Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Α.Ο. Ωρεών Ευβοίας: Πάθος και μεράκι για αθλητική δημιουργία

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Aν η κοινωνική προσφορά μετριόταν με κύπελλα, τότε ο Α.Ο. Ωρεών στην Εύβοια, θα έπρεπε να μην είχε χώρο να τα βάλλει.

Κρατώντας ζωντανό τον αθλητισμό, ο σύλλογος διατηρεί ανδρική και γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, έχει έδρα τη γειτονική Ιστιαία και προσπαθεί με κόπο να διατηρήσει μία εύρυθμη λειτουργία, που δίνει σημαντική διέξοδο στη νεολαία της περιοχής.

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε αγώνα της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους της ομάδας.


P2110156 

Μιλώντας στο ert.gr και στο sports.ert.gr ο πρόεδρος του Α.Ο. Ωρεών, Νίκος Θεοδώρου, τόνισε τα εξής: «H ανδρική ομάδα των Ωρεών φτιάχτηκε το 1982 και η γυναικεία το 2013. Ο λόγος της ίδρυσής της ήταν ότι υπήρχαν πάρα πολλά κορίτσια που ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Εκείνα τα χρόνια ήταν πρόεδρος ο Νίκος ο Μαυρούτσικος και ο Θανάσης Γουρνάς, που πρόσφατα ανέβασε το ανδρικό της Α.Ε.Ιστιαίας στη Γ΄ Εθνική, ήταν ο πρώτος γυμναστής που βοήθησε την ομάδα να συγκροτηθεί αγωνιστικά.


aooreon 

Η τοπική κοινωνία, αρχικά το είδε με επιφύλαξη, καθώς το γυναικείο ποδόσφαιρο θεωρείται υποδεέστερο του ανδρικού. Εκείνο πάντως που μετράει είναι η προσπάθεια και το να δίνεις διεξόδους στη νεολαία μέσω του αθλητισμού. Να φανταστείτε  ότι έχω 20 δελτία που αντιστοιχούν σε παίκτριες με συνεχείς παρουσίες στις προπονήσεις (ακόμα και υπό καταρρακτώδη βροχή έρχονται τουλάχιστον 14 παίκτριες, όπως συμβαίνει τώρα που μιλάμε), ενώ υπάρχουν και άλλα 10 δελτία που ανήκουν σε παίκτριες που προσπαθούν να έχουν μία πιο συστηματική συμμετοχή. Πρέπει να πούμε ότι έχουμε περιπτώσεις που ο τόπος κατοικίας, η ομάδα καλύπτει μία ευρύτερη περιοχή, απέχει από το γήπεδο 20 χλμ. Συνεπώς καταλαβαίνεται τις δυσκολίες.
Για να στηρίξουμε οικονομικά την ομάδα κάνουμε κληρώσεις, εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους, βοηθούν και οι γονείς και υπάρχει και μία πολύ μικρή επιχορήγηση από την ΕΠΟ. Για παράδειγμα όταν παίζαμε στην Ερέτρια η ΕΠΟ μας έβγαλε μία ενίσχυση των 130 ευρώ, ενώ τα έξοδά μας ήταν 500 (πούλμαν, διατροφή, κλπ)».

P2110178

Aκολούθως μιλήσαμε με το Λάζαρο Κυρπισλίδη, τον προπονητή της γυναικείας ομάδας, που μας είπε: «Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια φτιάχνονται συνεχώς νέες ομάδες και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, δείχνει ότι το άθλημα έχει προοπτικές ανάπτυξης, ενώ και σε εθνικό επίπεδο πάμε καλά. Συνεχώς αγκαλιάζουν το άθλημα και νέα παιδιά, εμείς τώρα έχουμε 25 κορίτσια. Βέβαια το πρόβλημά μας είναι ότι κυριαρχούν οι ηλικίες του σχολείου, υπάρχει πίεση με σχολείο και φροντιστήριο και μας δυσκολεύει τις ώρες προπόνησης. Επίσης δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι αθλητικοί χώροι στην περιοχή. Πάντως το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κόσμος της περιοχής το βλέπει ζεστά και έρχονται συνεχώς και νέα κοριτσάκια για να γραφτούν στις ακαδημίες».

Ρεπορτάζ και φωτο: Νάσος Μπράτσος