Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία της «Θερμίδας» – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμό


 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Aν υπάρχουν παραδείγματα που οι τοπικές κοινωνίες «κέρδισαν» χώρους για πράσινο, αθλητισμό και πολιτισμό, τότε η «Θερμίδα» σίγουρα συγκαταλέγεται στα παραδείγματα αυτά. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Τυπικά στη σημερινή εποχή η πλατεία έχει το όνομα «Βασίλης Αυλωνίτης», επειδή ο σπουδαίος ηθοποιός έμενε στην περιοχή. Το όνομα «Θερμίδα» προέρχεται από ένα παλιό εργοστάσιο που υπήρχε στην περιοχή και ήταν ένα από τα πρώτα «μέτωπα» από το 1967, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ρύπανση.


Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν από τις έρευνες και τις μετρήσεις που έγιναν και που οδήγησαν σε δικαστικές διαμάχες. Συμπληρώνουμε ότι στη «Θερμίδα» είχε γίνει επί δικτατορίας και μία αιφνιδιαστική άτυπη στάση εργασίας για εξόφληση δεδουλευμένων. Τελικά κάποια στιγμή το εργοστάσιο έκλεισε και έγινε ένας σωρός ερειπίων, οπότε ο γύρω χώρος παρέμενε μη λειτουργικός για τους κατοίκους

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Ο χώρος του εργοστασίου πηγαίνει στα χέρια της ΕΤΒΑ και ο αγώνας συνεχίζεται για να μην τσιμεντοποιηθεί, αλλά να γίνει χώρος πρασίνου. Τελικά με την υπ ʽ αριθμ. 473 της 22 Απριλίου 1991 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, που δημοσιεύτηκε στο υπʼ αριθμ. 307 Φ.Ε.Κ. της 24 Μαΐου 1991, τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και ο χώρος χαρακτηρίζεται κατά τα ¾ περίπου ως χώρος πράσινου και αθλοπαιδιών, ο δε υπόλοιπος ως χώρος σχολείου.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Τα προβλήματα συνεχίζονται όμως με το χώρο να τον «ορέγονται» ο ΟΣΚ για να φτιάξει σχολείο, η ΕΤΒΑ για εμπορική εκμετάλλευση και ο οργανισμός ΑΘΗΝΑ 2004 για να φτιάξει προπονητήριο.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Ξεκινούν νέοι αγώνες με μαζικές συγκεντρώσεις και ενεργό συμμετοχή και ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι έχουν στις διοικήσεις τους κατοίκους. Μία από αυτές, στις αρχές του καλοκαιριού του 2003 γράφει ιστορία με τη μαζικότητά της.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να σωθούν από τα 14 στρέμματα, τα 7 και μετά από πολύ κόπο και καθυστερήσεις να γίνουν τα εγκαίνια του χώρου το 2008.
Σήμερα ο χώρος είναι αυτός που βλέπετε στις φωτογραφίες και είναι «προϊόν» της επί χρόνια αγωνιστικής στάσης των πολιτών που τον κέρδισαν με το σπαθί τους. Έχει χρήση πλατείας, αθλητικού χώρου συνήθως για τις υποδομές γειτονικών ερασιτεχνικών σωματείων και παιδική χαρά.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Για όσους δε γνωρίζουν την περιοχή, βρίσκεται κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα, από την «πάνω» πλευρά των γραμμών του ΗΣΑΠ, από τις οποίες απέχει ένα – δύο τετράγωνα προς τα μέσα, γι αυτό και δεν είναι ορατή η «Θερμίδα» από τις γραμμές του τρένου.


Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος


ΘΕΡΜΙΣΘερμίδαΘερμίδα1