εκφραστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, και από κοινού να προσφέρουν έργα στο χωριό τους, ώστε να αναπτυχθεί και να ομορφύνει η ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτό.

Σπαθαραίοι Σάμου
Σπαθαραίοι Σάμου
-Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες που έχει;

-Οι βασικές δραστηριότητες του Συλλόγου έχουν αλλάξει χρόνο με τον χρόνο. Πιο παλιά δραστηριοποιούταν και στην εκμάθηση σκακιού, αλλά και στην ύπαρξη ποδοσφαιρικής ομάδας που συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα, ενώ τώρα ασχολείται κυρίως με πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε διάφορα μέρη, αλλά και στην διοργάνωση του αποκριάτικου εθίμου του «Καδή».

-Ποια είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σύλλογο;

-Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι σημαντική. Ό,τι γίνεται συλλογικά, πρέπει να γίνεται με την βοήθεια πολλών ανθρώπων. Πάντα οι κάτοικοι του χωριού συμμετέχουν στον Σύλλογο ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή απλά ως μέλη που βοηθάνε τις δραστηριότητές του, αλλά λόγω της κρίσης της εποχής, έχουμε φτάσει και στην κοινωνική κρίση, οπότε όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

θέα από τους Σπαθαραίους
θέα από τους Σπαθαραίους

-Πόσο οι νεότεροι σε ηλικία συμμετέχουν στις δράσεις του;

-Και οι νέοι ασχολούνται ενεργά με τον Σύλλογο. Ίσως γιατί είναι μία εναλλακτική και δημιουργική δραστηριότητα να ασχολούνται με αυτόν, αλλά και γιατί θέλουν να συνεισφέρουν στο καλό του χωριού τους.

-Πώς αντιμετωπίζει ο σύλλογος τις λειτουργικές του ανάγκες (στέγαση, αναλώσιμα υλικά και εκδηλώσεις, κλπ);

-Η βοήθεια από τις τοπικές αρχές είναι πλέον ελάχιστη στις μέρες μας. Όμως ο Σύλλογος, κάνοντας διάφορες πετυχημένες εκδηλώσεις (χοροί, Καδής, δημιουργία ημερολογίων, εκδρομές, κτλ.) μπορεί ακόμα να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές του και λειτουργικές του ανάγκες.

-Μιλήστε μας για το έθιμο του Καδή.

-Το έθιμο του Καδή έχει τις ρίζες του από την τουρκοκρατία. Ο Καδής είναι ο Τούρκος δικαστής που δίκαζε τα παραπτώματα των Ελλήνων και μάζευε χρήματα για την χώρα του. Το έθιμο ξεκίνησε σατιρικά, μέσα στις απόκριες, και ο Καδής είναι πλέον αυτός που βγάζει στη φόρα τα παραστρατήματα των ανθρώπων ή των πολιτικών. Στις μέρες μας, ο Καδής είναι αυτός που δικάζει ακόμα, επιπλέον ανάμεσα στις δίκες αυτές παίζονται πολλά σατιρικά σκετς εμπνευσμένα από την επικαιρότητα, όπου στο τέλος οι Έλληνες τσολιάδες επαναστατούν και κρεμάνε τον Καδή, βγάζοντας τον τελευταίο του σατιρικό λόγο.

-Πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με το σύλλογο;

-Επαφή με τον Σύλλογο μπορεί να έρθει κάποιος επισκέπτοντας το χωριό των Σπαθαραίων, είτε αν έρθει σε επαφή με κάποιο μέλος του Συλλόγου, είτε αν στείλει μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του: club.of.spatharei@gmail.com.

Πηγή φωτο: Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαθαραίων

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος